Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Ariel.20

Ariel.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    7
    Да, бремена сум. Не сум примала терапија, матичната мискеше дека за почеток нема да треба. Предходната бременост ја поминав без никаква терапија и ми беше со многу компликации, но не знаев за мутациите, никој не ми кажа да проверам. Ги имав баш постирано тука некоја страна наназад мутациите, мислев ако има некој слични мутации дали има терапија за да знам дали да барам од матичната, но никој не ми одговори конкретно. Она ми викаше ако има потреба тогаш ќе дадеме терапија. Во 7ма недела ми беа 300 и ми вика не треба сега се е во ред, во 10та проверив пак 1084 и скратени времиња ими вика сега мора, ама упат нема. Во среда сум па ќе видам што ќе ми кажат.

2. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    266
    Zdravo, jas denes bev za proverka na ddmeri vo gratska bolnica, vlezot e posle zegin, ja pominuvate zelenata ograda vrtite desno, kade sto ima parkirani kombinja na brza pomos. Ima vrata bela pisuva institut za transfuziologija. Koga ke vlezete odma levo vratata, nemase nikoj i mn se fini ima dvajca sto rabotat. So istiot upat e za na klinika i do 11 saat najkasno primaat pacienti, a rez na moj termin. Pozz

На Ladyme, Baby warrior, ray111 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    63
    За мутации само трансфузиолог, матичните следат преку ехо дали има доволно протоци ама не знам зошто ти рекла нема потреба од терапија.
    Не се паничи, не е ништо страшно ако било досега ехото во ред ќе ти препишат терапија и ќе си тераш.
    Зошто не ти дала приоритетен упат, јас така стигнав до Јани без термин

4. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    891
    Леле супер, овие денови ќе одам и ја да завршам побрзо. Цела хемостаза е боцкањето нели и времиња и димери? Резултати претпоставувам исто кај матична излегуваат нели?

На Ladyme и TeodoraMJ им се допаѓа ова.
  5. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    63
    На колку време проверувате хемостаза и д димери ?
    Јас пред еден месец кај Јани ме боцнаа и супер ми беа и времињата и д димерите.
    Тој ми рече тогаш неколку пати до крај ќе провериме, а сега последнп кога се слушнав ми рече дека побитно е ехото, ако е се во ред со ехото не мора да проверувам често д димери.
    Ми рече и дека ако гемостазата е добра до крај да продолжам со терапијата, и малце ме збуни.
    Значи времињата се побитни од д димерите ? Ваљда тоа сакаше да кажи.
    Овие правев и крвна слика се ми е во нормала, тромбоцитите 250
    Хематокрит 0.36
    Хемоглобинот супер
    Деновиве осетив мускулна болка и во раце и во нозе, ама еве на левата нога кај бутот горе не врви болката, на допир ме боли, си прам филм да не е нешто поврзано со д димерите
    Ептен сум залежана и пред некој ден во Веро качи слези по скали ми се здрвија нозете и оттогаш еве осеќам болка

6. Veci@123

Veci@123 Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    128
    Јас проверувам на 2 или 3 недели кај мене времињата се супер само ддмерите се минимално покачени ама сум со тешка форма на тромбофилија имав тромб 2019год. Мислам дека најдобро е еднаш месечно да се проверува.

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    266
    Da da, se kako na klinika bidejki od tuka gi zemale primerocite i gore gi ispituvale zatoa i do 10ipol najkasno 11 primaat pacienti. Eve od denes rezultatot

Прикачени фајлови:

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    891
    И ти како мене аптт скратено :$ која недела си?

9. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    266
    Полна 28 денес. Јас сум и на аспирин веќе 2 месеци поради протоците на матката. За АП мислам дека на трудници обично е скратено, така ми беше и со првото.

На Ani93 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ariel.20

Ariel.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    7
    Здраво, дали знаете кога почнува дежурство на трансфузиологија, од 2 или 4 попладне? Ви благодарам

11. The.Fame.Monster

The.Fame.Monster Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2010
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    32
    Денес прв пат правев хемостаза и ддмери, полна 27 недела, па додека чекам да ми кажат дали е се океј, ако некоја членка се разбира да ги види..

Прикачени фајлови:

На TeodoraMJ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    891
    Едно прашање околу извештаите… минатиот пат Јани ми издаде извештај со 60 клексани во декември беше тоа. Сега во понеделник имам термин пошто се боцкам на 3-4недели … не смеам 2 месеци без контрола да се оставам секако. Прашањето ми е од претходниов извештај ќе имам избоцкано 30тина клексани, можам да го поднесам така? Пошто и така ми се купени, во понеделник да си купам нови со новиот извештај па здравје тие откако ќе ги завршам да поднесам за нив. На кратко би било од претходниот извештај ќе останат неискористени 30клексани во фзо би правеле проблем за исплата или нема врска?

13. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    891
    Ок изгледаат, аптт намалено ама кај повеќето ни е, протоци гинеколог ако проверил дека се ок не би било проблем

14. The.Fame.Monster

The.Fame.Monster Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2010
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    32
    На ехо се е океј и бебе, протоци, плацента, чисто регуларно ми даде да проверам сега во 27 недела. Фала ти многу.

15. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.811
    Допаѓања:
    4.283
    Бројот на примени клексани треба да се совпаѓа со бројот на клексани пишани во извештајот.

16. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    512
    Не мора. Мора да е до тој пишаниот број, помалку може но повеќе од тоа не.
    И јас сум имала пишано пр 60 клексани, користам 50 поднесувам и ми рефундират. Во меѓувреме бев на контрола па си купив по новиот извештај

17. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    961
    Да да слободно хаха мене 80 ми имаше пишано пред нова години и вика ооо мн сум ти пишал ама нема везе.

18. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    891
    Супер tnx женски!

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Nensi_k@#$

Nensi_k@#$ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2021
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    40
    Девојки дали знаете др. Јани од понеделник кога е на работа?

20. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    512
    Од 8 е на термин