Со измените на правилник повеќе матичните гинеколози не смеат да издаваат рецепт за клексан на трудници, од 01.07 сами треба са се снаоѓаат како знаат нема ни рецепти ни рефундација повеќе.
Ама зашто да се по 500 денари И сега не бараат рецепт за да ги земеш на приватно По 250 ден еден клексан
И мене не ми е јасно ова, јас до сега сум немала ни една рецепта а еве и денес без проблем купив кутија по стара цена…
Zdravo, za nekoj den vlevam vo 19ta nedela (prva bremenost) I deneska ispituvav D-dimeri I hemostaza, rezultatite od hemostazata se dobri no D-dimerite se pokaceni na 3.318 mi kaza maticnata da primam kleksani od 0.4 ednas dnevno no bidejki se slusnavme nadvor od nejzinoto rabotno vreme razgovort bese premnogu kratok sto ne stignav da ja prasam do koga da gi primam a nitu ona ne kaza kolku kleksani da primam. Iskustvo so vaka poviseni D-dimeri da mi kazete sto I kako pominavte
Нема да згрешиш ако почнеш одма да се боцкаш. Но, за д-димери најдобро е да се консултираш со трансфузиолог. Ако не најдеш термин, земи приоритетен или 24-часовен упат за на клиника, на трансфузиологија. Ќе те примат, за трудници се коректни. Нека ти ги видат резултатите и ќе ти одредат терапија. Инаку, за вакви вредности, можно е да примаш клексани до крај на бременоста. Но, не сум доктор, кажувам само од искуство.
Некој да одговори зошто државата (фондот за здравство) ја укина рефундацијата на сретства за клексан за трудници од 01.07.2026?
Дали таму некој размислил шо би можело да се случи доколку не можат да си ги дозволат да ги купат на оние на кои им се потребни? СТРАМОТА
Затоа што министерот сметал дека клексаните се давале без потреба на трудниците. Како тоа секоја втора бременост била ризична и патолошка, според него немало смисла тоа. Треба што повеќе трудници да им пишеме на Слободен Печат за ова, да го истражат и да дадат одговор.
Дали сте сигурни дека е укината рефундација за трудници? Има ли некаде точна информација, барам по нет не можам да најдам. Единствено што најдов е дека "Фондот планира дополнителни разговори со стручната јавност." Вчера во аптека баш вработената ми рече исконтактирај ја матичната , во смисла полесно ќе добивате клексани.
Како тоа сметал министерот врз база на што тој можи да смета и да направат ваква глупост кога сето тоа е поткрепено со извештаи и анализи од специјалисти, жалосно ова го можи само оваа наша држава заради вакви луди одлуки одлучуваат да си заминат се повеќе млади луѓе
Да сигурно е ми се јави матичната ме извести дека повеќе не смее да ми издава рецепт за клексан да се снаоѓаме сами како знаеме, бидеќи клексан повеќе не смеат да го препишуваат на трудници.
Ама матичните никогаш не ни давале рецепт за клексаните до сега. Ги купуваме врз основа на извештајот од трансфузиолог, матичната нема врска со препишување на клексан. Мислам дека поима немаат што праат и кои се измените како и се останато кај нас
Повеќе извештаи на трудници за рефундација и розови рецепти не смеат да даваат и повеќе нема да се рефундира кај бременосто, бев вчера во фондот, ми кажаа рецепти (извештаи) издадени пред 01.07.2026 ќе се рефундираат се писле 01.07 нема да можи се е поминато во службен весник на предлог на директорот на фондод САШО КЛЕКОВСКИ
И коментарот на вработениот беше државата повеќе не планира да плаќа на трудници ќе си плаќаат од џеб.