Здраво, кои индикации ги имате за проверка на димерите или матичните ве упатуваат како рутинска контрола ?
Со приоритетен упат за хемостаза и комбсов за ИТМ се чека ред да завршат тие со термини за боцкање или идеш и се боцкаш одма?
Здраво девојки Дали може да ми каже дали ова ми е сериозно покачување на Д-димери? Во петокот ме гледаше матичната на ехо кажа се е ок. Резултатите ми искочија вакви...се надевам дека ќе нема потреба од боцкање . Во петок ќе одам на преглед па ќе видиме. Инаку сум 26та недела од бременост. ПРИКАЧЕНИ ФАЈЛОВИ:
Малце повисоки ти се димерите за таа недела и тромбинско време ти е над нормала. Консултирај се со доктор. 2200 треба да бидат во ето тримесечие.
Мене ми се околу 2400, малце повисоки се. Гранични се, не се нешто превисоки и твоиве. Не се боцкам, ми рекоа и гинекоког од ГАК и трансфузиолог да ги следиме.
Здраво девојки, бидејќи претходно имав спонтан, имам испитано генетски мутации но немав отидено на трансфузиолог да ми одреди терапија, само пиев тоа што матичната ми препиша метилирана фолна и метил. Б12. Сега сум бремена 5та недела и бев вчера на трансфузиолог, ми земаа крв за да проверат ддмери, но др уште пред да стигнат резултатите ми одреди терапија со клексани 0.4 на 24часа.. Проблемот е што кога стигнаа резултатите, се беше во најдобар ред, и и пишав на др ама таа само ми ја намали дозата од 0.4 на 0.2 и ми го изигнорира прашањето. Матичниот не ме ни прати на трансфузиолог, на своја рака отидов. Немам искуство со клексаните па сакам да ве прашам дали и вие со вакви ниски резултати сте се боцкале? Ќе одам во петок кај матичниот секако, само сакав и ваше мислење да слушнам.
По резулати на д димери и хемостаза нормални се, можеби ете заради тој тромбинско време ти вклучиле клексан дека скоро е под граница Ама д димерите ти се ок, дај Боже на сите такви да се, мене во 6та недела 5900 д димери А какви ти се мутациите?
Па и не ми е верно дека е од тоа, баш си е скоро во нормала без терапија, инаку таа терапијата ми ја пиша уште кога бев на преглед, а резултатите стигнаа 4 часа подоцна. А матичната ми кажа дека немора да значи дека имам тромбофилија туку дека во бременост може ќе се развие. Не ми е јасно. Еве што ми пиша
Мене ми беа ддимери 250 кога ми дадоа клексани и нормални времиња со предходни два спонтани испитани па искочи дека имам мутации и затоа ми дадоа од позитивен тест да се боцкам, на контрола после 50 клексани испитани повторно времиња кој беа нормални и ддимери 547 кој во втор триместар веќе нормални се до 1300 мене ми продолжи трансфузиологот 70 клексани поради мутациите. Фала му на бога сум 20 недела и еве сеуште се боцкам, и ми напомена поради мутациите дека највероватно ќе се боцкам до 36недела. Како ќе кажат така ќе правиме сепак си ја знаат они најубаво работата и што точно е потребно за мутациите примам и метил фолат и метил б12 од 1000мг. Имам PAI и MTR хетерозиготи и MTHFR 677 хомозигот. Ти имаш и повеќе мутации секоја мутација си е причина за нешто, а и предходен спонтан мој совет како ти кажат така. Со лесно