1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. xo.xo.gossip.girl

xo.xo.gossip.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2012
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    12
    Дали ти дадоа само клексани или и аспирин? Јас пиев секој втор ден аспирин ама сама си почнав секој ден да го пијам зашто не им е гајле на докториве и сега се намалија малку димерите од 3200 на 2800. И клексани ставам секој ден.

2. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    1.203
    Немој на своја рака да земаш, ако доктор проценил дека треба на втор ден значи треба на втор ден
    Аспиринот можи крварење да ти предизвика ако е во поголема доза.
    Затоа и се прекинува во 30 недела најчесто.
    Клексаните не ги намалуваат д димерите туку помагаат да се спречат тромбови згрутчување на крвта и самите ќе си се намалат.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    217
    na koj del od teloto gi bockate kleksanite, dali moze od strana kaj predelot na butot na nogata ? i za mislenje dali e potrebno da se bara transfuziolog ili moze i ginekolog specijalist vo drzavna ?

Последна измена: 25 јули 2025
  4. Bluemoon1111

Bluemoon1111 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2022
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    125
    Скоро 35

5. Bluemoon1111

Bluemoon1111 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2022
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    125
    Само клексани.. во вторник треба повторно да одам откако ми се покачија бидејќи за порано немаше термин да ми издадат упат.. па ќе видиме што ќе каже с во меѓувреме продолжив да се боцкам 0.4 еднаш на ден
    Е сега кога бев во Чаир докторот што ќе ме пораѓа ми рече кога ќе идам да сум побарала да ме прегледа а не само да ми препише според д-димерите и да се изјасни во извештајот.. Ме интересира некој дали знае како да ме прегледа трансфузиолог?

6. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.155
    Допаѓања:
    4.609
    Обично прегледот е разговор. Те прашува како се чувствуваш, која недела си, што пиеш од терапија/суплементи, а потоа врз основа на резултатите од хемостаза и д-димери ја одредува терапијата. За друг преглед, не знам.
    Добро е да однесеш извештај од последен гинеколошки преглед. Се надевам докторот кој ти побарал преглед, ти издал и извештај.

На Bluemoon1111 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MysticAura

MysticAura Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    30
    Здраво, од искуство што имате, за колку време рефундираат од фондот за клексан?

8. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    814
    Од прилика за месец дена секако, месец и пол кај мене.

На MysticAura му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sparkle1985

Sparkle1985 Активен член

Се зачлени на:
    29 декември 2024
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    45
    Да не знаете случајно до колку работат со странки за да поднесам денес документи за клексани ?

10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.749
    Допаѓања:
    7.686
    IMG-22192db071945c615bf2249a9cb9c450-V.jpg

Поискусни за овие теми, 32+4 сум, едново временце ми е намалено, другово мислам ок е. Мислење? Зошто не ми се оди до кај матичниот само да ги види резултативе.. ќе им ги пратам на вибер ама малку се скарани со тоа :|

11. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    514
    Здраво,дали знаете до колку часот работат на шалтер за преземање резултати за димери и хемостаза во државна ?

12. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    814
    Според неделите мислам дека е сосема ок
    Времињата мене на пример и покрај примање клексан ми било за цела бременост пониски од овие а сум ок не ми кажаа ништо
    Сепак кога ќе можеш да ги види доктор

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    814
    8-14 работат на трансфузиологија мислам
    Со пауза накај 11:30

На Klarisaa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    2.156
    Матичниот може да ги превземе и да ти ги прати, да не се мачиш да одиш на Трансфузиологија. Исто и преку МоеЗдравје апликацијата можеш сама да ги превземеш.

На Klarisaa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bebence2025

Bebence2025 Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2025
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    53
    Здраво, имам едно прашање во врска со рефундацијата на клексани. Вака , имав клексани заклучно со 02.08(сабота), на 01.08 бев да ми препишат на ГАК , значи имам извештај од 01.08(петок) и тогаш и ги купив, се потврдата од кај матичната ќе биде со 03.08-.. Прашањето ми е дали ќе ми прават проблем во фондот ? До сега не ми се погодило вака да ми завршат за викенд. Дали има некој искуство?

16. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    1.328
    Денес испитував д димери и хемостаза и димерите во 6–та недела и пет дена ми се 207.7 боцкам еднаш дневно клексан најчесто во стомак побезболно ми е.

17. ira.franko

ira.franko Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2024
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    6
    Дали некоја знае : боцкам Fraxiparine во стомак 12та недела, ама веќе мешко си расте...дали е безбедно да продолжам да боцкам во стомак до крај на бременост? или во втор, трет триместар има други локации?

18. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.155
    Допаѓања:
    4.609
    Безбедно е, рано ти е уште.
    Јас сум 32 недела и уште боцкам во стомак. Докторката трансфузиолог ми потврди дека можам. Сега на следната контрола, 33та недела ќе бидам, ми рече дека најверојатно ќе смениме во рака. А,во рака нема кој да ме боцка од сабајле, така што, изгледа до крај ќе си продолжам во стомак, некаде настрана за да не погодам некој капилар.

19. Sparkle1985

Sparkle1985 Активен член

Се зачлени на:
    29 декември 2024
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    45
    Јас сум 37 тек сега почнав во рака. Ми закажаа царски па заради тоа преместив локација да не се правам со хематоми. Мене многу поубаво ми е сама кога си се боцкам во стомакот. Многу повеќе ме боли друг кога ме боцка во рака

20. Ivana.swiss

Ivana.swiss Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2024
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    129
    Една мала помош, ако боцкате во рака, нека ве боцкаат во задната страна на надлактицата, кај што е помеко, и со иглата странично наместена, на 45° не на право. Скоро и да не боли и не се осеќа ич. Модринки нема и во ред си е.