Moze maticna da dade upat samo a ddmeri i hemostaza ili mora za transfuziologija, pa kaj doktor, pa on da te prati za ispituvanje?
maticen ginekolog i maticen opst lekar moze da ti dadat upat za transfuziona laboratorija da ispitas ddimeri i hemostaza. Transfuziolog bi ti bil potreben za izvestaj i da ti dade terapija.
Мене ми даваа и општата матична и гинеколог упат за на трансфузиологија, сум испитувала и само тоа дента да отидам(без преглед кај доктор) а ако веќе одев кај Јани, користев две во едно, ем за извештај кај него ем ќе ме прати да се боцнам, така да упати можеш да земеш и од општ и од гин.
ти кажале гледам и другите ми даваат од матичен гинеколог упат за лабораторијата на трансфузиологија и потоа ги носам резултатите на ГАК.
Bev na transfuziologija za kleksani i Jani mi kaza izvestajot ke go vidam istiot den na moj termin. Proveruvam pisuva nerealiziran. Mozno e jas da ne go gledam ili ke go vidam za nekoj den? Mi rece utre da odam za pecat
Isto taka i jas ne go gledav, potoa i se javiv na maticnata mi kaza deka e prikacen ona go gleda i mi go isprati
Мене претходната недела ми рекоа ќе биде готово се после 15 часот, а на мое здравје беа ставени кај 17. Така да може и само да каснат.
Девојки ве молам за помош. Докторот планира да имам инсеминација и после ден два да започнам со Фраксипарин. Денес бев кај трансфузиолог да ги земам пред време но не ми препиша бидејќи не сум бремена а димерите ми се нормални. Вика ќе одиш на гиниколог таа да ти ги препиши. Дали има некој вакво искуство? Имам дома останати нс лагер 8 клексани но докторот кажа да сменам до Фраксипарин. Ќе полудам од новиот закон.
Здраво друштво. Испитував утрово и д-димерите ми покажаа 2000, 27 недела сум бремена. Другото сето беше во нормала. Само д-димерите повисоки. Прва бременост ми е и прв пат се сретнувам со ова. Дали е опасно за бебето или за мене и како ќе издржиме до крај? Споделете искуства ве молам
Сега читам и генетски мутации. Времињата сите ми се океј. ИНР =1. Бебето на ехо одговара точно со последниот циклус. Дали треба да побарам да направам испитување и за генетски мутации? Дали при секој покачени д- димери е пожелно да се испитаат и мутации или?
Треба трансфузиолог да ти ги погледне резултатите. Тука го споменуваат Јани, ама јас не најдов термин кај него, па одам кај друг во Систина. Јас во 20-та недела имав околу 3000 D-димери, а со еден Клексан ми се качија на 3500. Кај секоја трудница е различно, ама ако кај тебе се околу 2000 и другите параметри се во ред, можно е да се очекувани за бременоста, со оглед на тоа дека сите лекари кај што бев ми рекоа дека до 3000 биле нормални. Добро е и гинеколог да ја провери постелката, дали има лакуни или нешто друго. Кај мене е сè во ред со постелката, ама превентивно примам два Клексани дневно поради високите D-димери и скратено активно парцијално време.
До колку е границата за нормални ддимери во трет триместар - 33 гн.? Прв пат проверувам, без терапија од клексани - резултатот е 1110. Дали се овие резултати во ред?