Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.263
    Допаѓања:
    76.317
    Јас со упат од општ ги испитав. Земи од општ...

На Ellyy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    1.216
    Женски почнувам 38ма недела. Докторот што ме води за пораѓај ми вика уште да примам клексани поради високи ддмери(пред 3 недели беа 3500, сега верувам дека се намалени) а според мутации не треба да примам клексани. Прашањето ми е зошто ми ги дава до крај клексаните а притоа ми вика неможе епидурална ако не се поминати 24-48часа. Како ќе знам кога ќе почне пораѓајот? На последниот преглед имав некои контракции, омекнато грло и 1cm отворена. Си викам да ги прекинам на своја рака клексаниве пошто сигурно се намалени ддмериве и што корист ќе имам друго од нив. Докторот ми вика прворотка си нема така брзо да се породиш ќе има време да поминат 24 часа ама сите знаеме дека има случаеви кај што и прворотки брзо се отвориле, па ќе нема да може епидурална. Исто ми вика ако се осеќаш некој ден чудно ако имаш некакви болки не ставај клексан ама јас па секој ден имам менструални болки некогаш по неколку саати...некој сте биле во слична ситуација?

3. plava.90

plava.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2011
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    555
    Појма нема матичната со мутации ке одиш на трансфузиолог скопје на државна.
    Матичен гинеколог ке ти даде упат за лабсраторија ама после ти треба лекар трансфузиолог за терапија фа ти даде.

4. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    375
    Ќе одам во понеделник ќе си земам упати па таа ако сака и на глава нека стои, плус не ми даде ни за скриен шеќер да направам пошто во фамилија ни е наследен дијабет плус првата бременост ми беше со слаба преклампсија а сега и со висок притисок и пред бременост не знам зошто докториве вака играат подобро е да се провери нема штета одколку после некој друг да си ја чука главата што го снашло.

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. plava.90

plava.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2011
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    555
    Почни да одиш на друг гинеколог д ате води.

6. sugarmama_

sugarmama_ Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2024
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    104
    Од прв месец испитувам ддимери и хемостаза. Ништо не те кошта секој месец контрола да правиш. Подобро е да се следат за да ти одредат за клексаните.
    Од Скопје си?

7. Јасссс

Јасссс Активен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2024
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    37
    Знам ддека сј со мутации да те прашам имам лакуни и ддимери 534 во 22 недела а примам од почеток по 2 клексани и активно парцијално е скратено. Какк е кај тебе со ддимерите неможам порака да најјдам да ти пишам .тј благодарам

8. Јасссс

Јасссс Активен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2024
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    37
    ДАЛИ примате клексанк мене собклексани 22 недела 530 ми се . Ск 2клексани .фала ти

9. Arthur

Arthur Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    2.522
    Ne znam na koja tema da go postavam prasanjevo
    Kleksani mi prepisaa denes plodot odgocara za 6+2 a kesata okolu nego za 5nedeli i mozno e da se sredi so kleksanite posto bas ovoj preriod placentata se formirala ima li nekoja devojka vakvo iskustvo i se sredilo li zosto minatiot pat stignav do 8ma nedela a na 6ta zastana kesickata da se razviva i so missed zavrsiv ama togas nemav nisto ispitano i izleze deka e trombofilija pa moze li sega da se sredi fala vi

10. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    Последно ми беа 1880 на 9 април, од тогаш не сум проверила. Лакуни немам изгледа никој не ми спомнал, само дека е добра постелката. Крај на мај ќе одам на контрола на трансфузија, ќе видиме како ќе биде. Aptt и кај мене еднаш беше малку скратено, после нормално, веројатно има врска дали сум примила Клексан пред да ме боцнат таму.

11. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    375
    Бев кај општ мат. ми рече мора прво да закаже на трансфузиолог па после да испитувам а термин има дури за месец дена и не можеле они да ме внесат како трудница(демек а другиве доктори ми викаат дека може да внесе кога формира упат во мкб може шифра која сака да ја стаи).

Би салала и јас ама кај кој да одам не знам, треба некој што има искуство со високо ризични бремености, во приватниве болници сите избегаа што беа баш искусни а цените им се вртоглаво високи за еден преглед.

Да од Скопје.

12. Sara6.

Sara6. Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2023
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    Здраво. За рефундација на клексани дали прво мора да имаш извештај па после тоа да ти се купени клексаните? Пошо ми ги даде матичен гинеколог со консултација од трансфузиолог, меѓутоа ми кажаа дека извештај ќе ми дадат на гинекологија.
    Е сеа дали ќе може со тој извештај да се рефундираат, пошо клексаните се веќе купени пред да се издаде извештајот ?

13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.450
    Допаѓања:
    8.551
    Нека ти даде матичен гинеколог, упат за на ГАК за во амбуланта некоја и од ГАК ќе ти дадат за на Трансфузиологија упат приоритетен. Искачаш од ГАК, одиш на Трансфузиологија и завршуваш работа.

На plava.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Јасссс

Јасссс Активен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2024
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    37
    Клексаните треба да се јупени после извештајот бар мене такс ми кажаа

15. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.496
    Допаѓања:
    9.633
    Мора прво извештај т.е. да се купени на денот кога е издаден или покасно,да не е пред извештајот само.

16. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    1.216
    Vcera ispituvav ddmeri i hemostaza na transfuziologija na klinika i seuste nema rezultati. Do sega moze 20 pati imam ispituvano sekoga rezultatite bile istiot den posle 3. Mozno e da napravile greska ili vi se slucilo da bidat rezultatite nareden den?

17. sugarmama_

sugarmama_ Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2024
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    104
    Како трудница може само матичниот гинеколог да ти издаде или отиди на гинекологија можат и они да издадат упат за трансфузиологија. Мислам дека Јани секој понеделник прегледува.
    А и со други зборови фати врска некоја одма ќе влезеш. :)
    Јас среќа по потекло сум од помал град па си одам секој месец таму на контрола.

На plava.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.450
    Допаѓања:
    8.551
    Може им се расипал апаратот, може извадил нелогични резултати, па ти го препуштиле серумот, многу работи се можни, почекај и денес..

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    1.216
    Of majko uste toa fali...trebase da vidam dali da prodolzam so kleksani vcera

20. plava.90

plava.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2011
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    555
    И мене како високо ризична ме водат имам реуматоиден артритис и ја пијам терапијата за автоимуни заболувања.
    Зедов упат за ск пошо сум од охрид и бев го најдов Јани на трансфузија на почеток на бременост.
    Направив анализи и ми даде клексан аспирин и метил фолате со б12.
    Клексанот ми го препишуваат на одделение тука за да купувам и да си рефундирам а прегледи ме водат за тоа скопје на трансфизија.
    Матичниот гинелолог нема појма за ова бидејки јас сама решение барав кога видов не е упатен во одредена проблематика. И среќа што примам терапија и се снајдов сама да си ги избркам работите .Ако чекав на него немаше да стигнам еве веќе 08ми месец.