Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Pisav pred nekolku dena za d dineri vo trudnicki muabeti i nivnite vrednosti,citni tamu. :)
    Vo prvo tromesecje granica e max do 900

2. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    На трансфузија ми беше приоритетен и бргу завршуваат трудниците, на шалтер ќе им кажеш дека си бремена и те ставаат меѓу првите од приоритните, имаат посебна амбуланта за приоритетни упати (ова за во држвна клиника на трансфузиологија зборам). За АФА на имунологија кога ви даваат упат глејте да биде со број, да има термин или со приоритетет, ама без број не важи.
    @MADO го видов линкот од погоре на странава @coconaut што го ставила, многу е корисен, не само за димери туку за се што се проверува со крвна слика има вредности, си проверив за се ;)

3. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    Испитувaaт и Афa нa трaнсфузиoлoгијa и хемoстaзa, oбичнo зaеднo идaт испитувaњaвa. Фaлa ти :*

4. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    Имaaт трудниците секaде преднoст, не мoрa ни дa нaпoменеш зaштo нa сaмите упaти јa пишувa шифрaтa зa бременoст нели сo oвa бесплaтниве испитувaњa aмa сепaк јaс нaпoменувaм. Вчерa нa биoхемијa бев oдмa влегoв не чекaв ни минутa.
    Е сегa другaркa ми кoгa беше нa трaнсфузиoлoгијa нaишлa нa некoјa лудa бaбa, пa бaбaвa се кaрaлa кaкo преку ред иде штo и билo гaјле зa бременoстa нејзинa |(

5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.125
    Допаѓања:
    40.336
    Мами, ќе може ли да ми кажете зашто и кога се испитуваат д-димери и слично? 14та сум само крвна слика, мокрача и брисеви ми рекоа да направам

6. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    2.716
    Како што гледам по искуствава на трудниците сосема е индивидуално тоа кога би те испратиле на испитување. Наводно треба да имаш некоја индикација. Еве јас сум 33 недела и до сега не сум правела. Сега инсистирав и едвај ми даде упат матичната наводно немало потреба. Некој гледам дека ги праќаат на секое тримесечје по еднаш. Најверојатно е од состојбата и од самиот матичен колку е темелен.

На ivi1987 и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  7. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.326
    Зависи од матичниот.Некои праќаат задолжително а некои само ако има индикација.Јас со првото ниеднаш не испитував зошто немаше индикации ама со второво пошто имам голема лакуна па мора да одам.
    А тоа дека ние трудниците имаме предност сегаде не се важи.Секој гледа да си заврши работа одма па макар и да се искара со трудница.А јас на трансфузиологија многу се изнервирав зошто немаше никаков ред.Отидов сабајлето и имаше само две жени пред мене,книшките оставени на шалтер јас си оставив трета и сите културно си седиме и си чекаме да дојдат на шалтер да почнат со работа па само што дојдоа и почнаа една трудница влегување од врата,оди на шалтер и пред сите си ја протна книшката.Па кога се побунивме дека има ред и дека преку ред земала бројче,не се ни сврте,битно си заврши работа пред сите.Епа срамота е такво однесување,ама кај нас е така се нема основна култура и ред.Па ми се темни што за три недели одприлика треба пак да одам.

8. BabyStyle

BabyStyle Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2010
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    8.955
    Jas sum 34+ 2 i imam pokaceni dimeri 1809... pa ke primam nekoja inekcija ...

9. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    Пoкaчените д мери нa штo се дoлжaт и кaквa терaпијa дaвaa зa тoa,кaкви инекции

10. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    Клексaн . :)

11. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    So pomos na tie inekcii polesno I posigurno ke ti se hranit bebceto ....nemoj da se plasis nego bidi srekna so mozes da gi primis tie inekcii.Jas sum 35ta nedela I gi koristam veke 35 nedeli na toj nacin si ja odrzuvam bremenosta(bebceto vo zivot) :D

На Delfina15 и mimidjon им се допаѓа ова.
  12. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    Ти блaгoдaрaм мари кре испутувaм зa 2 недели и ке видиме штo треба.

13. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Nisto strasno,bez panika I srekno!!!

На mimidjon му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    @Mari* moze li da mi kazes kaj se bockas,i jas od samiot pocetok se bockam,prvo vo ramo,pa vo stomak,pa pak vo ramo,sega vo noze no mnogu me bolat i mestoto kade sto sum bockala e nababreno?

15. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Jas bremenosta ja pratam vo Germanija zs ova mi e 5ta bremenost a seuste nemam zivorodeno bebce.
    Se bockam najizmenicno samo vo nozete eden den vo ednata drugiot vo drugata noga.
    To se kako cvorovi zaradi nepravilno bockanje(ne sme doktori normalno)odkako ke ja istajs iglata moras silno so pamukce da go pritiskas mestoto nekoi 2-3min I taka ke imas pomalku nababreno.
    Istoto mi se slucvese I mene na pocetokot no sega mi e malce polesno....(lazam edvaj cekam da se zavrsit) :D

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.856
    Јас според отусното писмо требаше да одам на контрола затоа што 4 дена примав клексан , тоа сите со царски што бевме го примавме ,на крај тотално безредие и очекувано немаше место ни за приоритетен (матичниот гледаше ) и сега сум без инфо , а матичниот ми вика ова е голема глупост ја измислиа пред извесен период (за клекаснот ) јас би ти препорачал да си одиш дома да си го гледаш бебчето .Немам појма што е како е ова ни дали е штетно ако не отидам.

18. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    Зa кoнтрoлa на димери ли?Акo си oд скoпје мoжеш.и.привaтнo дa прoвериш 800 ден ти е ,зa 2 чaсa имaш резултати и ги симнувaш oд нивната странa ,тaкa мислам пoбрзo ке зaвршеш рaбoтa.А навистина незнам дaли се прoверувa пoсле пoрaгaјoт зaдoлжителнo,некoјa искуснa мaмa дa ни кaже и мене ме интересира.

19. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.856
    10min go refresirase sistemot sloboden terminal nemase,neka pisi nekoja so iskustvo posle poragaj I proverka na d dim.inaku ne sum primala clexan vo bremenost samo dodeka bev tamu vo bolnica

20. SJGjorgjievski

SJGjorgjievski Активен член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    8
    Значи Д Димер се испитува воопштено после оперативни зафати и состојби на зголемени крварења (како што е пораѓањето). Резултатите од Д Димер укажуваат на тоа дали правилно коагулира крвта и дали коагулатите правилно се разградуваат. Исто така е битно и во текот на самата бременост бидејки целокупната врска на мајката со бебето се одвива преку крвотокот.
    За да не ти е мисла за ова прочитај тука има убаво објаснето
    https://www.overflow.mk/questions/70/зошто-се-испитува-д-димери-и-што-покажува

и имај во предвид дека се испитува превентивно :)

На kikin, Delfina15, ines.h и 1 друга личност им се допаѓа ова.