Д-димери во бременост

Discussion in 'Бременост' started by butterfly.mk, Sep 21, 2013.

1. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Збунувачки е нели, а знаеш дека се високи вредности. Едниот ми вика до 2500 се толерира, но да слушнеме второ мислење од трансфузиолог, а другиот ми вика: Не се плаши (бидејќи бев испаничена) до 3000 е нормално во бременост, ќе следиме на ехо промени.
    Ќе се боцкам, не е проблем (се што треба ќе правам за да се симнат), само да ми кажат што и колку пати на ден. Денес мора да знам, не сакам да чекам.

2. НМарија

НМарија Истакнат член

Добро утро @Mimmi39 ,
    И јас пишував за многу сличен случај на твојот па еве да пробам да те утешам, бидејќи мене никој не ми пиша :) Тука негде сме со недели јас сум 23-та,а д-димерите ми се 2200 после околу 2 месеци боцкање по еден клексан на ден. Мене уште многу рано мислам 15 недела ми беа многу високи 2700, после 21 клексан ми се покачија на 2900 и еве дури сега се стабилизираа, почнаа да се намалуваат. Те разбирам и мене ми беше многу стресно, бев кај двајца доктори на втор скрининг и ми рекоа ништо страшно, дури не можат да ми кажат дали се високи, секое тело различно реагира. Треба редовни контроли на трансфузиологија и тоа е тоа. Докторката од трансф. ми кажа дека сме заштитени со клексан. Така да освен досадното боцкање, не се секирај, на ехо ги следат протоците и тоа е тоа.

kukla21 and Mimmi39 like this.
  3. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Фала многу за поддршката!!! :inlove:::hug:
    Јас прв пат мерам, може и кај мене биле повисоки пред 2-3 недели. Но, никако не може да се стигне до термин на Трансфузиологија по регуларен пат со упат за да се мерат димери почесто, само преку познати.

4. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Еве кај мене 21 недела Д-димери супер, 685, ама некои времиња во хемостазата под граница и ќе продолжам да се боцкам со фраксипарин уште 40 дена, па пак контрола. Јебига. :swear:
    Трансфузиологија хорор денеска, битно до март не мора да ги гледам. :rofl:

5. didisi

didisi Популарен член

Dali imate podadeno za refundiranje za sredstva za kleksani ... za kolku vreme gi vrakaat parite?

6. Girisham

Girisham Истакнат член

Јас сум 27 недела и ДДимерите ми се 1700. Не ми дадоа клексани туку гел хепатромбин бидејки имав DVT (длабока венска тромбоза).

7. Babynew

Babynew Активен член

Имав подадено баш пред нова година 27-28 така нешто. Денес баш имам пари на сметка. И јас се изненадив колку брзо ми исплатија :D:o:o

didisi likes this.
  8. didisi

didisi Популарен член

Fala za odgovorot, jas na 2ri januari podadov pred nekoj den nemase ... utre ke proveram

Babynew likes this.
  9. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Сами се боцкате со клексан?
    Јас пробав сама, но не успеав. :( ;( Незгодно ми беше во рака, а и болеше. Не знам како ќе се организирам, ќе треба секој ден некој да ме боцка. (facepalm)

10. Babynew

Babynew Активен член

Не ме болеа толку како што ме печеа. Ниедна не ставав сама или некој наоѓав да ме боцне или на дежурен си одев. Немав храброст сама а на мм нема шанси тежок коркач за инекции. Мене ме боцкаат он блед ко крпа.

11. didisi

didisi Популарен член

Jas vo raka se bockam t.e maz mi me bocka sama ne sum ni probala ... najubavo e da te bocka drug i vo isto vreme otprilika

Mimmi39 likes this.
  12. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Mm vo raka me bockase. Jas drzev saloto kaj da bocne on bockase :)

Leo_29 and Mimmi39 like this.
  13. DuchessAnn

Со фраксипарин, сама, во стомак или рака..ама полесно кај мене е имам убаво слојче салце хахахаха...
    А во бут каде како се боцка? Да сменам.

Mimmi39 and eta like this.
  14. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Може и во бут? Не ми спомнаа за таму. Трансфузиологот ми рече подобро во рака отколку во нога бидејќи апсорпцијата на лекот е подобра во рака.
    Како успеваш сама во рака?

15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

But i noga e edno te isto :) sekako se stava vo salceto

16. DuchessAnn

Имам тактика, место некој да ми ја држи раката јас на фотелја седнувам и ја потсмачкувам раката (буткам) од ќошот од фотелја да се испакне убаво мевцето и салцето, со првите три прста фаќам инекција и боцкам, додека во исто време со делот од дланката кај малиот прст што е уште малку потстиснувам. Имам од оние потврдите помалите фотељички како во кафуле, па убаво се местам и натиснувам. :DБитно салото и раката убаво се поткреваат. (Објаснувањево мое ... смрт :rofl:)
    И со потпирање и натиснување на раката ќоше од ѕид знам некогаш, или маж ми да ја фати.
    Сега за сега уште претежно стомак, па на рака колку да одмори мешето, ама кај и да е веќе се затега и нема да можам убаво да фатам салце.

Leo_29 and eta like this.
  17. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Објаснувањево ти е закон! :) Супер идеја. Мора да пробам и јас некако да симулирам друга рака како држи мевце.:D
    Кај мене нема салце, па болеше првиот пат кога пробав, ама мора сама да се научам, макар и да боли и пече.

DuchessAnn likes this.
  18. DuchessAnn

Штом нема салце боцкај под помал агол 45 степена, јас на стомак си имам одвишок и не се замарам и под агол од 90 боцкам, ама на рака ми е страв, ме боли повеќе, па под 45 агол боцкам, и помалку боли.

Mimmi39 likes this.
  19. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се случува да ти истече од лекчето? Вчера кога ме боцкаа истече при вадење на иглата :(

20. СноуБол90

СноуБол90 Истакнат член

Мене до пред 1 месец сузана стојкоска ми препишуваше клексан со 1200 д-димери,пред една недела одам на закажана контрола гледам некоја друга замена имала плава незз ни како се вика , и ме прашува зашо ги примаш ,и објаснив дека колешката нејзина ми ги препиша и ми вика џабе си ги примала нема шанси ние овие да ги препишеме кај тебе се е во ред , и го дадов предходниот резултат и и објаснувам ,почна со очите да превртува и вика добро добро молчи нема потреба да зборуваме,а најјљубезно се понашав.Утре дента одам по резултати ,резултатите изгубени ‍♀️ .Боже сачувај ,или ќе те убијат или годината не им иде. Бај д уеј сега сум 27-ма недела .