Има ли некој земено извештај со новата шифра од Гак? Докторите од таму викаат дека не можеле да даваат извештаи со таква шифра за клексани, согласно новата одлука можеле само на трансфузиологија..
Ova izleze katastrofa. Edni vikaat so izvestaj od transfuziolog edni od ginekolog. Pa maticniot vika nema ingerencii da izdavam recept. Ima li nekoj sto zemal recept da kaze izvestajot od kogo e i so koja sifra i receptot koj go izdal?
Јас имам земено, Др. Ливринова ми даде, ама ставила 35 клексани..ќе видиме како ќе помине. Пуштила и општата е сега во аптека како ќе пројдам.
Дали на упатот од кај матичниот гинеколог треба да ја има шифрата z92.1 или таа шифра ја пишува само трансфузиологот?
Zdravo pravev ispituvanje didimeri 25 nedela sum didimerite mi se 3038 , maticen me prati na mislenje od transfuziolog a doktor transfuziolog mi kaza deka e normalno da e pokaceno dokolku so bebeto i postelkata se e vo red dali nekoj ima vakvo iskustvo dali e normalno
Феминки чисто да знаете во секоја аптека нема клексани кои се под фонд. Сите аптеки не имаат листа на која што ја има дијагнозата z92. 1. И да знаете без извештај нема да ви дадат и покрај тоа што матичен ги препишува на рецепта. Секоја чест за владата и за министерство. А да и да напоменам 4ч немаше систем само на трансфузиологија. Баш чудно нели?
Здраво примам клексани без тромбофилија ради предходен спонтан во 13 недела.. Сега зедов извештај со Z92.1 но матичната ми вика неможе ако немаш покачени Д-димери или докажана тромбофилија.. и ај сега што да правам
Жално е сѐ ова што се случува со Клексаните за трудниците. Срам да ѝ е на Владата и на Министерството за здравство. Со уште колку загуби треба да се соочиме за конечно да ни го слушнат гласот и крикот? Која трудница би сакала секојдневно да се боцка ако нема потреба од тоа? Секоја од нас посакува мирна и здрава бременост. Од една страна се зборува за зголемување на наталитетот, а од друга страна се удира токму по најранливите – трудниците кои не по своја вина мораат да примаат терапија за да го остварат својот најголем сон – да станат родители. Пренаталните витамини ги плаќаме сами, Утрогестанот го плаќаме сами, останатите витамини исто така. Сега и Клексаните остануваат без рефундација. Што е со оние трудници кои го даваат и последниот денар за да ги купат сите овие лекови, само за да имаат шанса за среќен исход? И потоа се прашуваме зошто младите си заминуваат. Во Германија се раѓаат сѐ повеќе деца од македонски родители. А кај нас? Со ваков однос кон идните мајки, каква иднина и каков просперитет им нудиме?
За жал и Германија не е сјајна таму можиш да сонуваш за клексан. Многу добро знам на своја кожа. Не ни сакам да се присетам на тоа. Овде тотално океј си беше додека се рефундираја не бараа ништо посебно. Ова сега е лудница. Ама ај ќе издржиме научени сме.
Ја напоменав Германија, бидејќи пред некое време имаше објавено за наталитетот од Македонски државјани . Тука беше супер колку толку рефундираа ,а сега што ќе прават оние кои немаат можност да ги купуваат а мораат да се боцкаат од почеток до крај на бременост. Жалосно е што никој не ни ја слуша маката.
Проблемот е што тие што треба не знаат да спроведат, а имаат сите правилници. Вчера во Еурофарм ме вратија зошто на извештајот пишувало Clexan, а не Еnoxaparin. Зегин ми издадоа 3 кутии за 2301 денар со рецептите. Читам овде матични што само треба да издадат рецепти глумат експерти по сите прашања. И кога се рефундираа еден куп жени не добиваа поврат од Х причини. Вака е повеќе исплатливо само треба да влезе во пракса и навика. Има еден куп лекови коишто се издават на овој начин, дури и покомплицирано..само кој како разбрал така спроведува.
Никој ништо не знае пошо све е влезено партиски. А богами и факултетите знаеме како ги завршуваат. Еве денес докторот ме убедуваше дека повеќе од 10 не смееле така бил законот. Кога се спротиставив го извади законот испринтан од некој папки таму и почна на глас да ми чита. Го замолив да ми стави 30 бар 1 месечно да одам ама од инает за да не испаднам во "право" ми пиша 21 таман 3 недели да сум имала. Ама зошто се да ни биде дадено на тацна кога може да трчаме од сабајле до вечер бремени со ризична бременост. Нема да имаме после по форуми за шо да се жалиме ако е се идеално.
Zdravo. Se bockam kleksan 2 pat 9 sabajle i 21 casot vecer. Utre sum na ispituvanja na transfuziologija koga treba da go zemam kleksanot nautro pred ili po terapijata. Kako pravite ve molam?
Jas sum 24+5, ama i jas imav slicni rezultati kako tebe osven d-dimerite mene mi bea prvo 2656 pa mi se kacija na 3499. Na klinika transfuziologot mi go kaza istoto mislenje kako i tebe sto ti go dal deka se e okej i ne treba da primam kleksani i deka site primale kleksani, a nemalo potreba kaj povekjeto. Bev vo sistina kaj d-r Ninoslav i on togas mi objasni deka d-dimerite treba da se poniski, a aktivnoto parcijalno vreme treba da e povisoko. Ako e ponisko vremeto, a povisoki d-dimerite ocigledno ima nekoj problem sto ne e vidliv iako postelkata i bebeto sega se okej, moze ponataka da ne bidat. Ne sakam da te plasam samo moj sovet idi na vtoro i treto mislenje i posle maticnata sto te vodi neka odluci ona sto misli. Jas si prodolziv so kleksanite kako sto mi kazaa doktorot vo sistina i sega imav malo namaluvanje. I mnogu zavisi i koj doktor ke ti se pogodi na transfuziologija za termin.
Ќе се боцнеш кога се боцкаш не мора да е точно 9 можеш и 8 или 8:30ч да има 1ч поминато пред да ти земат крв.Само ако се боцкаш во рака ,ако се боцнеш во лева рака клексан ,ќе им кажеш да ти земат крв од десна рака.Ова ми го кажа трансфузиологот што ме водеше во бременост.
moe mislenje e deka treba da primas kleksan, mene vo 28ma nedela mi bea 3000 i jani na transfuziologija mi rece ne treba demek moze i do 5000 da idat, ama maticnata i na gak mi kazaa deka treba da gi primam za moja zastita posto do kraj na bremenost samo ke rastat. Primav kleksani i pak se dvizea okolu 3600 do kraj na bremenosta. Nemas steta od niv a i imas uste mn nedeli do kraj