1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.046
    Допаѓања:
    4.507
    За трудници е бесплатно.

2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    2.991
    Женски, досега секогаш одев со резултати кај Јани и одма ми издаваше извештај сега ми рече резултати кај матичната па извештајот со потпис и печат друг ден да дојдеш дека последен е да размислел што да пише за пораѓај. Кај го подигнувате на шалтер го остава за некој ден или како? Прочитав што пишал во апликацијата ама извештајот со потпис и печат сепак ќе ми треба за рефундација

3. NikoNiko

NikoNiko Нов член

Се зачлени на:
    14 март 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    7
    Која од приватниве лаб или болници би ја препорачале за проверка на хемостаза и ддимери? Исто и за консултација со доктор од приватниве, не знам дали ќе најдам слободен термин на клиника за тој период што ми треба

4. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    2.991
    За боцкање не ти треба термин, упатот е за трансфузиологија отворен е. За консултација со ттансфузиологот ќе ти треба.
    Иначе во синлаб на почеток проверував од приватниве околу 2000ден беше

5. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.619
    Допаѓања:
    7.523
    Јас проверував пакет хемостаза во Биотек, 1900 денари, на своја рака малку порано во бременоста. За доктор не знам да ти препорачам, не сум имала потреба до сега од трансфузиолог.

6. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.046
    Допаѓања:
    4.507
    За кој период ти треба?
    Обично околу 10ти во месецот пуштаат термини. Гледај на Мој термин и штом видиш слободни термини, веднаш ѕвони кај матичните (општ или гинеколог) да ти закажат. Се наоѓаат термини.

7. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    627
    Јас цела бременост и пред бременост дека сум под терапија и кога не сум бремена одам кај док Нинослав Велјановски Систина.Имаат пакет крвна слика и хемостаза со ддимери за 2500ден,а прегледот кај докторот е 2200ден.Само ако одиш на приватен неможеш да рефундираш со извештајот клексани.

8. monkey89

monkey89 Активен член

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    6
    Д-димерите многу ли ми се виджсоки? Треба ли да зимам клексани? Точно сум 33та недела

Прикачени фајлови:

• IMG_1910.jpeg
      IMG_1910.jpeg
      Големина на фајлот:
      57,2 KB
      Прегледи:
      33
  9. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    642
    Дали да се прима клексан треба транзфузиолог да ти каже или гинеколог специјалист според повеќе фактори не само од д-димери
    А според реф вредности си на границата што е ок за бременост пред пораѓај скоро IMG_20250531_005929.jpg

На monkey89 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. monkey89

monkey89 Активен член

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    6
    Ти благодарам

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  11. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    Ако си бремена не се плаќа ништо.

12. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    642
    Феминки дали некоја знае оваа недела дали Др Јани е некој ден во амбуланта кој ден и од колку до колку саат?

13. Pinkywinky

Pinkywinky Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2024
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    6
    И мене ме интересира каде може да се најде извештајот требаше да прати кај матичната ама матичната гинеколог ми вика нема кај неа извештај чудно малце

14. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    2.991
    Резултатите ги ставаат на мое здравје апликацијата можеш да си ги видиш уште наредниот ден, исто и матичниот што ти го издал упатот. Јани е отиден на одмор. Мене извештајот ми го издадоа на шалтер на трансфузиологија ама без потпис од него … од 23ти јуни изгледа ќе се врати на работа ми рекоа

15. Pinkywinky

Pinkywinky Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2024
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    6
    Ти благодарам многу

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  16. gamessssss

gamessssss Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    5
    Членки.
    Ве молам за Ваши искуства во врска со терапија за тромбофилија. Од почеток на бременост почнав со клексан од 0,4, но сепак доживеав спонтан абортус во 17 та недела. Испитувањата на плодот покажаа дека причина е плацентата, односно намалена васкуларизација и згрутчување како и фиброза на ресичките. Докторот кој ме водеше ми вели дека можеби требало и аспирин дека само клексан ми било малку.
    Тие што ги користевте и двете комбинирано поради што ги користевте кога ви ги воведоа и поради какви резултати. Се обидувам барем за нареден пат здарвје да се заштитам.
    Инаку јас имам само хомозигот мтхфр ц677т, и протеин с ми беше намален во бременоста.(49)
    Дали во Вашата ситуација ви помогна аспиринот, или дали можеби земавте повисока доза клексан, и као се утврдува дали треба повеќе?
    Ви благодарам однапред за одговорите и времето.

17. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    627
    Јас користев аспирин цела бременост,користам и кпга не сум бремена.Еден период се боцкав со 2 клексана и апсирин.И јас сум со 2 спонтани предходно исто стекната тромбофилија и тромб.Ќе се консултираш со добар трансфузиолог повеќето трудници одат кај Јани,мене ме води док Нинослав во Систина.Гледај да закажеш кај добар трансфузиолог пред да останеш бремена за да ти даде терапија и одма да почнеш кога ќе останеш бремена.Со правилна терапија се истерува бременост ама мора трансфузиолог и гинеколог консултација во твојот случај.

На Cvetce_, LaTama, fragaria и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. gamessssss

gamessssss Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    5
    Значи може да се зема аспирин цело време и пред бременост без прекин?
    Те молам за цена на прегледи кај докторот Нинослав. И не ве разбрав тромб имате?
    Јас имав на плацентата тромб.

19. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    627
    Aspirin se pie po preporaka na doktor.Da se pie celo vreme samo ne dodeka imas menstruacija.Da jas imav tromb mnogu odamna i togas doznav deka imam genetski mutacii ne bese za vreme na bremenosta .I uste togas nevrologot mi kaza deka more terapija uste pred da ostanam bremena i da se pogodi terapijata ako ne ke se desavaat spontani i ke se izdrzuva bremenosta do 5 mesec.Jas btorata nremenost imav tromb na papocnata.Cena kaj dok Ninoslav e 2200den.Vo sisitina ima paket hemostaza so krvna slika 2500den jas tamu pravev i analizi,ama mozes da odneses j od drzavna bolnica ne pravi problem dok.

На fragaria и gamessssss им се допаѓа ова.
  20. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    862
    Јас сум со аспирин на втор ден и клексан 0.4 еднаш во денот, плус метилирана фолна и метилиран б12
    Аспиринот го пиев до 30 недела.
    Мораш трансфузиолог да посетиш за да ти одреди терапија и плус секој месец редовно испитување на хемостаза и д димери за во случај да се знае дали треба да се појача терапијата.
    Исто така многу битно е редовни контроли на ехо кај матичен да се следат протоците и дали бебе напредува како што треба.
    Во никој случај немој да земаш ништо на своја рака па макар и аспирин.

На gamessssss и fragaria им се допаѓа ова.