И мене ми ја потврди матичната оваа информација. Само прво треба во извештајот од специјалист да ми ја сменат шифрата за да може таа да ми даде рецепта.
А дали имате инфо кога би стапила во сила оваа одлука. Затоа што се јавив во аптека ми кажаа немаат се' уште никаков допис за ова.
мене ми пратија од аптека допис (Еурофарм) од нивните менаџери само со таа да издаваат на трудници..ако каснат системски од фонд и министерство тоа е друго.
Да, во меѓувреме го најдов известувањето на сајтот на фонд и ја исконтактирав аптеката ми потврдија дека се прифаќа оваа шифра. Фала му на Бога да се најде некакво решение Само сега прво да смени шифра трансфузиологот
Дали мора трансфузиолог да смени шифра, не може и матичен или гинеколог од ГАК? Исто, додека најдеш термин за трансфуизиолог на клиника измеѓу пак треба на приватно да ги земам според терапија, или може и од приватни болници трансфузиолози да менуваат шифра. Мене на клиника трансфузиологот ми рече не примај веќе не ти требаат, а бев во Систина и тој многу добро ми објасни зошто треба да примам, уште ми кажа дека може и дозата треба да ми се зголеми.
Освен трансфузиолог можело и на ГАК да сменат. А матичните не можат да менуваат. Матичните можат само при генерирање на следен упат да стават точна шифра
Значи ова е невозможно колку искомплицираа за клексаните. Матичен вика мора да ти сменат дијагноза за да одат на рецепта. Гиниколог вика јас не можам да ти препишам ќе морааш да одиш кај трансфузиолог. На Јани ако па му се појавам со приоритетен ќе ме направи подолу од г... Секоја чест за нашето "здравство". Ај шо финансии не исцрпија туку и здравјето ќе ни го земат.
Ееј значи стварно многу комплицираат… еве јас имам извештај од гак од пред недела дена со друга шифра, сега според ова ќе треба да вадам пак нов ако сакам на рецепта? И нели секако ако воопшто и ми дадат со таа дијагноза
Да мене ми беше кажано дека само со таа дијагноза може да оди на рецепта иначе не. Абе тешко нас е. Еве цел ден сум на телефон со матична не знае кутрата како да ми помогне. А тие навистина што можат си го тргаат задникот на страна.
Здраво Дали со шифрата Z92.1 матичниот гинеколог треба да ми даде упат за на трансфузиологија или за на гинекологија за да ми можам клексаните да ги земам на рецепта?
Од транс или гинекологија треба да ти дадат извештај со таа дијагноза исто, и извештајот го оставаш во аптека кога ќе ги подигнеш клексаните, а рецепта може и општ лекар да пише врз основа на извештајот од специјалист. Исто ми рекоа да внимаваме на печати дали е се уредно зошто враќале и за тоа
Koja glupost izvestajot da go ostavas vo apteka, sto ima da mi gledaat sto pisuva vo izvestajot. A opstiot maticen vika ne moze da prepise recept so taa dijagnoza, samo maticen ginekolog zosto sifrata se odnesuva za trudnici
Расипана арамиска држава, себични дали некој таму има мозок од кои категории кратат,психопати вака ли се грижат за наталитетот на оваа држава СТРАМ ДА ВИЕ. Оваа влада е најлошата до сега скрати од тие кај што не не смееше дали таму некој размислил колку не можат да си го дозволат лекот и колку абортуси ќе се случат. СТРАМ ДА ТИ Е ПРЕМИЕРЕ МИЦКОСКИ И ТЕБЕ САШО КЛЕКОВСКИ. СТРАМ БРУКИ ЕДНИ.
Dali imate zemeno recept za kleksani od maticen ginekolog? Mojava vika deka ne im e se uste odobreno da izdavaat.
Одобрено е од 15.07.2026. Има и известување на страната на фондот. https://fzo.org.mk/sites/default/files/2026-07/dopolnuvanje-na-izvestuvanje.pdf