@ForeverYoung @Milkiway Активирано парцијално од почеток на бременоста ми е скратено и се движеше од 23 до 24, од старт почнав со два клексана а после некаде пред крај на прв триместар сум со 1 клексан. Последно во 32 недела аптт ми е 20сек и покрај тоа што сум на клексан и продолжив со терапијата. Ддимерите ми беа скоро 3800. Постелката ми е цело време хомогена, без лакуни и сл.
Немам поима, за сега две докторки ме оставаат без клексани. Гинековита и Симонида Ремедика. Некој ако бил во слична ситуација без клексани нека каже...се надевам дека не грешат што да кажам.
Мислам дека кога се вака малку под граница, различни доктори имаат различни пристапи. Во секој случај редовно те следат така што ако има потреба ке реагираат на време.
Повеќе фактори се во игра при одлука дали ќе се дадат клексани или друга терапија или не. Не само Д-димери и времиња, туку и други индикации на страна од резултатите од трансфузиологија. Затоа и трансфузиолог би требало да одлучи дали треба да се даде терапија или не. Мене Д-димерите ми беа 2000 уште во 27 недела и активираното парцијално време ми беше скратено малку ама не ми дадоа. Мислев ќе растат и понатака, реков ќе стигнам до 4000-5000 како сум тргнала, ама на последна проврека во 36 недела ми се имаа намалено на 1200 без никаква терапија. Секој случај е индивидуален, не се врзувајте за референтни вредности и бројки.
Мене последно мерење ми беше во 26та недела, 1200 со аппт 23,5. Симонида сметаше дека немам потреба од терапија, сега сум 38ма, протоци се во ред, бебе напредува.
Zdravo zenski pred mesec dena pokaceni dedimeri na 2174 na 23 nedela pa mi prepisaa clexani se bockav 1 mesec 1 na den posle pak analizi i pokaceni na 2411 na 27/28 nedela pa pak bockanje isto 1 mesec dali e normalno sto pro bocaknje ima pokacuvanje? Nekoja iskustvo da kazi? I za kolku vreme refundiraat sredstva od clexani… poslednite rezultati na slikata
Мене и покрај боцкање и плус аспирин, не ми мрдаа, дури и малце покачени ми беа. Протоците си беа одлични, бебе растеше перфектно. Се боцкав и после пораѓај некои две недели мислам дека. Ако протици ти се добри и бебе расте убаво, ми рекоа нема простор за грижа.
кај мене исти остануваа после боцкање, и затоа скоро до крај ги примав, до 39та недела, ако ти раастат брзо не би требало да се прекинуваат клексаните ама пак види со доктор