zatoa li mene celo vreme me bolat polovinite I kolenoto jas primam fraksiparin od 0,6 a kalcium ne nikoj mi nema kazano za nego
Дали на испитување д-димери ве имаат пратено без никакви индикации? Или гледаат ако им се види нешто сумњиво, па тогаш? И кои параметри укажуваат дека треба да се испитаат д-димери и хемостаза?
И јас тоа се мислев оти гледам сите испитуваат куса да не сум. Бев на трансфузиологија ама уствари само крвна група и имунохематолошки анализи ми направиле. Ја прашав матичната зошто не ми дала упат за д-имери и ми рече дека се испитува ако нешто не е во ред со постелката ( лакуни) и дека трансфузиологот врз основа на резултатите проценува дали треба понатаму да се испита ( како што разбрав доколку има антитела некои). Ја прашав и докторката од Ремедика што ми ја води бременоста, она смета дека се е во ред и дека не треба да испитувам. Така да штом не ти дале упат веројатно не треба.
Треба да има индикации. Јас правев без, отидов за крвна група ради рефундација на инекцијата па демек уз пут и д димери и хемостаза. Индикации се ако не напредува бебето, лакуни на постелка, лош проток на крв (доплер)...
И јас како @mimiiiii да не останам покусо од другите, па затоа прашувам. Сега во 21ва недела на преглед се беше супер,не спомна ништо. А и јас бев рутински уште на почеток ме прати во 7ма недела за да исклучиме од почеток такви проблеми. А и секако испитував крвна група, па ај и тоа.
Јас со индикација бев, ама матичната не ми даде упат А другарка ми без индикација, нејзината матична ја пратила и ѝ рекла дека од министерство им наложувале да се прави задолжително испитувањето. Ова пред 3год. Направи чисто раат да бидеш
Здраво, јас сум 24 недела и треба да испитам д димери. Дали само на трансфузиологија се испитуваат или може и по приватниве? И дали мора од сабајле на гладнп или може и попладне, пошо докторов не ми објасни баш околу тоа што воопшто се д димери за да знам што испитувам
Здраво девојки, во четвртокот бев на контрола и ми кажаа дека бебево заостанува за една недела. На почеток се беше во ред, на 22.03 бев на втор скрининг и тогаш бебето беше 20+0, а пред два дена 21+1 за две недели напреднало само една недела. Одма ми кажаа да испитам ддимери и хемостаза а резултати во вторник и имам лакуни до 20мм. Цело време мислам, има ли некој со ваков случај? Извинете на долг пост.
Koja e normalna vrednost na ddimeri vo prvo tromesecie od bremenost jas ispituvav vo cet oti imam trombofilija I pise do 500 norm a moite bea 530 na terapija sum so Kardiopirin I fraksiparin od 0,6
За колку дена ви ги рефундираа клексаните ? Јас на 20.03 дадов барање сеуште нема ништо, ми даде ливче со број ,не ни прашав за што е пишува само датум и број некој...
Женчиња мои ај да не го мислам резултатот, на контрола ќе одам дури наредна недела. Некоја да ми каже во ред е или не е. Инаку денес влегов вп 28 г.н Фала ви многу
Здраво женски да ве прашам нешто.. 2 месеци примам клексани по еден на ден. Д димерите ми беа околу 2200 и двата пати. Сега ми се 1800 а докторот ми препишал по 2 клексани... Му спомнал мм дека едната лакуна ми е малку зголемена ( ова од претходен преглед ). Искуства?
Devojki mi treba pomos,minatata nedela bev na transfuziologija i me bocnaa uredno ama rezultatite mi se cudni.D-dimerite 880 pokaceni duplo od prosliot mesec,a vreminjata mi se pod granica.Ironijata e vo toa sto ne davale poveke mislenje trebalo ginekologot da mi prepisel terapija.
Како бе така, па за што се специјалисти на трансфузиологија? Они треба да го дадат мислењето, а по ново гинекологот да препише терапија.
Ne znam sto se slucuva eve prasavme sestra sto raboti tamu i ona vika imale zabrana imalo nekoj slucaj pacient od Sistina gi obvinile niv i sega ne davaat mislenja samo ginekolog ili ako imas nekoj poznat dr- pa da ti kaze usno ama pisano mislenje nemalo sansi.