Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.757
    Допаѓања:
    145.220
    Преку д димери и хемостазата се проверува протокот на крв од тебе до бебка.
    Обично сега праќаат рутински и ако има индикации нормално.

На ❤️Sneze❤️ и fana им се допаѓа ова.
  2. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    Фала мила :*

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    Ми рекоа дека дента кога ќе правам контрола не се боцкам со клексан ама заборавив да прашам дали се мисли воопшто целиот ден или после контролата може да се боцнам. Како правите вие ?

4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас се боцкам како и секој ден, во исто време. Докторката ме прашува кога последно сум боцкана, ама не ми рекла да не се боцкам.

На pile30 и AnonimnaDevojka им се допаѓа ова.
  5. AnonimnaDevojka

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    ова матичниот гинеколог ми го кажа, ако не трансфузилогот да си го прашам јас, зошто боцкањето ми е во 7.30 а контролата во 9 ( а сигурно и наредните контроли ќе бидат после боцкањето).

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас се боцкам 9.30 сабајле - нкогаш сум на контрола во 10.30, 11, 12... Никогаш не ми рекле да не се боцкам. Докторката само си запишува кога ми е последно боцкање во извештајот.

На eli25 и AnonimnaDevojka им се допаѓа ова.
  7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Добар ден мешковци :)
    Кај мене дојде до неочекуван пресврт на прегледот пред некој ден. Докторката виде дека мешето на бебето малку е помало од што треба, за една недела, па ме прати да направам хемостаза. Резултатите катастрофа-Д-димерите 4400 :( Бебо немала доволно проток на хранливи материи, ама тоа е настанато сега, минатиот пат немаше ваква индикација. Рече д-рката не е страшно ништо, на време сме виделе и на време ќе реагираме со терапија. Ме прати на трансфузиолог и си добив Фраксипарин инекции од 0,6 (исти се ко Клексанот). Ај на здравје нека ми е :(
    Таман се опуштив, веќе 7 месец стигнав, си викам нема сега што да се случи и ете, од нормална, школска бременост стигнав до тука.
    Што е тука е, не сум ни прва ни последна што се боцка, само се надевам дека ќе биде ок. Знам дека не треба да читам низ нет, ама свашта се изначитав, дури и дека бебето може да угине или да се роди мртво и два дена не сум спиена. Ај ве молам тие што се боцкате дајте ми малку утеха, се уплашив пошто енормно ми се покачени д-димерите. Извинете што пишувам во темава, знам дека повеќето прво тука ќе прочитате отколку во соодветната тема.
    Инаку бебушка вака супер се развива, ова за недела дена што и е помало мешето не било страшно воопшто. Веќе е 885 гр, за еден месец е дупло порасната, минатиот пат беше 430 гр :D Рече докторката дека се е во ред, постелката е супер, се е одлично, ама толку бев уплашена што не можев да мислам на нешто друго :( Денес веќе втор пат се боцнав, за 2 недели сум на контрола и на гинеколог и на трансфузиолог, па ќе видиме.
    Дома сум сега на боледување, ми предложи д-рката да одмарам пошто работата со седење ми е, не било убаво за дотокот на храна кај бебето многу седење. Не знам ни дали воопшто ќе се враќам на работа, ако треба да се боцкам до крај, не планирам. Најбитно ми е да си се храни како што треба.
    Извинете на километарскиов пост, упрпана сум и морав да си се искажам. Ве гушкам :l:

На ludoto19, Leo_29, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Без паника за боцкањето. Колку не има тука што се боцкаме од почеток еееее :) Мачно е што го мислиш секој ден, ама штета нема и не е страшна терапија. Само корист ќе имаш - ќе ги подобри протоците и доток на храна кај бебето. :)
    Без гајле. Се што имаш, пиши си и тука. Не има многу боцкачи на темава :)

На Meckicja, AnonimnaDevojka, Momichka и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Фала @kukla21. Читав нешто дека тромбоцитите можат драстично да опаднат, ми напомена и докторката, ама ми рече не се замарај со тоа.
    Загрижена сум, знам дека е за доброто на бебето, ама сигурна сум дека ќе биде се во ред :)

10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас имам шреку 200 клексани боцнато. Тромбоцитите ми се во граница на нормала. Затоа и се оди на контроли почесто - за да се следи состојбата.

На AnonimnaDevojka, Momichka и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  11. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.024
    Ако добро се сеќавам, и ако ти е за утеха имало и со над 7000 дидимери. ;) Боцкај и уживај.
    Јас почнав да боцкам пред 10тина дена, па планирам да проверам како ми се тромбоцитите следната недела. Баш и мене ме интересира, зашто еден ден малку повеќе ми потече крв од носот.
    Ти посакувам помалку модрици. (facepalm)

На Momichka, kukla21 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  12. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.897
    Допаѓања:
    7.632
    А што значат тромбоцитите? Мене во секој нареден резултат ми се пониски.
    Иначе бев денес на трансфузиологија. Имав закажано кај Лаура а внатре беше некој маж. Ме праша само дали примам терапија, ми ги даде листовите и толку. Тој што ме боцкаше прашуваше едно девојче дали за лупус е доволна една епрувета, а она му рече да види на гугл. Немало потреба, доволно ќе било... и така :wasntme:

13. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.061
    Допаѓања:
    6.550
    @Sexybaby86 кај мене беа 5000. Примав фраксипарин два пати на ден, 0.4 и 0.6.
    Сега сум релативно стабилна и примам по еднаш.
    Убаво е што ти ги виделе и дека ќе примаш терапија на време. Штом бебе добро напредува, немај гајле. Тоа е најважно :hug:
    Оваа е честа појава. Некогаш може да се качат многу високо, кај бебе да не се осети, па по порагај мајката има проблем.
    Кај тебе барем ќе средите, и нема ни кај бебе, ни кај тебе да има проблеми.
    Добродојде во програмата на совладување на стравот од игли за боцкање :wasntme::lol:

На pile30, podravka, AnonimnaDevojka и 2 други им се допаѓа ова.
  14. AnonimnaDevojka

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    јас приметив дека тие пошироките шприцеви во Виола што ги има ми се полесни за употреба, имаат и федерче и полесно се држат, со овие тенките од Зегин две модрици си направив :)

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас само со тие и се боцкам :) Тенките не ги можам ич :)

На AnonimnaDevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.082
    Допаѓања:
    33.197
    Јас се боцкав со клексани од 13 недела до 1 месец после породување и пиев аспирин 100 до 28 недела. Д-димерите на породување ми беа околу 6000 така што ако си покриена со терапија не е ништо страшно. Ниту еден ден не отсуствував од работа заради високи д-димери. Шетав секоја вечер и примав редовно терапија и се беше во ред. Високите д-димери не ги сметав за нешколска бременост. На контролата во 28 недела бебето беше мналку помалу од што треба,ама со редовно јадење јајца заради протините на 32 недела на контрола беше супер.Се роди со 3360.
    Со среќа.

На Sexybaby86, Meckicja, eli25 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.042
    Допаѓања:
    123.934
    Мене ми препорачаа и протеинска исхрана. Јас од старт се боцкав, ама баш тој период ко тебе стомачето беше 2 нед помало. Хемостаза добра. Мислам дека нема врска седењето со протокот.

На Momichka и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  18. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    За колку време ги даваат од трансфузиологија резултатите за д-димери ?

19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.042
    Допаѓања:
    123.934
    Истиот ден ако одиш сабајле :)

На ❤️Sneze❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kukla21