Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Chak

Chak Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    29
    Да, во право си. На повеќето ни ги даваат за секој случај. Еве мене Димчев, уште на вториот скрининг во 20та недела ми рече дека нема потреба да се боцкам, а Јани баш тогаш ми ја накачи дозата на 2 клексани. И јас од пусти страв, решив да останам на еден. Сега на третиот скрининг Димчев пак ми вика прекини го во 32 недела, мене пак ми е страв да го прекинам :|

2. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    3.666
    мене трансфузиологот од Клиника ми рече трудници не се наша проблематика освен со индикации како емболио, ДВТ, итн. Со резултатот оди си кај гинеколог.Во меѓувреме го најдов докторот Русе , трансфузиолог од Воена што ме водеше пред 6 години и ми рече абе ти ќе истераш и без нив ама за сигурно примај си..и искрено ми е страв и се боцкам.

3. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.059
    Допаѓања:
    34.993
    избоцкај до 15и поднеси подобро 3 да пропаднат отколку сите...
    Чисто сугестија не ме сфаќај погрешно...
    И74 што дијагноза им е? Зарем оние со предиспозиции за тромбоза нема да можат да земаат? Многу чудни изјавиве и срамота ако за некој ќе важи за други да неважи на рецепт... па трудниците не се граѓани од 2ред |(

4. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    3.666
    така и мислев да правам ама сестричката кај матичната многу сака да го тупи со датуми па не знам дали ќе прифати да ми даде потврда..I74 е емболија и тромбоза на артерии..мислам по 15ти ќе знаеме што точно ќе се случува, а и некоја ако заврши работа со рецепт ќе сподели може да знаеме како да се понашаме.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lor

Lor Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2025
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    31
    Исто, и мене денес не ми дадоа потврда поради тоа што не биле сите аплицирани, а не знам како кога до 15 август ми е извештај. Ми рекоа најди некој во фонд прашај дали ќе ти одобрат со потврда со недопримани оти може да те одбијат. Ако знаете, ве молам кажете.
    Ништо не се известени, се преговарало и добивале инфо од здружениево нивно ама до сега ништо конкретно.
    И сите што не водат со шифра за нормална бременост нема рецепти. Ќе мора да се молиме на гак и трансфузиологија да ни сменат шифра па со тој извештај кај матична, они не смееле да сменат.
    А освен Јани, не знам кој ќе се замара со нас трудниците, друга докторка дури и ме врати пред некој месец не сум имала потреба од терапии иако сум со мутации. Ако успеете кај некој да завршите работа споделете.

6. Luminara

Luminara Активен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2026
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    Вчера бев на ГАК на проверка, дека примав прво 14 клексани до 1 Јули за д- димерите и вчера ми дадоа пак извештај дека треба уште 21 ден да примам клексани со иста доза. Матичната ми даде рецепта и во Зегин ми ја прифатија и ми дадоа клексани. Јас сакав прво за 7 дена и толку земав. Исто ме извести матичната дека клексани сега може и општ матичен лекар да ги издава на рецепта. За овие новиве 21 ден сигурно нема да ми се рефундираат средствата. Но, за овие што ги примав од Јуни до 1 Јули сакам да поднесам за рефундација. Дали може да ми кажете од ова барањево што е на фзо кои делови треба да се штиклираат тука. Имам извештај од гак, потврда за примени клексани, сметкопотврда од аптека со фискална сметка за доказ.

upload_2026-7-8_14-26-28.png

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.939
    Допаѓања:
    12.566
    Дали можеби имаш некоја новост од Гак, ти дадоа извештај за клексани? Јас сакам утре да одам, земав упат..

8. Carebear28

Carebear28 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    143
    Прво не сакаше да ми даде, ми вика треба од трансфузиологија ама кога и кажав дека од таму наводно ме пратиле тука, на крај ме прегледа и ми пиша само за 10 дена а порано ми даваа за 30 дена… е сега не отидов со извештајот до кај матичната затоа што ми е одмор, дали може да се издаде рецепта, тоа ќе средам деновиве :)

9. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.939
    Допаѓања:
    12.566
    Боже како си ја префрлаат топката, мене во Јуни ме вратија Јани кога не беше на работа, вика нема да те прими замената, барај си од гинеколог извештај, џабе се измалтретирав до таму за да се вратам дома, сеа па овие од Гак, оди на Трансфузиологија...фала ти на информација, ќе споделам и јас утре што ќе направам..

На Carebear28 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.205
    И по која цена ги зема клексаните?

11. Luminara

Luminara Активен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2026
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    По 250 денари еден клексан вчера ги земав.

На BelataMasai му/ѝ се допаѓа ова.
  12. BelataMasai

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.205
    Лошо те разбрав
    Јас разбрав дека ти прифатиле рецепта за да ги платиш фондовски

На Frosty! му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Luminara

Luminara Активен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2026
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    Не, јас среќа успеав и да ги земам со рецепт затоа што и матичната ми кажа хаос е не знам дали ќе го прифатат рецептот, зашто и аптеките не знаат како да постапат, од фзо не се изјаснети како што треба.

На BelataMasai му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Chak

Chak Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    29
    Срамота! Ова е невиден хаос.

На Luminara му/ѝ се допаѓа ова.
  15. BelataMasai

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.205
    Јас до сега ги земам без рецепта на приватно

16. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    3.666
    а со која дијагноза ти ги пишаа?

17. Luminara

Luminara Активен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2026
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    Според МКБ10 беше Z34.0 надзор на нормална бременост. Претходно ми дадоа 14 дена да примам затоа што д-димерите ми беа 2565, а по клексаните кога правев пак контрола ми беа 3499.

18. Malina@

Malina@ Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2024
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    39
    Здраво девојки.Вака, 19 недели бремена сега,претходниот месец,околу 15ти , имав 2-3 дена болка во вена на нога,при движење,и осеќав топлина. Проверив д димери, излегоа нормална вредност. Вчера и денеска пак истото се повторува. Дали да закажам за доплер на вени или? Искуства чекам

19. Luminara

Luminara Активен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2026
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    Јас немам болка ама имам како црвени делови (личат како модрици ама не се) на стапалата од страна, на левата повеќе од десната. Мене ми закажаа прво термин за трансфузиолог за следна недела и за ортопед (на приватно отидов дека нема термини). Мислам дека и за доплер на вени најдобро ти е да провериш со трансфузиолог. Јас немам болка не знам, ама ми кажаа и од ГАК за такви работи прво кај трансфузиолог. Ако ти е итно тогаш може и да го скокнеш трансфузиологот, ама зависи кај ќе идеш.

На Malina@ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kokiche 1

Kokiche 1 Активен член

Се зачлени на:
    5 септември 2024
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    69
    Zdravo
    Da prasam invitro sum 31 nedela od bremenosta sum ispitavme d dimeri i hemostaza i mi gi prekinaa kleksanite nemalo potreba veke da gi primam.....Nekade procitav na nekoja sto i gi prekinale prokrvarila....Dali uste nekoj se soocil so vakvo nesto ili nema mesto za panika....
    Vi blagodaram izvinete na dolgiot post ❤️