Високи ти се д димерите. Мене на крај ми беа толку и високи беа. Таман реков куртулив од клексаните опаа рипнаа над 2000. А се беше уредно - протоци, бебе.. Трансфузиологот не сакаше воопшто да ги прекинам до крај заради тоа.
Фала на мислењето Гледам дека се високи, дента кога ги земав резултатите се извадив од памет, но еве едниов доктор вика требало да се гледаат времиња на коагулација и сама по себе бројката на д димерите не значеле ништо, дека сѐ било во ред, а другиов вика денес да одам назад кај докторката трансфузиолог да барам мислење што да правиме.
Мора ли упат да барам за кај неа? Зашто со резултатов треба да се вратам кај таа што ми беше издаден упатот, нели логично. Мислам др Виолета Дејанова и уште едно презиме.
Isto iskustvo. Pplacenta vo red,bebusot dobro ama di dimeri visoki. Primam clexane od pocetok na bremenost..moj sovet primaj obavezno i ti.jas sum 29ned i di dimeri se sega 880 pa pak pe bockam so edno na den
@Kitten и јас со толку високи завршив на крај. А ти си на средина чинам. Па до крај на бременост примав клексани. Јас не ни оставила вака. Консултирај друг трансфузиолог.
Poradi preventivost.na pocetok mi bea 1400 i toa dva pati na den primav togas,a sega po edno. Clexane go falat mnogu.jas sum imala i edno mtrvo rodeno i dva abortusi plus. Denes odi si za mislenje. Ne cekaj do ponedelnik. Isto edna drugarka sega so 2200 pocna da primi clexane
Види на резултатите како ти се времињата?Кај мене д-димерите се ок ама времињата се ниски и поради тоа примам клексани
@Kitten и јас мислам дека ти се високи,мене на крај ми беа 1400 некаде,консултирај уште еден лекар обавезно. Јас не сум примала клексани ,само аспирин ама правев повеќе контроли на д-димерите ради претходните спонтани.
Активирано парцијално и тромбинско ти се под граница. На мене со вакви слични, малку пореметени времиња и нормални димери ми дадоа Фраксипарин пред два ипол месеци (сега во болница е друга работа по 2 клексана зш лежам). Кај тебе плус Д-димерите ти се високи.
Јас се извинувам што упаѓам како можам да ја најдам Др Елена зошто кај нас ми велат немаш потреба од терапии а времињата не се баш сјајни а и плус имам лакуна на постелка 9мм...на државно е така? Со приоритетен прима?
Ќе те прими да. Единствена е. Не знам некој да вратила до сега. О без упат не прима. Ептен има разбирање!
Јас бев еднаш кај неа, и ми даде Аспирин поради покачена АФА, и ми кажа за еден месец да дојдам пак да се боцнам. Но, не ми закажа термин.. Во вторник сакам да одам, дека тогаш има амбуланта, ама кое време да појдам? И дали да ја барам нејзе, или да одам во лабораторија? Упати нема, а на извештајот каде што пишува терапија, пишува за еден месец да проверам.
Оди со тој извештајот. Некогаш нема термини па така ги закажува. И јас сум била така еднаш. Покажав извештајот и без проблем ме пуштија.
Фала женски на сите за мислењата. Сепак премногу бев вознемирена, а и маж ми, па вчера и денес се растрчавме по доктори, окапав и од вртење по телефони да ја најдеме докторката трансфузиолог. Сепак клексанот и не е така наивен како што го препишуваат на секоја втора трудница. Прочитав наназад некоја кажа дека немало штета. Штетите можат да бидат "не дај боже" многу големи, да доведе до неконтролирано крварење. На кратко ќе кажам од тоа што дознав. Д димери вредноста сама по себе нема никакво значење. Ако после направен ехо преглед има индикација за правење д димери и хемостаза, тогаш се прави. Времињата на коагулација се тие што треба да се показател дека има згрутчување, но мојов матичен не ги ни погледна, на мое разочарување, се запна само за д димерите. И трета работа важна е дали не напредува бебето, дали имате висок притисок, и историја на тромбофилија во семејството. Кај мене нема никаква ама никаква индикација. Трансфузиологот си стои на мислење дека немам потреба од клексани, а и друга докторка трансфузиолог потврди дека клексаниве се малце "нова мода" задниве 5-10 години. Најверојатно се работи за заработка кај матичниве. А и скалата со вредностите за нормални д димери секоја година ја поместувале нагоре, зашто во суштина вистинската улога на д димерот не е позната. Бев и за второ мислење кај друг гинеколог на кој безрезервно му верувам. Направивме уште еден преглед кој исто укажува дека нема потреба од разредување на крвта. А исто така немам ни лакуни на постелка, како што видел мојот матичен Доплер- беспрекорен. Бебето поголемко за една недела. Да напоменам дека сум и со низок притисок. Направивме и доооолг муабет околу тоа како работи нашево јавно и приватно здравство. Останува да правиме контроли на 2 недели за да следиме дали ќе има воопшто промени. И можеби некоја ќе ја интересира и ова, од понеделникот имало промена во законите во јавно здравство, гинеколозите се тие што ќе ги препишуваат клексаните, не ви треба мислење од трансфузиолог за рефундација.