Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Нема врска гладен/жеден. Немаш пробле со приоритетн што ќе си. Си има посебна амбуланта за тоа, не се мешаш со закажаните.

@Minnie-e мене ми се случуваше да ми тече крв дента кога имав испитувано д димери и хемостаза. Од вена крв што ми земаа сопираше крварењето одма, а ова и по цел ден траеше.

На ana-banana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Епа тоа е проблемот што трансфузиологот не ги гледа мислењата од гинекологот туку дава терапија само врз резултатите од трансфузиологија, а треба да се земат во предвид и другите параметри - хемостаза, постелка, анамнеза, развој на плодот. Во бременоста е нормално да се покачени д-димерите, знам трудници што примале клексани на 900 д-димери само по препорака од трансфузиолог. И ова е тренд само во Скопје, по другите градови не ни испитуваат д-димери освен реално ако нема некој проблем. Јас не викам дека не, некогаш треба и пожелно е, ама не ми е нормално овде секоја втора (и тоа е малку) да е на терапија со клексани.

3. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Д димери може да влијаат и на други состојби кои може да не се видливи на постелка, протоци. Вредност од 4000 не е нормален наод за ниту едно тромесечие од бременост и бара надзор. Ние сами одбираме кој доктор ќе го слушаме, кога имаме 2 спротиставени мислења.
    Јас не би оставила на случајност.

Еве кои се нормални вредности во бременост.

http://perinatology.com/Reference/Reference Ranges/D-Dimer.htm

На podravka, pile30, eli25 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    2.841
    Девојки само да ви кажам , мислам немам пишано. После породување да ги испитате пак д димерите. Јас до 35 недела примав клексани ,а 41 се породив. После породување докторот што ме породи ми рече да испитам повторно ,затоа што и после породување се качувале. Добро што послушав димерите ми беа 8000 ,со терапија после тоа се среди .

На pile30, Meckicja, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Женцки, гинекологот ми виде едно лакунче (езерце) малецко на плацентава.
    Е, сега ми даде упут за д-димери да си испитам, ама упутот е тек ноември, значи за 3+ недели...
    Па ме интересира колку е ОК толку долго да се чека , не знам....? :?: Во Авицена колку е да се испитаат?
    Што би ме советувале да чекам до ноември , или порано да си испитам, па ноември пак, не знам колку 'сериозен' проблем би можело да биде тоа езерце

6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.757
    Допаѓања:
    145.220
    Ако бебка расте и се храни нормално значи не прави никаков проблем.
    Приоритетен си требала да земеш ама матичните како да не сакаат да даваат.
    @kukla21 ќе ти каже за кај Елена , мислам она би те примила и без упут.
    Чисто да си ја смириш душичката. :)

На ludoto19 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449

На приватно незнам колку е но на трансфизија со приоритетен упат имај само и оди кај Елена Петковиќ ќе те прими без проблем жената е врв...јас така направив пред 5 месеци и сега за секоја контрола таа ми закажува.Баш денес сум на контрола во 18ч.
    Јас имам 2 лакуни а на Клексан сум од сам почеток на бременост и си стојат иста димензија не растат...Бебе од сам старт си напредува нормално но еве веќе 8месеци си примам Клексан...Мој совет земи приоритетен и за мирна глава отиди си испитај не оставај толку долго(fingers)

На kukla21 и ludoto19 им се допаѓа ова.
  8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Елена и без упат би ја примила :) вторник и четврток има амбуланта. А со приоритетен ако не се лажам понеделник е во амбуланта

На pile30, duffi и ludoto19 им се допаѓа ова.
  9. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.024
    Паника и мене ми направија така. Отидов на трансфузиологија, но немав никаков упат, односно имав заказано за две недели, но гинекологот не ми даде приоритетен. Таму ми викаат ништо без упат. Па си отидов во хемолаб и си искеширав 2200 ден. Резултатите беа ок. За две недели отидов кај Елена. Резултати исто скоро ок. Но ми рече имај клексани, ако рече гинекологот да се боцкаш, боцкај, зависи што гледа на постелката. Тој како едвај да дочека, па еве боцкам.
    Значи, паники, паники,....па еве сеа за сеа се е ок. Нема потреба од паника. ;)
    Само би те советувала да провериш, зашто мене лакуните ми е појавија помеѓу два прегледа, односно за две недели.

На ludoto19 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.061
    Допаѓања:
    6.550
    Извини на оваа тема те носам. @Leo_29 за клексани поднесувам откако ќе ги истрошам пропишаните од трансфузиологот. Некогаш ми дава 20, некогаш 30, различно. И си ја чувам фискалната, и на крај, ми удараат печати со дата на задниот дел од рецептата, и зависно до кога сум примала последна дата, за ден два ги носам во фондот.

На Leo_29 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. an4ii

an4ii Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2013
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    441
    Здраво феминки бидејќи не најдов соодветна тема затоа ќе прашам тука. Имав спонтан во 6 месец и од резултатите од обдукција се отрки дека причина е откажување на постелката. Сега матичната поради тоа ме праќа да испитам ддимери, афа, ла и фактори на хомостаза. Ддимерите ќе ги испитам кај нас во болница а за другиве ќе одам приватно скопје ако може да ми каже некој колку пари е приватно.?И за ддимерите имам за утре закажано но денеска добив менструација дали тоа влијае и смета нешто или нема врска ?

12. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    I leka poleka stignav i do ovaa tema ,bev na pregled deneska kaj maticniot za brisevi aj da vidime dali se povlekla EsiI doktorot vide sukrvica malku, aj vika da napravime i pregled ok e plodot ima srceva akcija, inaku deneska sum6+0 i jas mu podrekov da proverime I dimeri I oppp1580 .Prasanja imam mnogu vo glavata, mi vika najverojatno predhodnata bremenost zatoa prekina srcevata akcija. Mi dade da se bockam kleksan od0.4 do petok i mi dade prioriten uput za kaj Livrinova... @kukla21 Ti si ni ekspert ovde, pomagaj sto drugo da baram na svoja raka da ispituvam??

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ливринова е гинеколог на ГАК, така?
    Значи обавезно да побараш приоритетен упат за на трансфузиологија. Мој предлог Елена Петковиќ, цар од докторка! Оваа работа МОРА да ја следи трансфузиолог, не гинеколог. Дополнително, за да си ги вратиш парите за клексаните - ќе мора да имаш мислење од трансфузиолог.

На Momichka, pile30 и podravka им се допаѓа ова.
  14. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    Da Livrinova e ginekolog kaj nea me praka maticniot ona gi isprakala neznam sto da ispitaat .

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Значи она може да ти даде приоритетен упат за на трансфузиологија. Боцкај си ти клексани, ама барај да видиш трансфузиолог. Ако не успееш да дојдеш до упат, појди во вторник или четврток и побарај ја д-р Елена Петковиќ. Ќе и објасниш се што си имала и жената ќе те прими. После сама ќе ти закажува контроли и не ти требаат упати.

На pile30 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    A dali znaes dali ke me primi vo petok posto 3casa Imame pat do Sk i kade da ja baram?? Fala ti kukle mnogu.

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Можно е во петок да има приоритетна амбулатна - ама не сум баш најсигурна. Да се јавиш на телефон на трансфузиологија да прашаш?

18. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.024
    @podravka види на мој термин, кога е на работа, прва/втора смена и испланирај го одењето. ;)

На podravka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    @kukla21 Mora li tocno vo isto vreme da se bockam, posto vcera se bockav kaj sestrata na maticniot da mu pokaze na mm vo 15do2 a od deneska da se bockame 2i15sekoj den?

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Не менува. Почни си кога можеш и терај така.

На podravka му/ѝ се допаѓа ова.