Значи ако имам последен извештај од трансфузиолог издадено на 9 Јуни за 30 клексани, што треба да ги купам сега во Јули, ќе ми ги рефундираат или не? Не ми е јасно дали гледаат дата на извештај или дата на фискална сметка.
Да де за тоа што 80% од корисниците на клексаните се трудници. Зашто да ни рефундираат кога тие пари може некој да си ги стави во џеб
Во склоп на муабетов, дали ви кажаа до која недела треба да се боцкате со клексани? Вчера бев на третиот скрининг кај Димчев, ми рече да се боцкам до 33-34 недела и после да ги прекинам, а читам дека некои се боцкаат до крај.
Се ова е свесно и смислено направено од 01.07 да помини пречутно во време на летни одмори на стета на трудниците.
Баш сега и во труднички муабети групата баш прашував на оваа тема. Од аптека креваат раменици незнаат како фунционира, матичен гинеколог и општ мстичен исто. Никој незнае како да даде клексани а од 01.07 стапено на сила.. Сашо малку ги избрка работите секако на наша штета. Ем нема да се рефундира од 01.07 а незнаат како да ги дадат клексаните. Дали има некоја информација плус ?
Ова треба да се актуелизира да се објавува да се зборува по телевизии, ова е голем страм за цела влада дали од оваа категорија треба да кратат пари СТРАН ДА ВИ Е!
Па реков јас, сите да пишеме на слободен печат за да искочи во јавност зашто очигледно не знаат кај тераат.
Мислм дека ќе може со извештај од траснфузиолог да се земат рецепти кај гинеколог или матичен лекар за клексани.Матичен гинеколог не ни можеше до сега да ти даде рецепт или извештај они даваат само потврда дрка таму се примени.
Трудница што се боцка со клексан мора да има дијагноза од трансфузиолог дека треба да прима клексан.Еве јас примам терапија и кога не сум бремена затоа што сум со тромб предходно.Дијагнозата ќе ја стават според анализите ако имаш генетски мутации или друга сосѕојба што треба терапија ќе ти постават дијагноза.Кај мене гинекологот си тераше негова раб ,а трансфузиологот одлучуваше за клексани и што треба друго терапија.
кај мене со првата бременост трансфузиолог, сега ми рекоа на гинеколзите оставате. Бев кај Др. Сузана од трансфузиологија и ми рече со резултатите оди на гинеколог од болница.
Епа така прават да ама сега ќе се смени со клексаните ако одат на рецепта.Затоа што реално гинекологот не му е специјалност да ти даде терапија.Затоа мислам дека ќе треба да се оди на трансфузиолог за да се земе клексан со рецепта па послем со тој исвештај матичен гинеколог да препише.
Некоја трудница да завршила работа на Гак во скоро време за извештај за клексани? Јани е на одмор, останав цел месец без извештај....