Се гледа тоа по плодова вода, по развиток на плод. Ќе одам во Систина кај Митко па ќе слушнеме второ мислење и ќе знам што да правам. Јас правев дека знам со две бебенца покачени д-димери се најчеста појава, но многу работи играле улога. Од пусти страв се пред време испитувам.
Znam Mila ama tuka igrae uloga I hemostazata a za strav ic ne kazuvaj za strav site sme taka Mnogu jasno e toa oti treba da si zakaze fala bogu toa nema ni sto da se spomenuva
Денес на контрола за д.димери рез ми е 3974, во 23 недела, иначе примам по еден клексан и еден аспирин. Малку ме фаќа паника дека е многу и никој не сака да ми објасни убаво и да ми каже дали треба по два клексан или што и како. Ај помагајте со ваши искуства. Ќе одам во воена болница наредна недела ама за до тогаш некој ваш совет. Плус на скрининг во 21 недела ми рекоа има лакуни мали на постелка
А беше со резулатот кај матичниот? Он треба да го види и заедно со другите наоди ехо, протоци итн да те упати по потреба кај специјалист. Дали имаш висок притисок? Отоци? Не е само бројката од рез битна, се гледа целосно. Ако има потреба ќе ти сменат терапија.
Abe dobro na vas neli vi davaat izvestaj od transfuziolog mene na primer so rez mi pisat I izvestaj kolku fraksiparin treba da primam I koga na kontrola maticniot gin voopsto si nema vrska so toa a na kontrola si odam so posledniot izvestaj voopsto ne vadam nov upat
А ти нели читаш страници наназад како ние од Скопје имаме проблеми со тие извештаи,трансфузиолозите ја префрлаат цела работа на гинеколозите. Нее како што било пред неколку месеци или година. Во помалите градови е поедноставно затоа да не се чудиш. И ако треба сегде исто да биде. @Viki tonci Матичниот нека ти даде упат за на гинекологија и они ќе те прегледаат убаво и ќе побараат мислење и терапија од трансфузиолог ќе ти дадат приоритетен и одма од таму ќе одиш на трансфузиологија.
Fala za mislenjata devojki, vcera ne me drzese mesto i se konsultirav so dr sto me vodi vo Sistina i so dr sto mi pravi skrining na GAK. Dvajcata mi rekoa obavezno po dva clexan dve nedeli pa kontrola,a slednata nedela sum za fetalna ehokardio.pa ke sledime i za lakunite do kaj se. Inaku nemam otoci ni visok pritisok zasega fala bogu, ama kako sto kaza monik55 stvarno e haos so transfuziolozive.Meckicja ,da ,jas dobivam izvestaj i tamu sekogas stoi deka primam po edna clexan a vo razgovor mi kazuva ti vidi kako mislis i so ginekolog dali treba ili ne. Znaci izvestaj samo da te trgne od glava a ne mu e gajle kako e pravilno.
Во однос со следење на д димерите и хемостаза јас воопшто не го консултирам матичниот...тој е гинеколог, не е трансфузиолог. И секогаш, за следна контрола упат земам од трансфузиологија. На една сограѓанка мојот матичен и го прекинал аспиринот пред 30 недела... оваа го послушала па бебето почнало да намалува во развој..едвај и него го роди во 8ми месец. Плус тоа...викендов имале симпозиум во Србија баш на оваа тема...предавачи биле трансфузиолози...а биле поканети и матични гинеколози од мкд...мојов не бил...а од западна Македонија бил само еден. Затоа строго се консултирам со трансфузиолог...матичниот доволно е да ми следи доток на крв, папочна врвца и сл...
Да, но трансфузиологија на клиника е хаос. Со мене еднаш се фини, еднаш ужас. Сум добивала одговор резултатот е тој види со матичниот гин, а од него па обратно - што ќе рече трансфузиологот. Како и двајцата да се оградуваат. Но кога одам на приватно не е баш така. И гинекологот и трансфузиологот се ангажираат, даваат мислење, совети итн. Муабетот ми е дека и двајцата треба да дадат мислење. А јас не сум стручна да ја мерам нивната стручност во одговорите.
Aman be mi oni zasto se transfuziolozite bog da cuva znaci I na mene prvo vikaa konsultacija I so ginekolog ama ginekologot im jas ne sum specijalist za ddimeri I hemostaza I videa ne videa prestanaa da pisat konsultacija so ginekolog I jas isto voopsto ne se konsultiram so maticniot gin mojot vrska si nema ni koga odam na transfuziologija ni nisto
е па имаш среќа... мене како ќе ми се погоди. Затоа одам и на приватно, не сакам нешто да се пропушти, кај едвај останав бремена уште и да се малтретирам со докториве. За пари сум се изнадавала еден куп, и понекогаш ми е криво бидејќи истата услуга треба да ја добијам и на државно, ама не е секогаш така. А па од друга страна не ми се ризикува... и си викам тоа е... @Viki tonci ајде со лесно боцкање 2 пати. Ќе бидеш покриена со терапија не се секирај. А аспирин дали пиеш? Дали доби препорака за некаква друга исхрана? А дали ти правеа и АФА или не? онака ме интресеира бидејќи мене само еднаш на почетокот ми провериле и добар ми беше ррезултатот. Не знам дали тоа еднаш се проверува само или и почесто.
Ne dali imam sreca ili ne jas im go rekov toa sto go kaza ginekologot oti ddimerite ne se negova rab a na niv ako gi mrze da rabotat toa e druga rab veke I poveke ne go spomnaa ginekologot
Јас кога сум кажала, знаше каков одговор добив -„ти не си наш пациент, немаш тромбоза, ние третираме само наши пациенти“ А јас на трансфузиологија одам од 1996 година заради хипер агрегација на тромбоцити... па ти види. Испаѓа како ќе дувне ветерот -така.
Taman jas dva pati bev tamu ili tri pati na klinikata za transfuziologija I stvarno imase bezobrazni dr a za pari ic ne kazuvaj mozes da zamislis nie za tie 13god kolku pari izdadovme so mm posebno toj Koco dimitrovski tolku bezobrazno se isponasa prema mene sto nemam zborovi
Кога боцкам по два пати клексан тогаш аспиринот не го земам инаку да,за исхрана внимавам колку можам (и повеке од тоа) без некои препораки.АФА не сум испитувала до сега само димери и хемостаза и некои лупус антитела еднаш.Инаку фала ти ке боцкам ако треба и по пет пати само да е се добро Ѕвездички ова околу АФА ме заинтересира и малку сега читав за да видам што значи. Искрено ме замисли малку и размислувам да барам да ме упатат.Вие што сте правеле анализи за АФА дали имавте некои симптоми или поради некои предходни компликации?
јас бидејќи имав неколку неуспешни ин витра, ме праќаа на се и сешто, па и на АФА испитување. За бремени не знам кои се симптомите мене негативно ми беше едниственот пат кога ми го испитаа во бременост. Инаку матичниот ме прати на тоа испитување. Ајде со лесно, ќе биде се во ред, не се мисли многу. Си примаш терапија и тоа е тоа. Мене како совет за исхрана ми рекоа да не јадам сол (односно многу малку да јадам) да јадам месо секој ден, јајце неколку пати, благо и шеќери никако. Од тречности само вода, млеко и јогурт. и природни сокови без шеќер.