колку е границата ? мене ми изгледаат високи, толку се отприлика на крај од прв триместар или втор триместар
Дали се во ред резулатите инаку примам клексани 0.4 од позитивен тест бидејки имам потврдена тромбофилија и генетски мутации Д-димери: 726.6 29+2 гн сум
Zdravo devojki , kako e sega postapkata za kleksanite na recepta , pred otprilika edna nedela nesakaa da mi zapishat shifra za da mozam da gi zemam na recepta so objasnuvanje deka e za samo nekoj teski slucai na tromboza ?
Јас вчера земав со рецепта. Со рецепта испаѓаат по 75.5 денари клексаните, што е огромна разлика од 250. Бев на клиника во ГАК по извештај. На извештајот треба да ти ја напишат новата шифра z92.1. Без таа шифра нема да ти напишат рецепти матичните. Напомени им за шифрата, зошто мене извештајот ми го куцаше една млада специјализанта што поима немаше, па ми згреши шифра, и едвај средив да ми искуцаат нов извештај. Со извештајот одиш кај матичниот гинеколог да ти напише рецепти. Со рецептите си ги земав клексаните од аптеки.
како ти го пишаа на извештај? Мене во Еурофарм не ми ги даваа зошто пишувало Клексан, требало Еноксапарин, а во Зегин ми ги издадоа со истиот извештај
Сега проверив Clexane (enoxaparin) пишува во извештајот. Зедов пола од Зегин, пола од Еурофарм вчера.
Jas eve 10 dena na privatno gi zemam, zashto pojma nemaat tamu , tri saati cekav za na kraj da ispadne deka ne ni znaat za novata shifra , mesto da ni olesnat, samo gi oteznaa rabotite , ke probam pak vo ponedelnik
За на клиника збориш? Мене вчера специјализанти ми се погодија, ниту преглед асален ниту извештај. Треба со ливче да им идете, напишана шифрата и генеричко име не лекот, и да им го оставите под нос. Како да не слушаат вести, не читаат известувања од ФЗО. Па и да напоменете клексаните да ги пишуваат во број. Кај мене напишале препорака за 4 недели, наместо 30 дози, и добив рецепти само за 28 клексани. Ама ајде, битно колку толку средив, за нареден пат ќе знам.
Da za klinika zboruvam,se ceka dolgo vreme plus po zeshtinive i na kraj ni rabota ne zavrshuvaat,katastrofa
Zdravo , Za na transfuziologija maticnata mi dade so prioriteten upat da odam bidejki nemase termini , prrthodno so termin odev kaj dr.Jani , sakav da ve prasham tie sto idat kaj nego so prioriteten dali cekate da gi pregleda prvo tie so termini ili vo megu vreme moze da ve povika ? Bidejki sum so abd.serklaz i visokorizicna bremenost sekade na lekar se dvizam so kolicka bidejki ne smeam da stojam nitu da odam pa da prasam da znam barem koe vreme da otidam. Blagodaram
Штом ве најават на шалтер, ќе ве повика но секако ако во моментот има со термин прво термин па вас,... најчесто е така
По правило прво се тие со термин, ама и за трудници треба да е со приоритет. Иако и јас пред некоја недела бев со приоритетен и чекав подолго додека да влезам додека не ми даде предност една постара жена.. ама најдобро да им кажеш на тие на шалтер ќе пренесат на докторот за да не чекаш многу
Дали некоја од вас примала Фраксипарин наместо Клексан? Докторот ми рече да смениме да пробаме сеа со Фраксипарин.
јас со првата бременост ги користев и едните и другите, Фракси не печеа како Клексан, а намената е иста нели
Zdravo. Ve molam za sovet kako prevenirate modrinki, krvarenja. Jas se bockam 2 pati klesan i skoro od sekoe bockanje imam modrinka. Nemam veke mesto kade da bockam. Pred nekoj den pogodov krven sad i po malku mi tecese skoro cel den krv od mestoto. Dali deka sum na terapija ova se slucuva deka e premnogu razredena krvta. Kako pravite vie. Nezmam beke kade i kako da bockam...
Mackaj samo so hepatronbin mast.Prvo kje stanat zolti ,a potoa kje isceznat.I jas sum so dva kleksani,bockam sam vo stomak.
можеш и витамин Ц ако не пиеш веќе, а Хепатромбин гел или крем од 30 илјади, маста е за ректална употреба
Jas pocnav na nadvoresnata strana na butovite, da go odmoram malku stomakot, em sum slaba mnogu em modrinki imam skoro od sekoe bockanje nemam poveke mesto, mn sporo mi zazdravuvaat modrinkite, a ima i topcinja tvrdi. I epten se plasam ama sekogas dali pravilno sum se bocnala i dali se arsorbiral lekot. Ima li nekoi znaci koi pokazuvaat ako ne si bocnat pravilno?