Ако можеш да одиш порано чисто барем за консултација со резултатов? Малку се скратени времињата на коагулација, а бидејќи нема мислење од трансфузиолог, можеби е добро да одиш пред тие 3 недели чисто да чуеш мислење од докторот, во случај да треба нешто да примаш. Сепак доктор да каже додека е тазе резултатов, не чекај три недели
Тие што боцкаат clexane дали сте забележале дека ви делува на забрзана работа на срце и малку покачен притисок или барем мислење од некој дали може да имаат таков ефект. Ставав по еднаш а од Понеделник почнав со 2×1, и некако кога мерам притисок ми е малку покачен 130/80 а и пулсот некогаш и до 120 Помислив дека зголемена циркулација поради clexan може вака да реагира притисокот, мислење?
Можеби грешам, но клексанот мислам дека ја успорува циркулацијата и со тоа се намалува можноста за згрутчување на крв и откачување тромб. Јас сега сакав да прашам дали повеќе пага притисокот од клексани бидејки често ми се слошува
Да зошто имав пауза од 10 дена пред и по амниоцинтеза, па на контролата ми беа покачени димерите на 2900 па сега една недела по две после пак по една до контрола на 25.09
Јас ги ставм под агол од 30 степени, а не како во упатството, по препорака од трансфузиолог, и од тогаш немам модрици, само мала точка на местото на убодот. Инаку пред да боцнам држам мраз( патрон за мобилен фрижидер) 5 мин, па боцкам, па пак 5 мин држам патрон. За мразот добив совет од @kukla21 ама јас место мраз користам замрзнат патрон. Полесно ми е со него, не ми се рстекува, иначе исто е и со мраз. Боцкам раце нозе наизменично. Стомак не. Не се исти: https://lekovi.zdravstvo.gov.mk/drugsregister/detailview/52135 https://lekovi.zdravstvo.gov.mk/drugsregister/detailview/52591 Имаат различно генеричко име.
Не се исти, и покрај тоа што дејствуваат на сличен начин. Се користат за истото. Јас за сите Ивф сум примала клексани, еднаш ми ги сменија со фраксапарин (кој кај мене не покажа ефект, освен што немав модрици и не ме болеше толку) Но штом доктор ти ги сменил, не се секирај, го одбрал најдоброто за тебе. ме насмеа И @monik55 со меленото месо браво за снаодливоста
Извини не боцкам сама туку сопругот ме боцка, сакав да кажам дома ме боцка, не одам во амбуланта, лошо се изразив. Во надлактицата, во мекиот задем дел ме боцка.
Ааа може така јас сама се боцкам можам само во стомак и нога ама во нога кожата е многу подебела некако и модрици имам
Во нога ме боцка што е можно "поплитко" покосо, странично. Кога ќе застанеш со раце покрај тело некаде 10 -15 см од крајот на дланката(среден прст) па нагоре. Во таа зона помалку боли, и помали модрици. Полека внесувај ја иглата, полека и течноста, и без мрдање лево десно извади ја иглата набрзина. И одма стави мраз.но не трљај, само држи го 5-10 мин.
Jas nisto ne stavam koga se bockam so fraksiparin ni ladno ni hepatrombin samo koga ke mi se stvore kako grutki na stomakot se bockam vo raminjata ili pak obratno