Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Lor

Lor Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2025
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    26
    Имам извештај со препишани 90 клексани. До сега имам примено скоро 30. Гледам повеќето прават рефундација на месец дена. Дали морам сите да ги примам, па да рефундирам? Или може да го поделам некако? На крај на месец сум на контрола, па може и нов извештај да побарам? Имал ли некој слично искуство?

Исто, може безвеза прашање, ама каде ги фрлате клексаните? Во никој случај не сакам во ѓубре и до сега сите ги чувам и не знам кај да ги отстранам.

2. sweetygirl56

sweetygirl56 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    21
    Имам прашање во врска со боцкањето.. како најлесно да научам начин за боцкање бидејќи треба сама да се боцкам..

3. Eellyy

Eellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    37
    мора сите да ги примаш па потоа да поднесеш документи за рефундација,не ги делат..колку се напишани на извештај толку се примат

На Lor му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Malina@

Malina@ Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2024
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    36
    Здраво девојки.
    Вака, 15 недела бремена,неделата попладне многу малку ми отече вена на стапалото и беше пропратено со болки при движење. Во понеделникот,бидејќи сум од мал град, немаше испитување за доплер на вени,па ми препорачаа д-димери да проверам, дека и тие ќе покажат. Резултатот беше во нормални вредности. Болката ја снема,и денеска пак се појави. Дали има простор за паника,т.е дали да закажувам за доплер во друг град,или со д-димерите колку толку би се знаело?

5. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.145
    Допаѓања:
    3.652
    Дали ви се случило да ви паднат ддимерите од клексанот? Со првата бременост ми растеа и покрај клексанот, сега ми паднаа од 967 на 560..ме фати страв да не се случило нешто со бебето.

6. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.479
    Допаѓања:
    15.888
    Па клексаните се за таа намена. Да ги контролираат дидимерите. Ништо не може да му се случи на бебето, одлични ти се ддимерите. Проблем е ако и покрај нив, не паѓаат.

7. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.145
    Допаѓања:
    3.652
    јасно се, ама со првата бременост и покрај клексаните ми раснеа ддимерите и трансфузиологот реагираше како да е нормална таа ситуација и влегов во тој филм. :)

8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.479
    Допаѓања:
    15.888
    Па се случува, но секоја бррменост е различна. Немај гајле, немаш причина за грижа.

На Frosty! му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Luminara

Luminara Нов член

Се зачлени на:
    20 февруари 2026
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Здраво, денес правев испитување на трансфузиологија за д-димер и хоместаза. Моментално сум 19+6 и д-димерите ми се 2656. Треба да одам на клиника на гинекологија за клексани. Ова ми е прва бременост и искрено не сум многу запознаена со клексаните. Матичната ми кажа дека можам да ги рефундирам, но искрено не знам ни што треба да земам од документација и многу сум плашлива за игли. Јас сигурно нема да ги ставам барем не за почеток, затоа ме интересира каде сте оделе за да ви ги боцкаат? Може маж ми да го научат и он да ме боцка. Читам тука на форумов различни мислења дека некои прифаќале доколку сам се боцкаш, а некои не за рефундациите па ако може некој поконкрентно да ми каже. Секако јас пак ќе се слушнам со матичната ама денес ме извести за клексаните па така малку сум исплашена.

10. Carebear28

Carebear28 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    105
    Најпрво немој да се плашиш, скоро секоја втора од нас се боцка со клексани. Не знам за кога ти закажала матичната термин на гак за извештај, што ти рече дали одма да почнеш со примање? Во однос на боцкањето е многу лесно и едноставно, самата инекција има тенка игличка која е лесна за аплцирање. Може да прочепкате по нет има и упатства и видеа, за една недела ќе се навикнеш сами да се боцкате. За рефундација ти треба извештај од специјалист ( чим одиш на гак со тој извештај), фискалните сметки заедно со сметкопотврда од аптека и потврда од матичниот дека ги имаш примено сите инекции што се пишани на извештајот. На пример ако ти препишат 30 инекеции, за секоја купена и примена инекција од датумот на тој документ од специјалист може да бараш поврат од фондот.
    Со лесно

На Luminara му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.145
    Допаѓања:
    3.652
    мене маж ми ме боцка еве втора бременост. Не ти препорачувам да му покажуваат кај нас сестри затоа што од искуство кога сум одела по дежурства зошто тој не бил дома, појма немаат од ставање. Ти пишува на упатството и имаш на youtube, ко што ти кажаа. Најмалце боли во стомак апликацијата. Со лесно и без гајле.

На Luminara му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Luminara

Luminara Нов член

Се зачлени на:
    20 февруари 2026
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0

Ми кажа прво на клиника за второ мислење и консултација со нив. Треба утре да одам да видам што ќе ме советуваат, дека попладнево примале само итни случаи од цела држава. Така што утре ќе видам и со нив дали ќе кажат дека треба клексани според извештајот од матичната и до сега што правев испитувања и плус уште некои за ортопед што треба да одам.

ви благодарам за опширните одговори па ќе ве видиме што ќе кажат и од клиника.

13. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.145
    Допаѓања:
    3.652
    Клексаниве ги купувате сите наеднаш или ги делите? Ради рефундација, као не одобрувале цепкани

14. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.040
    Допаѓања:
    34.916
    Како до упат кај Јани , никако до термин да се дојде?

15. steffy05

steffy05 Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2026
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    39
    За продолжување на терапија со клексани во соба 36, освен Д-димери и хемостаза, мутации, дали треба и крвна слика?
    Утре треба да одам, а направив само д-димери, немам нова крвна слика, - дали беше и таа задолжителна?

16. Carebear28

Carebear28 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    105
    Не бараат крвна слика :)

На steffy05 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    4.356
    Приоритетен, ги прима сите. Јас отидов накај 12 мислам и 3 жени можеби имаше пред мене па завршив брзо. До него кај друга докторка беше хаос, кај него некако поминувавме брзо

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. steffy05

steffy05 Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2026
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    39
    Последен пат на 18ти мај добив рефундација од фондот, овој месец немам ништо, другите има некој што веќе земал сега јуни?
    Дали ѕвоните некаде да прашате ?

19. Carebear28

Carebear28 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    105
    Исто и мене последно на тој датум ми пуштија, овој месец каснат и со исплата на боледувањата така да за рефундација може и ќе си почекаме..

20. Winnie the Pooh7

Winnie the Pooh7 Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2025
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    17
    Jas imam dobieno samo od 23.02 do 24.03 refundacija za kleksani , za april i maj mi e podneseno no seuste nemam isplata , vo fondot mi kazaa deka se odobreni sredstvata no se cekalo na potpis od rakovoditelot.