1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Lor

Lor Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2025
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    31
    И мене ми ја потврди матичната оваа информација. Само прво треба во извештајот од специјалист да ми ја сменат шифрата за да може таа да ми даде рецепта.

2. 1Supermum

1Supermum Активен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    А дали имате инфо кога би стапила во сила оваа одлука. Затоа што се јавив во аптека ми кажаа немаат се' уште никаков допис за ова.

3. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.169
    Допаѓања:
    3.664
    мене ми пратија од аптека допис (Еурофарм) од нивните менаџери само со таа да издаваат на трудници..ако каснат системски од фонд и министерство тоа е друго.

4. 1Supermum

1Supermum Активен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Да, во меѓувреме го најдов известувањето на сајтот на фонд и ја исконтактирав аптеката ми потврдија дека се прифаќа оваа шифра. Фала му на Бога да се најде некакво решение
    Само сега прво да смени шифра трансфузиологот

На Frosty! и Mandela им се допаѓа ова.
  5. Luminara

Luminara Активен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2026
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    Дали мора трансфузиолог да смени шифра, не може и матичен или гинеколог од ГАК? Исто, додека најдеш термин за трансфуизиолог на клиника измеѓу пак треба на приватно да ги земам според терапија, или може и од приватни болници трансфузиолози да менуваат шифра. Мене на клиника трансфузиологот ми рече не примај веќе не ти требаат, а бев во Систина и тој многу добро ми објасни зошто треба да примам, уште ми кажа дека може и дозата треба да ми се зголеми.

6. 1Supermum

1Supermum Активен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Освен трансфузиолог можело и на ГАК да сменат. А матичните не можат да менуваат. Матичните можат само при генерирање на следен упат да стават точна шифра

На Luminara му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MB993

MB993 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    206
    Значи ова е невозможно колку искомплицираа за клексаните. Матичен вика мора да ти сменат дијагноза за да одат на рецепта. Гиниколог вика јас не можам да ти препишам ќе морааш да одиш кај трансфузиолог. На Јани ако па му се појавам со приоритетен ќе ме направи подолу од г... Секоја чест за нашето "здравство". Ај шо финансии не исцрпија туку и здравјето ќе ни го земат. |(

8. Carebear28

Carebear28 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    140
    Ееј значи стварно многу комплицираат… еве јас имам извештај од гак од пред недела дена со друга шифра, сега според ова ќе треба да вадам пак нов ако сакам на рецепта? И нели секако ако воопшто и ми дадат со таа дијагноза :sweat:

9. MB993

MB993 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    206
    Да мене ми беше кажано дека само со таа дијагноза може да оди на рецепта иначе не. Абе тешко нас е. Еве цел ден сум на телефон со матична не знае кутрата како да ми помогне. А тие навистина што можат си го тргаат задникот на страна. :?:

10. Pesqwe^*^

Pesqwe^*^ Активен член

Се зачлени на:
    15 мај 2025
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    2
    Здраво
    Дали со шифрата Z92.1 матичниот гинеколог треба да ми даде упат за на трансфузиологија или за на гинекологија за да ми можам клексаните да ги земам на рецепта?

11. 1Supermum

1Supermum Активен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Да

12. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.169
    Допаѓања:
    3.664
    Од транс или гинекологија треба да ти дадат извештај со таа дијагноза исто, и извештајот го оставаш во аптека кога ќе ги подигнеш клексаните, а рецепта може и општ лекар да пише врз основа на извештајот од специјалист. Исто ми рекоа да внимаваме на печати дали е се уредно зошто враќале и за тоа

13. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.174
    Која е цената на еден клексан со рецепта?

14. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.169
    Допаѓања:
    3.664
    30 се 2300, негде 77 денари 1

15. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.174
    Ооо па вреди да се рефундира
    Ти благодарам

16. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    327
    Koja glupost izvestajot da go ostavas vo apteka, sto ima da mi gledaat sto pisuva vo izvestajot. A opstiot maticen vika ne moze da prepise recept so taa dijagnoza, samo maticen ginekolog zosto sifrata se odnesuva za trudnici

17. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.169
    Допаѓања:
    3.664
    не е единствен лек за којшто се остава извештај, скап е лекот и има правила по кои се издава.

18. Gocefhsushs

Gocefhsushs Активен член

Се зачлени на:
    13 април 2026
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    Расипана арамиска држава, себични дали некој таму има мозок од кои категории кратат,психопати вака ли се грижат за наталитетот на оваа држава СТРАМ ДА ВИЕ. Оваа влада е најлошата до сега скрати од тие кај што не не смееше дали таму некој размислил колку не можат да си го дозволат лекот и колку абортуси ќе се случат. СТРАМ ДА ТИ Е ПРЕМИЕРЕ МИЦКОСКИ И ТЕБЕ САШО КЛЕКОВСКИ. СТРАМ БРУКИ ЕДНИ.

На MB993, Winnie the Pooh7 и Алек*** им се допаѓа ова.
  19. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    327
    Dali imate zemeno recept za kleksani od maticen ginekolog? Mojava vika deka ne im e se uste odobreno da izdavaat.

20. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    2.606