Здраво на сите Имам едно прашање, од утре сум 34 г.н,примам клексани од 0.4 До сега односно до вечер точно 70 како примив..Ќе се пораѓам здравје со царски рез,мора да биде со царски пораѓајот и тоа го знам уште пред пораѓај Вие што сте примале клексани и сте се породиле со царски во која недела ги прекинавте? Имам да примам уште 10 од утре
Jas nemam mutaciii samo pokaceni dimeri, a me stavija sega na kleksani..ednas dnevno....bas denes zborev so mojata ginek. prasuvav I tuka ama mi rece deka kleksanite bile I za preventiva od edna strana.....nikako ne bi trebalo da stetat....
Ова најубаво да се консултираш со докторот што ќе те пораѓа. Јас природно бев, па ми кажаа кога да ги преќинам. Отприлика 36 та или 37 ма бев кога ми ги преќинаа.
Консултирај се со гинеколог/трансфузиолог, не ги прекинувај на своја рака. Мене гинеколог ми ги прекина 2 дена пред царски, петок го примив последниот, понеделник се породив. Секако ќе ти требаат уште клексани и за после породување (ќе ти кажат во болница, обично уште 7-10 дена).
Zdravo devojki, bremena sum 24+2 i primam kleksani od 0.4 sekoj den poradi mutacii. Denes pravev proverka na dimeri i vreminja, no malce me isplasi rezultato na pregled sum sledna nedela, pa ve molam dokolku nekoja clenka ima slicno iskustvo da mi dade sovet dali e vo red.
Во ред се не се плаши, важно се одржуваат, моите тогаш беа 2750, еве сега 28+1 пак се толку со два клексани и андол на 3дена. Заштитена си. Мене ми препорачува дури да намалам на еден, можно е и да ми намали дека немам килажа за два.
Во нормала ти се д димерите за неделите. Е сега тоа со времињата нека кажи некоја поискусна скратено тие времето ама мислам дека не е ништо за паника, со примаш терапија немаш гајле Јас претходниот месец само за да димери направив 580 ми беа а бев 16 или 17 недела, сестрата заборавила да ми наведи во упатот и за хемостаза. И сега овие дена ќе проверувам пак комплетно. Со бебе си е супер нема простор за паника
Да да секако со консултација на докторката Ќе ги примам до 36 недела и ќе ги прекинам Благодарам на одговорот
Ти благодарам на одговор,ми кажа докторката до 36 г.н и ќе ги прекинам,па за после породувањето здравје боже ќе видиме
Дали на некој му прекинале терапија со клексан поради малку светло кафеав секрет. Мене докторот ми рече да ги прекинам и да почнам со аспирин. Дека можеби е од клексанот. Инаку сум 6 недела и бебето е во ред има и срцева реакција. Инаку и на бришење на нос приметив како траги од крв деновиве, дали е тоа од клексанот.Во смисла не да ми тече само траги. Дали имал некој вакво искуство.
Матичен гинеколог. Но јас во Германија сум. Тука они ги препишуваат и немам за жал ни кого да консултирам а страв ми е така без испитувања да го прекинам.
А за што ги примаш клексаните ? Од членки тука што пишуваат знам дека не им е во пракса да даваат клексани таму, ниту да испитуваат генетски мутации ако претходно не сте имале некаква индикација. Пробај да дојдеш до специјалист, знам дека е потешко и за тоа таму ама не знам што да ти кажам поинаку. Сепак матичниот доктор ти ја води бременоста и верувам во неговото знаење.
Имам само мутација на мтхфр, и мисед пред една год. Тука неможеш да одиш на специјалист ако не те прати матичен. Незнам што да правам многу ми е страв. Мене првично како превентивно ми рече до 12 недела а сега поради кафеавото ми го менува со аспирин.
Не би требало ризик да имаш ако си само со таа мутација, земај си само метилирана фолна не обична и то е то. Аспиринот ти е океј. Ама штом си имала како кафеав исцедок не знам зошто и Аспирин ти даде.
Од вторникот ми намалија по 1 клексан и без аспирин , бебче недела ипол поголемо и ддмерите денес 3700... а уште сум на еден клексан, му пишав на јани вика и он еден клексан ме фати паника кога ги видов а нозе ме болат од вчера.. а примам магнезиум до вис.