1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.190
    Допаѓања:
    5.285
    луѓе, како може да не ви даваат, значи мојата матична гинеколог ми даде упат за ддимери, и плус сама ми фати за кај Јани термин и за потврдите за клексаните она ми води поише евиденција него јас.
    @olly14 зошто да плаќаш 2.000 на приватно, значи аман од матичниве

На olly14 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.011
    Допаѓања:
    1.502
    Kako be moze da ne davaat upati jas i so prvoto i sega proveruvam na 2 nedeli ddimwri hemostaza i vreminjata sekogas upatot mi e maticen ginekolog a i sekako e besplatno zosto da ne moze da ti dade prasaj toa e nivna rabota ako nie se odime na privatno pa zosto ni se tie maticni edna rabota da nemozam da zavrsat

На Anaroz1 и olly14 им се допаѓа ова.
  3. olly14

olly14 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    725
    Da, so majka mi bev zaedno vo gjorce poliklinikata, dva pati preprashav mi rece a ne, ne se dava upat za toa. Mi dade upat za redovna krvna slika i mokraca i mi rece koga ke pravish ke im naglasish i za dd da te bocnat i proverat. Majka mi ja preprasha, vika bez upat rece da da bez upat. ke ja baram utre opshtata maticna ako ne da ja prasham nejze dali ona ke "moze"

4. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.413
    Допаѓања:
    3.100
    Ќе и побараш упат за хемостаза на трансфузиологија, така ќе ти даде сега е без термини, упатот важи цел месец. И мене еднаш ми изреагира така за тоа, дека во железничар сум јас таму лаб нивна нема не испитува.
    Мене ми прави проблем за кај Јани упат не ми дава, па вадам приоритет од гак.

На Anaroz1 и olly14 им се допаѓа ова.
  5. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    291
    Zdravo devojki....dali koze nwkoj da mi objasni posto site razlicno mi kazivaat.....hemostaza u dimeri mi bea ok se do gripot I koga mi se kacija leukocitite do 18.....zaradi somnevanje deka imam bakteriska infekcija....I togas za prvpat se kacija I dimerite.....swga prqvve d3n3s pak kontrola..leukocitite.....se do 15....dimerite 24 I mi rekoa da prodolzam so kleksani....sega malku ne mi e jasno....hemostazata mirna....leukocite vo ramka a dimerite pokaceni I da prodolzam so kleksani......dali nekoj ima slicno iskustvo I dali e normalno da sw kacuvaat dimerite....inace me vodi prf koco swga od pvoj mesec e vo remedika..do dr jani nemozev da najdam nikako twrmin na transfuziologija

6. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    617
    Во која единица мерка ги кажуваш д димерите ?

7. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    291
    Minatata nedela na klinika mi pokaza 1872......denes adrijalap stoi 2.43

8. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    617
    Мора да пиши во која единица мерка се референтните вредности пресметани.
    nmol/L или µg/mL

На Bum му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.413
    Допаѓања:
    3.100
    Значи 2430 во нанограм /мл ако се претвори од 2.43 микрограм/мл. Ти се покачиле затоа ти ги оставиле клексаните. Да бидеш заштитена.

И мене ми се покачија како се намалуваше грлото, се сомневаа на слаѓ. И може затоа сум со два клексани. Крвна слика ми беше супер.

На Bum и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  10. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    291
    Fala ti Ladyme...da pisuva....jas imam nekoi niski vrednosti a nekoi pokaceni....na krvnata slika ama kao se bilo vo normala...a hemostazata ok....znaci preventivno....da bidam mirna.....

11. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    291
    Da sega vidov.....mi pomogna Ladyme....vo mL....

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    617
    Се качуваат д димерите во бременост, за секое тромесечие има вредности колку треба да бидат отприлика.
    Која недела си ти ?

13. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    291
    Jas sum 27 od denes......da....ama spored referential vrednosti trrba da se poniski..zatoa I mi prodolzija kleksani verojatno.....toa ne mi bese jasno....zatoa.sto prethodno mi kazaa deka zaradi pokaceni leukociti mi se imaat pokaceni dimerite...piev....sumamed zavrsiv pred edna nedela....leukocitite se ok.sega soglasno bremenost...a dimerite pak pokaceni....zaroa ne mi bese jasno...

14. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    108
    Здраво.
    Дали се можни компликации од клексан.
    Јас денес приметив како вените повеќе ми се познаваат и тоа на лицето ми е баш оцртана вената.
    И имам некако тешко дишење, можно ли е ова да е од клексанот, незнам што да правам. Не сум во Македонија мене тука гинеколог ми ги препиша, а исто и Јани кога бев во мк ми рече да ги почнам и во 5 нед да направам контрола, но овој гинекологот ми рече до 12 да ги примам ниту ми направи тестови и тука на своја рака не ни можеш да правиш ништо.
    Ми е страв да не имам некоја штета од клексанот. Ве молам за искуство.

15. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.413
    Допаѓања:
    3.100
    Па направи си приватно една проверка на хемостазата. Ма да самата бременост појачува циркулација, клексан еден примаш?

16. Bebce ❤️❤️❤️

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.011
    Допаѓања:
    1.502
    Mislam deka ne e e od kleksanot zatoa sto na mnogu gi davaat barem kaj nas preventivno bez nikakva potreba da se primaat jas primav vo bravata bremenot 10 meseci eve i sega kako mesec ipol gi primam veke kaj mene situacijata e mozes da gi pimas a mozes i ne zatoa sto sum so mthfr 128 mutiran pa vo toj slucaj mozelo a ne moralo da se prima kleksan a jas od strav od prethodnite spontani sto mislam deka od sto ne orimav kleksan mi se slucuvaa resiv da gi primam a dvajcata doktori mi rekoa deka slobodno mozam da gi primam

17. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    108
    Da eden od 0,4. Prasuvav vo Germanija nemozes na svoja raka da pravis ni privatno test nisto. Dali e bezbeden kleksanot dali imal do sega nekoj negativno dejstvo od nego. Mene mie mn strav no sum.vo 6 nedela i nekako e nebezbedno za patuvanje i da si dojdam za mk. Iskeno kaj nas barem isputuvaat tuka mn ne se zamaraat.

18. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    108
    Jas imam mthfr C 677 T, i pred edna godina missed imav. I sum nad 35.
    Dali ti objasnija ako nemoras da gi primas deka ne bi imale steta taka?

19. Bebce ❤️❤️❤️

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.011
    Допаѓања:
    1.502
    Da mi kazaa deka i ne moram ama jas ne smeam da rizikuvam prvata bremenost ja isterav odlicno so kleksanot celo vreme ddimwri do 500 i vreminjata super taka da ke teram so kleksan i sega i a doktorot vo sistina i maticniot sto mi se mi rekoa mozes da gi koristis zarqdi sigurnot sepak imav 4 spontani ne smeam da rizikuvam bez niv

На Baby warrior, LaTama и wonder woman5 им се допаѓа ова.
  20. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.108
    И јас пред една недела приметив како од градите накај вратот ми се познаваат повеќе вените од нормално, 26та недела сум, се боцкам од позитивен тест, следам хемостаза на 3-4 недели. Не е страшно ништо. Клексанот е клуч за успешна бременост за сите нас со повеќе мутации, вените а биле а не биле, ја регулираат крвта вероватно е нормално, ништо страшно.

На wonder woman5, Bum и Bebce ❤️❤️❤️ им се допаѓа ова.