Kako treba da glasi upatot za ispituvanje d dimeri do transfuziologija. Mene maticniot na upatot mi pisal samo analiza bez pregled, a d dimerite mi se 1919, 30 nedela sum Transfuziologot ne dal mislenje poradi toa sto upatot e samo analiza bez pregled, a ginekologot mi kaza deka on ne moze da dade terapija, bidejki terapija dava transfuziolog I sega nema koj da mi dade terapija
да ако така ти се препишани мораш да ги купиш од еднаш и да побараш во аптека фискална сметка и сметко потврда за да може да ти се рефундираат средствата
Ispituvanje na d dimeri I faktori na hemostaza... Po najnovo transf ne prepisuva terapija nitu dava mislenje, samo ginekologot Ova e od skoro moze mesec ipol, se smenil zakonot mi rekoa
Јас пред скоро 8м примав клексан цела бременост цели 9месеци и од денот на извештајот купував тој ден само 10инекции па после си ги докупував до 30та инекција за цел месец и си ги рефундирав.Но на секое докупување си барав нормално фискала со сметкопотврда.И тие дати мора да се вклопуваат со точниот бр.на одредени клексани. 249ден.се Клексаните а фонд ги рефунфира по некој 200ден.од инекција а Фраксипаринот е 130ден.не сум сигурна.Јас цела бременост примав клексан но по породување уште 2недели примав Фраксипарин 2000 ми беа ддимери а зашто ми ги смени трансфузиологот незнам искрено.
Се породив со царски и тоа сеуште немаше поминато 12ч.од инекцијата и не крварев и немав никакви компликации...
Фзо рефундира некои 70% затоа што лекот го смета по некоја замислена набавна цена од 200 денари. Е на оваа цена пресметува 10% партиципација. Тоа што лекот е 249 ден, нема везе. Рефундираат со мислење од гинеколог, ама не матичен, туку од клиника. Вака ми кажаа мене. Искуство немам затоа што јаа имав мислење од трансфузиолог. @monik55 не мора наеднаш да ги купиш. Јас никогаш не ги купив сите наеднаш. Огромни се кутиите и место ми фаќаа битно да има купено колку во извештајот што пишува и да се поклопат датите.
A ima li nesto od najobicna KS sto ukazuva na visoki dimeri? Prasuvam bidejki na mnogu od nas doktori voopsto ne ni kazuvaat toa da ispituvame pa me interesira