1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    329
    Moze maticna da dade upat samo a ddmeri i hemostaza ili mora za transfuziologija, pa kaj doktor, pa on da te prati za ispituvanje?

2. Luminara

Luminara Активен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2026
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    7
    maticen ginekolog i maticen opst lekar moze da ti dadat upat za transfuziona laboratorija da ispitas ddimeri i hemostaza. Transfuziolog bi ti bil potreben za izvestaj i da ti dade terapija.

На Mina888 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.973
    Допаѓања:
    12.603
    Мене ми даваа и општата матична и гинеколог упат за на трансфузиологија, сум испитувала и само тоа дента да отидам(без преглед кај доктор) а ако веќе одев кај Јани, користев две во едно, ем за извештај кај него ем ќе ме прати да се боцнам, така да упати можеш да земеш и од општ и од гин.

4. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    3.671
    ти кажале гледам и другите :) ми даваат од матичен гинеколог упат за лабораторијата на трансфузиологија и потоа ги носам резултатите на ГАК.

5. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    329
    Bev na transfuziologija za kleksani i Jani mi kaza izvestajot ke go vidam istiot den na moj termin. Proveruvam pisuva nerealiziran. Mozno e jas da ne go gledam ili ke go vidam za nekoj den? Mi rece utre da odam za pecat

6. Winnie the Pooh7

Winnie the Pooh7 Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2025
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    34
    Isto taka i jas ne go gledav, potoa i se javiv na maticnata mi kaza deka e prikacen ona go gleda i mi go isprati

7. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    329
    Фала

8. Lor

Lor Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2025
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    33
    Мене претходната недела ми рекоа ќе биде готово се после 15 часот, а на мое здравје беа ставени кај 17. Така да може и само да каснат.

9. MB993

MB993 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    209
    Девојки ве молам за помош. Докторот планира да имам инсеминација и после ден два да започнам со Фраксипарин. Денес бев кај трансфузиолог да ги земам пред време но не ми препиша бидејќи не сум бремена а димерите ми се нормални. Вика ќе одиш на гиниколог таа да ти ги препиши. Дали има некој вакво искуство? Имам дома останати нс лагер 8 клексани но докторот кажа да сменам до Фраксипарин. Ќе полудам од новиот закон. |(

10. Stonegirl

Stonegirl Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2026
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    6
    Здраво друштво. Испитував утрово и д-димерите ми покажаа 2000, 27 недела сум бремена. Другото сето беше во нормала. Само д-димерите повисоки. Прва бременост ми е и прв пат се сретнувам со ова. Дали е опасно за бебето или за мене и како ќе издржиме до крај? Споделете искуства ве молам

11. Stonegirl

Stonegirl Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2026
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    6
    Сега читам и генетски мутации. Времињата сите ми се океј. ИНР =1. Бебето на ехо одговара точно со последниот циклус.
    Дали треба да побарам да направам испитување и за генетски мутации? Дали при секој покачени д- димери е пожелно да се испитаат и мутации или?

12. Luminara

Luminara Активен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2026
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    7
    Треба трансфузиолог да ти ги погледне резултатите. Тука го споменуваат Јани, ама јас не најдов термин кај него, па одам кај друг во Систина. Јас во 20-та недела имав околу 3000 D-димери, а со еден Клексан ми се качија на 3500. Кај секоја трудница е различно, ама ако кај тебе се околу 2000 и другите параметри се во ред, можно е да се очекувани за бременоста, со оглед на тоа дека сите лекари кај што бев ми рекоа дека до 3000 биле нормални.
    Добро е и гинеколог да ја провери постелката, дали има лакуни или нешто друго. Кај мене е сè во ред со постелката, ама превентивно примам два Клексани дневно поради високите D-димери и скратено активно парцијално време.

На Stonegirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Shinystar156

Shinystar156 Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2026
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    До колку е границата за нормални ддимери во трет триместар - 33 гн.?
    Прв пат проверувам, без терапија од клексани - резултатот е 1110. Дали се овие резултати во ред?

Прикачени фајлови:

• IMG_9259.jpeg
      IMG_9259.jpeg
      Големина на фајлот:
      69,6 KB
      Прегледи:
      11
  14. MB993

MB993 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    209
    Има ли некој кој е во иста ситуација како мене?

15. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.292
    Допаѓања:
    1.800
    Odl
    super se, tret trimester do 2700

На Shinystar156 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Karanfilce14