Женски јас прв пат спремам документи за рефундација на фраксипарин, имам: - Извештај од трансфузиологија - Потврда од матичен гинеколог дека е ординирана терапија во тој период - Фискални сметки со сметкопотврди - Копија од трансакциска Е сега во барањето за рефундација од Фондот пишува некакви 3 потврди за дефицитарност на лек од аптеки, треба тоа? И од аптеки да барам? И рецепт? Ми рекоа нема потреба, имам Извештај од трансфузиологија. Однапред благодарам.
На мојот извештај од трансфузиолог не пишува конкретна терапија, туку пишува: почести прегледи кај гинеколог и терапија доколку тој процени дека треба. Дали ваквиот извештај ќе ми го прифатат во фондот?
Што мислите, дали може да го сменам времето на боцкање со клексан? Да се боцнам 5-6 часа порано? Досега се боцкав околу 13ч и сакам од утре да почнам околку 7ч наутро, да ме боцка сопругот пред да оди на работа. Да не одам по ординации да молам некој да ме боцне.
Мислам дека треба конкретно да пишува колку треба да примиш зошто за рефундација трева да ти се совпадне количината и на извештајот и на фискалните сметки... Еднаш кога ќе отидеш послесамиот трансфузиолог ти закажува следна контрола.Јас одев кај Елена Петковиќ цела бременост примав клексан и покрај тоа штоимав до 600-700 покачени ддимери но времињата не секогаш беа сјајни над 300 клексани примив....се боцкав сама во рака многу лесно ми беше дури ни кожиче не кревав директ малце дека салце и да печеа но стисни заби подобро со нив си заштитена и се морада издржиме за тие човечиња во нас...еве го сега си лежи до мене... Јас Елена Петковиќ ти ја препорачувам топло жената е ептен профи во секој поглед...дури и да и влезеш без упат ќе те прими без проблем и за следна контрола ќе ти закаже... И извештајот со фискалната треба да ти се со ист ден...пр.јас зимам извештај таму пишува инекции за цел месец и дента си купувам 10 па ги дотрошувам па пак 10...сите наеднаш не ги зимав... И времето можеш да го смениш на боцкање...јас насабајле 10-11 се боцкав а најдоцна ми било 12 но не повеќе од 12ч.
Ти благодарам многу на одговорот! Јас секако ќе поднесам во фонд, па и да не ми одобрат, 10 инјекции ме прежалам, не е тоа многу. За понатаму, ќе знам. Ќе одам без упат и ќе ја побарам докторката. Супер што ми ја препорачуваш. Читам и од други убави работи за неа. Редно е да ја посетам.
Колку што знам и што сум била вторник е во амбуланта. За други денови не знам. Еве и на миј термин така ја покажува. Само гужви е да си знаеш. Па тие без упат си почекуваат.
Ќе почекам, верувам дека е гужва. Значи и без упат примаат. Фала многу на одговорот. Денес ја пропуштив, здравје другата недела. Девојчиња, златни сте сите!! Фала ви што споделивте искуство за докторката Елена Петковиќ. Попладнево отидов на транафузиологија и за моја среќа, ја начекав, беше втора смена. Ме прими и ми закажа нареден преглед. Ептен е супер, полна со разбирање.
Drugarki ajde edno prasanje Mi dadoa posleden izvestaj so prepisani kleksani 2x1 do poroduvanje I dve nedeli posle poroduvanje isto 2x1. Na izvestajot nema kraen datum tuku kako otvoren e do koga zemam do togas... Dali imate informacija dali od fondot pravat problem za povrat na sredstva posle?
До кога ти е извештајот до тогаш можеш да земеш и да ги рефундираш, ако нема посочено дата важи 1месец, се што ќе биде подоцна ќе ти треба нов извештај за да рефундираш. Види и во количина колку ти пишале 2*1 но колку вкупно, 60ти стои или..
После пораѓај пак одиш на трансфизија, пак ке те боцнат и ќе ти дадат извештај. Во мојот пишуваше "примала од пораѓај со датум тој, до денес, по една инекција....". И мислење за тоа дали уште да примаш. Јас бев една недела по пораѓај, и после уште една недела. Последно ми дадоа извештај дека не треба да примам повеќе.
Nemam data na izvestajot, I se dogovorivme deka nema da odam pak. A mojot poragjaj e brzo, nedela 10 dena max. Stom vaka kako sto e pokriva 60 inekcii (pisuva 2x1) togas nemam gajle. Vo fondot da ne pravat problem, mene toa mi e
@MarioliMia Инаку, сега ми текна, и мене ми беше таков извештајот, ама на отпусното писмо ми пишуваше да се јавам на трансфузија следниот ден откако ме пуштија. Јас отидов кога докторката беше на смена, после 6-7 дена.