Јас последните два дена пред да се породам се боцкав со еноксапарин затоа што така ми беше напишано на извештајот на рецептата, и продолжив уште 10 дена после пораѓај со нив. Во аптека ми кажаа дека е се исто, само имињата комерцијалните имиња се различни, и јас како што сфатив само еноксапаринот оди на рецепта
Еноксапарин е генеричкото име на лекот. Во Мак. се регистрирани клексан и инхикса со таа генерика. Вие на која фирма користевте, мене само Клексан ми издаваат.
Девојки дали имате инфо за д-р Јани дали е на работа или на одмор? Сакав утре да појдам па реков да ве прашам да не знаете..
A jas da prasam dali nekoja na mestoto od clexane imala hematom i potoa da ima bolka i peckanje na mestoto iako hematomot go nema. Mene me bocna desno dole od pupakot med.sestra ama mi se pojavi golem krug hematom koj stoese dolgo vreme i pomina. Ama sega kako raste stomakot osekam uste bolka na toa mesto i peckanje. Dali ste imale vakvo nesto dali ste mackale nesto dali pomognalo?
Не Им пишувам секој ден мејл за објаснување и не ми враќаат. Барем да знам дали да ги очекувам или не.
Здраво, 25 недела сум испитав д димери пред 5 дена - 600 се, а утре сум на контрола, па во меѓувреме ме интересира што значи тоа дали е све во ред
Dali nekoj dobil dve razlicni mislenja od dvajca transfuziolozi vo vrska so koristenje na clexane i aspirin. I kako postapil ponatamu?
Da edniot e Jani, sekako jas mu veruvam nego najmnogu no bi sakala da cujam i pozitivni iskustva. Posebno koga drug dolkor ke vi rece nemate potreba od terapija...
Jani mi kaza da zema 2x40 kleksani i aspirin na 2 den. Imav lani spontan vo 18 ned poradi problem so placenta bev na 1 kleksan. Pre 2 god missed vo 7 ned ama bez terapija. Bidejki bev 3 meseci vo Makedonija i me vodese Jani, ega se vrativ vo Germanija i tuka mi velat deka aspirin e za placentata i deka treba da se zema sekoj den. Dodeka clexane ne bilo dokazano deka pomagale i da gi ukinam. Znaci ako ne mi gi prepisuvaat ke treba da se vratam nazad. Jas sekako mu vreuvam na Jani najmnogu no sepak sakam da cujam slicni iskusta.
Доколку си во можност консултирај се со уште еден трансфузиолог во Македонија. Германија некако со оваа проблематика како да не се замараат или не се разбираат.
Da vo pravo si ne im veruvam voopsto. Dali postoi nekoj tranfuziolog koj sto moze online da se iskonsultira i zakaze?
Пробај кај Нино од Систина на емаил. Јас скоро бев кај него, мене ми е ок човекот, јас од Јани не сум задоволна ама секој со своето. И уште еден во Ремедика мислам Кочо беше ама немам искуство со него.
Сигурно знае зошто 2пати дневно ќе примаш, јас така се боцкав потоа ми намали, и на крај ми ги прекина...