Д-димери во бременост

Discussion in 'Бременост' started by butterfly.mk, Sep 21, 2013.

1. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Не се плашам од боцкањјето тоа ќе помине него ми е страв дека се покачени недај боже нешто да не се искомплицират цел ден сум замислена никако ми е

2. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Затоа ќе примаш клексани, за да не се искомплицира.
    Не се плаши, се ќе биде во ред.

3. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Ти благодарам на одговорот дај боже секаде се да е во ред да немаме мисли

Mimmi39 likes this.
  4. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Ех ти при крај си, шо да речиме ние стотина инекции што имаме в стомак закачено:)
    Без гајле си терапијата под контрола си

Aledarkali likes this.
  5. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Денес бев на контрола терапија клексани за 10 дена ми се препишани,не ми е за боцкањето тоа не ми е проблем само бев исплашена да не имам нешто комплилација од димерите дека сум при крај, со помин да е кај сите и ви посакувам на сите здрава и лесна бременост и здрави и живи да си ги родиме бебенцата

6. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Jas so prvoto dete so 2800 otidov na poragaj bez nikakva terapija ne mi dade maticniot, a sega sum 37+3 2078 mi se, do 36ta nedela bev na apsirin radi protocite na matkata a sega nemam pak nikakva terapija

7. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

И мене
    И мене матичниот ми рече нема потреба од терапија, нормално било во бременост да се покачени, ама докторот што ќе ме пораѓат на оделение на 1800 ми рече ке почекаме со тррапија ама ако се над 2000 ќе почнеме со клексани, и денес ми рече 10 дена клексани да примам, плус имам покачен притисок и многу отоци на нозете па затоа ќе примам, на матичниов се му е тоа нормално, ама сепак ваму ќе ме пораѓаат сакаат се да си е во ред што е и нормално, јас на докторот што ќе ме пораѓат најмогу му верувам

Cvetce_ likes this.
  8. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Штом имаш проблеми и со притисок правилна одлука на докторот да почнеш со терапија.
    На многу доктори му е се нормално се додека не се деси некој проблем, после никому ништо, ќе се оградат од одговорност.

Aledarkali likes this.
  9. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Дали клексаните ги има во сите аптеки
    Па еве матичниот за све вика ништо не е нормално е, затоа одам на контроли и на оделение, денеска го зедов извештајот од оделение зедов клексани и бев да прашам што треба за да ми вратат пари од фондов, ми бараат потврда и од матичен доктор а мене матичниот не ми даде терапија ми рече дека не сум за да примам клексани и сега нема да ми даде ни потврда

10. LaTama

LaTama Истакнат член

Оди кај матичниот општ лекар

11. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Ама матичниот не те пораѓа, идеш на клиника чим тие препишале, мора да даде он потврда за примени клексани. Како ќе ти речат тие така ќе правиш.

12. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Докторот ми рече во рака да ставам клексани
    Да ама тој сметат дека јас не треба да примам клексани па затоа ми е да не не ми даде потврда иначе извештај од специјалист имам

Ladyme likes this.
  13. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Ќе му речеш, докторе јас им кажав што мислите ама докторот инсистираше превентивно, сепак тој ќе ме пораѓа. И малку :wasntme: така филмче

14. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Не може сега да ти даде потврда.
    Тоа е потврда за примени клексани и се издава откако ќе ги примиш сите.

Last edited: Apr 4, 2025
    Aledarkali likes this.
  15. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Па и така е тие двале и на помалку клексани а не над 2000, сепак докторот ќе ме пораѓјат сакат да си е се во ред, а матичниот е не знам како да речам јас имам над 100 кг многу се здебелив во бременост тој ми вика не бе супер си

16. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Да знам дека треба да ги примам прво па после да земам потврда, ама секако ќе поминам понеделник ќе му кажам дека примам да си знае дека ќе ми треба потврда

17. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Мена на гак ми намалија терапија, демек слаба си 77кг, мн ти се два клексани и ддмерите рипнаа 11000 после 3-4 дена а со мутации сум. И пак упорни дека не треба два, и јани ми рече обавезно два и исфорсирав за два затоа што сум 30+5. Сега треба пак да проверам.
    Е сега твојот случај е друг ама јас од тоа што знам и сум се распрашувала дека и на крајот од бременоста не смее да се качат ддмерите затоа што е опасно по плодот и мајката. Затоа и ти предложиле да се конторлираат за да не се качат наредната недела две.

fragaria, Mimmi39 and Aledarkali like this.
  18. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Да да докторот рече ако се над 2000 ќе примаш клексани, јас почнав и да кревам притисок и имам проблеми со нозете ептен се отечени и ме болат, пијам и метилдопа ако е качен притисокот и магнезиумот ми го зголемија на 2 пати на ден, а нозете ми се страшни не се за гледање од горе до долу ми се отечени катастрофа одвај чекам да се породам и да се вратам во нормала,секој доктор различно кажуват да не знаеме што да правиме, ете во твојот случај погрешиле што ти ги намалиле, значи докториве се направија како гатачи

Ladyme likes this.
  19. happygirl

happygirl Форумски идол

34+2 сум, денеска проверував д димери и хемостаза, еве ги резултатите.
    IMG_20250404_154010.jpg

Времињата и претходно ми беа скратени, ама д димерите ми беа во ред, сега се покачени.
    Матичната рече од утре да почнам со клексани, еден на ден од 0.4, барем 10 дена да ставам па да проверам пак д димери.

На последното ехо виде и малку лакуни на постелката, вели подобро да примам клексани.
    Инаку немам отоци, притисок низок, здебелена сум само 8кг.

Со првото се боцкав клексани последните 10 дена само, и на пораѓај Алуловски ми рече нормално е да се покачат димерите на крај, не требало да се боцкаш ама ајде. Тогаш мислам дека околу 2500 ми беа.

Дали некоја прима клексани со благо покачени димери?

Aledarkali likes this.
  20. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Мене ми беа над 1800 докторот остави фора уште две недели да испитам пак ако се над 2000 да почнам со клњксани и за две недели беа над 2000 и од денес почнав со клексани, ако ти рекла докторката да примаш почниси да не ти се накачат уште повеќе

happygirl likes this.