Pijam priroden vitamin c od acerola ma da mislam toj ne e viskoto koncentriran kako obicnata askorbinska kiselina. Mislis na vitamin c od 1000? Hepatrombinot moze vednas ili treba da se poceka nekoe vreme po bockanjeto?
Јас се боцкам од На почеток и јас имав многу модрици на двете раце ( само во раце се боцкам и исто 2 пати дневно). Со тек на време ми се намалија, моја претпоставка од неправилно боцкање, може со тек на време мм се испраксира со боцкањето.. До душа се случува пак се појави некоја модринка од време на време ама не се толку страшни. Во аптека за боцкањето ми кажаа од рамото една рака подолу, некаде на помеко место. Инаку не мачкав ништо, сами си поминуваа со време
јас земав најобичен витамин Ц од 500мг на лентиче, ама ми здосади затоа што секое утро пијам шака лекови и витамини па ова го изоставив некако. Хепатромбинот можеш било кога да си мачкаш не мора да е поврзано со времето околу боцкањето. Иначе и тој е со две јачини затоа послабата ти пишав од 30илјади.
Jas otidov kaj med.sestra da mi stavi za da vidam dali pravilno stavam, od nejze najgolema modrica mi ispadna... Mene mi rece deka sum mnogu slaba na racete da ne stavam bidejki nemam tamu masno tkivo. Ili but ili stomak, koga stavam od papokot gore nemam modtica ama nadolu mnogu mi se pravi.. Duri si vikam terapijava da ne mi e premnogu pa krvta e premnogu razredena.
Jas primam 2 pati na den i maz mi mi gi stava vo raka. Nemam golemi modrici, ama ako ja stavi pogresno moze mala modrica da se napravi kaj ubodot. Doktorot od Sistina mi rece na 45 stepeni agol da se stava, ne cela igla samo mal del poveke povrsinski e kleksanot, nego li epten vnatresno da se stava so cela igla. Najdobar znak deka tocno e staven e da se napravi balonce malo i so toa ne tece nitu krv nitu pak izleguva kleksanot. Mene licno sto sum slaba vo racete i nozete, vo pogorniot del kaj sto voobicaeno stavaat vakcini tamu mi se pravi taka balonce, a vo podolniot del na rakata ne bas ama nemam ni modrici nitu se gleda ubodot. Isto ova zavisi i od samoto telo kolku i kako prima inekcii, jas od mala ne sum imala modrici nitu mi se poznavaat vakcini. Mene mi gi stavaa i med.sestri i od niv mi iskocija pogolemi modrici zatoa sto ne se zamaraat mnogu kako gi stavaat, taka da podobro ti e doma sama ili nekoj drug da ti gi stava. Isto pijam i vitamin c od 1000mg sekoe sabajle.
Како мислиш балонче, како кругче мало кај убодот? за 45 агол мислиш за раката или секаде? Мене ми е чудно дека јас истиот начин го практикувам инаку и лани ставав ама само по еднаш бев бремена ама за жал заврши со спонтан во 17 нед, ама тогаш ниту една модрица немав ниту ми се познаваше каде ставам, што е работава сега незнам... Од она што сум го читала дека е невозможно да се стави погрешно бидејќи е мала иглата и мора да влезе во поткожното ткиво, погрешно е ако ти истече назад инекцијата и не се арсорбира.
грдо ми е да ставам слика од стомакот ама ко хидрографија ми е. Не се плаши за модриците, се погодуваат капилари и нормално е да има модрици. Како се аплицира убаво пишува на упатството и имаш туториали на јутуб. Нашиве сестри и доктори од што ептен знаат на раката носев месец дена хематом огромен, ме направија лом дека во стомак не се боцкало. Терај како што си почнала и не се секирај толку.
Кај мене се прави како мало кружно, бело и испакнато балонче, но брзо се повлекува. За аголот ми кажаа дека, без разлика каде се боцкам, иглата треба да биде поставена под агол од околу 40–45 степени. Искрено, мислам дека со тек на време секој од нас подобро си ја аплицира терапијата отколку самите сестри. Досега само двапати ми се случило да истече малку од Клексанот, и тоа најчесто кога воздушното балонче во шприцот било на средина или при крајот. Важно е иглата да не се тресе и воздушното балонче да не се вади, туку да се аплицира целата содржина. Барем кај мене досега оди добро, со оглед на тоа што на секоја недела и пол правам Д-димери и хемостаза, бидејќи морам редовно да ги следам и одржувам вредностите. На YouTube гледав дека повеќето ја ставаат иглата под агол од 90 степени, но кога пробавме така со маж ми, ми се направи модринка. За боцкање во стомак не знам како е, мене лично ми беше премногу страшно да се боцкам таму.
Jas odvaj gi naogam po aptekive ili nemaat na zaliha pa mi nudat nekoja zamena samo ne mi teknuva kako se vikase vo zegin, ili gi imaat samo na privatno ne davaat na recepta ,denes odvaj gi najdov vo viola , kaj cekam 3 saati za izvestaj bidejki nema termini use 1 saat gi baram po aptekive
Јас ги најдов во Зегин, како enoxaparine ги имаат, истите инекции се цела кутија за 240 ден што е стварно многу поевтино него ли од претходно
За тие што завршија работа со клексани на рецепта, дали одма после стигнување на резултатите и извештајот кај матичната може да ми издаде рецепт, или морам да трчам за потпис и печат пак назад на трансфузиологија?
Одлично, фала многу. Останато во глава ми е дека на извештај мора да има потпис и печат, ама веројатно тоа беше битно во времето на рефундација
Аха, значи и во аптека бараат извештај, не само рецептата од матичен. Како ја искомплицираа работава, алал нека им е.
Jas gi zemam od apteka kleksanite so izvestajot od moj termin , na toj izvestaj maticnata mi stavi pecat nejzin i potpis i napisa prevzemeno od moj termin i taka go prifakjaat