Јас бев сабајле пред 1 месец негде кај 8 и нешто немаше гужва одма таму десно коа ќе влезеш на шалтер. Имаше една пред мене и брзо одеше. За покасно не знам како е.
И јас прв пат испитав 25та негде сè си беше во ред, веројатно немало потреба за порано не се секирај. Сигурно ќе ти кажат за секој случај да испиташ.
Д димерите ги испитуваат во некои случаи. Пример ако плодот заостанува и се проверува фали циркулација на крв е добра. Пример ако има лакуни на матката, згрутчена крв и постои ризик плодот да не добива доволно храна. Со фраксипарин / клексан се разредува крвта и подобро циркулира. Во одредени ситуации се започнува и со аспирин, а не со инекции. Понекогаш кога некока мајка има мутации, исто се дават лекарства за д димери. Убаво е да провери, ама ако лекарите те пратат, ако се е школски... можеби и не треба, не знам. Не сум медицинско лице, ама цела бременост примав. А имав и лакуни.
Кај мене со бебињата се е во ред ама примам клексани и декотрин затоа што имам ниски тромбоцити. Ова ми се случува од 28ма недела.Прави си редовно крвна слика, а можеш и проверка на д-димери и хемостаза чисто да си следиш дали ти е се во ред со крвната слика.
И јас примав дека сум со ин витро докторот ти дал само препорака за клексаните е сега треба да отидеш кај мат. гинеколог и тој да ти даде упат за на гак или чаир мора да е од државна клиника извештајпт за да ти ги рефундираат парите преку фзо и таму откако ќе отидеш на мој термин ќе ти дадат извештај за клексани и истиот ден ги купуваш со сметка и сметкопотврда клексаните ги боцкаш сите одиш кај мат. гинеколог ти дава потврда дека си примила и со сите документи одиш во фзо и поднесуваш за рефундација.
Zdravo zenski, za refundacija na kleksani neli treba prvo upat da ni dade maticnata za transfuziolog, ako nema termini kako vi dava so prioriteten ?
A koga ti dava maticnata upat za ginekolog vo cair ili drzavna, upatot e so termin so saat ili so prioriteten upat pa treba da odis tamu i da te primat koga niv im e slobodno?
Матичен гиниколог може да ти даде упат за гиникологија (Гак или Чаир) или директно за трансуфизологија ( да најде термин) . Па или гиниколог да пише клексани (ако сака) или трансуфизолог. Подобро е трансуфизолог да те види, и да направи крвна слика и после да ти препише клексани. Ако имаш мутации понеси со себе резултати за да ги приложиш па врз однова на тоа да ти препишат. Со тој упат кај матичниот да ти кажат како им е праксата, пример јас земав упат купував клексани се боцкав и кога ќе соберев 30 клексани идев и ми даваше потврда за поставени и со тоа во фонд подавав за рефундација. Некои матични издаваат рецепти па со нив во аптека. Затоа најдобро после трансуфизолог пак кај матичен. Мојот матичен не фаќаше термини, па си земав приоритетен (со врски) од Гак за кај Јани, и така секој месец
Znam kako odi procedurata, mi refundiraat kleksani, ama doktorot na gak e na odmor i nemoze da mi zavrsi rabota za ovoj mesec i prasanjeto mi bese dali ako mi dade prioriteten upat maticnata dali se ceka mnogu za da te primat? bidejki imam malku rizicna bremenost i nemozam da sedam vo klinika so saati a so prioriteten nemas tocen termin so saat
Земи си упат за амбуланта 36, има за секој ден термини. Јас цела бременост таму одев за клексани да ми препишуваат и не сум чекала воопшто на закажан термин.
Ako ti dade prioriteten cekas prvo tie so termini da zavrsat rab ti na kraj taka e so tie upati. I jas bev so in vitro edvaj stoev trebase da odmaram ama cekav dodusa pravat lugeto mesto ti otstapuvaat za tie raboti seuste ima sovesni luge.
Девојки ми касни сеуште исплата на клексани(минаа повеќе од 2 месеци од поднесеното), каде да се обратам дали во фондот во градот или има број да заѕвонам во Ск?
За скратено активирано парцијално време даваат нешто терапија? Секако ќе ги однесам резултатите да ги види матичната.