Zeni posle kolku vreme ddmerite pocnuvaat da opagjaat od primena terapija? Denes pocnav so kleksani, 14 treba da primam pa kontrola da napravam. Ke bidat namaleni ili mozno e da ostanat isti? 28ma nedela sum bremena.
Можно е да останат исти и плус да се зголемат. Јас со првото почнав во 5ти мес со 2200, за во 9ти да стигнат до 3500 со фрахипарин боцкање секој ден.
Pa dobro ne e strasno. Mene za dve nedeli bez terapija mi se kacija za 700, ako be mi prepisea kojznae kolku bi odele nagore
Со првото ми ги препишаа највеќе ради ковидот. Сега ми се 2800, не ми ги препишува докторката, зашто вика само кај нас тестираме димери кај трудници и според нејзе висок димер не е главна причина за боцкање. Правев мутации, чекам резултати и рече ако има мутиран ген ќе ти дадам по еден дневно.
Da porano i kaj nas be proveruvale ddmeri ama eve sega skoro sekoja. Jas spored mutacii ne treba kleksani.
А матичната одма ми рече боцкај клексани кога ги виде димериве. Ама докторкава од ГАК ми е постручна кај кај и трудови има на темава, па нејзе ја слушам. Многу некоординирани доктори има во Македонија, сите различно кажуваат.
Jani mi rece spored nego ne treba kleksani posto na eho se bese vo red(plodova voda, protoci, tezina na bebe vo red spored nedelata). I kaza deka za nego ne se reper samo ddmerite za da se primaat kleksani. Ako si napreduva bebeto ok, ako sum nemala spontani, ako sum nemala visok pritisok i nekoj vo familija so trombovi ne treba da primam terapija zasega. Maticnata mi rece kleksani i mi dade upat na gak. Tamu koga otidov me pregleda doktorka rece se e ok so bebeto ama poradi ddmerite ke ti prepisam kleksan
Mene mi davaa da ispitam koga pravev skrining vo 12ta nedela pa naredno vo 22ra nedela. Posle toa ispitav uste 2 pati posto pocnaa da da rastat i mi prepisaa kleksani. Zavisi od potrebata se ispituvaat ddmeri. Maticnata treba da ti sledi plodova voda, protoci, golemina na bebe spored toa
Denes bev na klinika da mi pisa izvestaj za kleksani, so trombofilija sum i maticnata mi kaza deka do kraj ke primam kleksani,doktorkata na klinika mi veli daj mi da vidam rezultat od d-dimeri (ednas mesecno odam po 30 mi prepisuvaa) trebalo da sum nosela analiza od hemostaza i d-dimeri kiga ke sum odela da mi prodolza, a ispituvav pred eden mesec (momentalno sum 17+2) sto mi padna cudno, prethodnata doktorka ne mi barase a denes bese druga i mi pobara. Izgleda razlicni doktorki, razlicni baranja
Pa valjda doktorkata sakala da vidi kako ti se rezultatite od transfuziologija: ddmeri, hemostaza i drugite parametei za da znae kakva doza na kleksani da ti dade. I jas koga bev i gi pokazav togasnite rezultati i rezultatite od pred 2 nedeli za da napravi sporedba za kolku vreme se zgolemile ddmerite i kako se izmenile vreminjata od hemostaza. Inace dali samo mene me boli stavanjeto na kleksani? Me zaboluva koga ke mi ja stavat iglata i dur se vbrizguva tecnosta. Porano koga sum primala drugi inekcii ne me bolele kako malo peckanje samo. Dali deka sum poveke senszitivna na bolka deka bremena ili bolat kleksanite?
Mene ako me zdoboli koga ke me bocna mi se pojavuvaat modrici, inace pretezno samo malku osekam koga ke me bocna i ne me boli ni tecnosta koga se stava... Soprugot mene me bocka i mi go zede redot nekako, na pocetok poveke bolese a sega ne gi ni sekavam, epten retko ness ako mi pogodi. Me bocka vo noga, zosto vo raka me boli mnogu
Epa mene vo ramo me bocka soprugot moze zatoa me boli. Otidov kaj maticnata i taa isto mi ja stavi vo ramo i isto me bolese. Modrici nemam posto sporo ja vbrizguvaa tecnosta. Ako moze pisi mi na koj del od nogata ti ja stava tebe soprugot i dali pod 90 ili 45 stepeni Fala ti
Си лапнав и јас клексанчиња. Каде боцкате освен рака? Стомак не можам оптегната ми е кожата, нема за штипкање. Боцкал ли некој во газ, може ли? Или друго место некое? Рацеве ми беа цели подливи прошлата бременост, па би сакала да го избегнам тој момент.
Читам и во нога може, одозгора под 45 агол штипаш и ставаш Јас ако преминам од стомак ќе пробам во нога Прва бременост 37 примав во рака и си трпев а ова од почеток до крај па помалце кога сама си ставам контролирам болка, не дека не ми е страв или не ми е тешко ама барем 1% помалце
Nemora da stipnes, koga otidov kaj maticnata za da mi stavi ne me stipna. Moze da se bockaat vo ramo, okolu papok i vo noga 10cm nad koleno moze da meris. Vo gaz izgleda nemoze, posto i maticnata mi rece ne a i na internet koga ke izguglam za pozicii za bockanje za kleksan ne e e oznaceno za gaz