Денес правев проверка нешто времињава се намалени сега од утре влагам во 10та недела … во понеделник сум кај Јани, според ова ќе треба поголема доза на клексан или сепак не пошто ддимерите се во нормала. Ако имал некој ваков резултат за искуство да сподели? Сега се боцкам со еден дневно од 0.200мг
Не ти треба доволно е идеш прво кај јани на преглед ти пишува терапија па он ти дава за хемостаза и ддмери и излегуваш на шалтер и идеш одма се боцкаш. После јани ги чита резултатите па формира извештај. Извештајот од кај матичниот гиниколог ќе го земеш. Е сега зезнато е без потпис и печат така во фонд не примале.. Сега треба сопругот да иде пак понеделник е јани во амбуланта да стави печат и потпис.
Кај мене цела бременост од 10та недела аПТТ е намалено и секој месец се повеќе се намалува, а д-димерите ми се ок според триместарот. Денес правев хемостаза, 22.8 ми е. Мислам дека тоа време е најважното, а тебе ти е нормално. Цела бременост примав само аспирин, ми го укинаа во 31 недела и почнав со клексан 0.4 ама тоа поради намалена плодова вода. Види со трансфузиолог да не треба да земаш клексан од 0.4
Зборнав со гинекологот од Систина ми вика генерално INR и Pt во прв триместар не ги сметаме за страшни ско се намаленки а дидимерите и хемостаза се во супер бројка кај мене. Сепак ми рече трансфузиолог да даде конечно мислење. Во понеделник имам термин кај Јани па ќе видам што ќе каже дали да продужам со 0.200 или ќе треба да преминам на 0.400 веќе. Генерално како напредува бременоста мн вероватно е да ми ги дигнат ама небитно ми е само да е се ок со бебувка ќе прајме што треба
Здраво девојки, Имам позитивен тест и бета. Трансфер имав пред 15 дена. Имам и генетски мутации хетерозигот во: F13, FGB,ITGA2, MTRR и хомозигот во: Pai-1 Проверив крвна слика и д димери Тромбоцоти на горна граница. А, д- димери благо покачени, но во реф. вредности за прво тромесечие. 650 а реф. вредности до 950. Примам аспирин од 100мг и боцкам клексан од 0.4 секој ден. Преглед кај трансфузиолог имам за две недели. Гинекологот вика дека е добра дозата на клексан не треба повеќе. Кое е ваше мислење?
Јас со хомозигот ПАИ сум и од трансфер само примам клексан од 0.4 аспирин не ми вклучија воопшто, сега сум 35+2 недела. Докторот што ќе ме породува ми рече клексан да примам до 36 недела и после прекинувам.
Досега да, секое тромесечие има вредност до колку е нормално. Штом си со терапија не се секирај за вредноста и да не си под терапија на ехо докторот се си гледа, постелка, протоци...нема да се остави ништо на случајноста.
И јас сум со мутации, имам хетерозиготност FGB и MTRR, 15 денови пред трансфер почнав со клексан од 0,4 и аспирин. Аспиринот ми го прекинаа во 5 недела, продолжив со клексан и уште ставам, 8 месец сум.
Дали некоја од вас испитувала Д димери и хемостаза во градска болница? Ми рекоа дека може и таму, ама да си прашам за сигурно. Да не одам во гужвите на клиника
Еве да се пријавам јас денес после прегледот кај Јани, ми вика ја не се согласувам со клексан од 0.2 со историја на предвремен пораѓај во 5ти месец. Иско се мирни дидимери и хемостаза, да не си играме играчки кога си со сплет мутации и такво минато јас препишувам клексани од 0.4 за цел месец па ќе се боцкаме пред нова година пак и ќе видиме понатака како. Има ли некоја друга трудница со мутации а да се боцка од 0.2?
Јас сум со мутации, бовкав клексан 0.4 до позитивен тест. На првата контрола ми беа скратени малку времињата и др Јани ми зголеми 2х0.4... Слушај го докторот, сака максимално да не заштити