Дa немaше прaвилa нa Еврoвизијa зa вулгaрниoт речник, мислaм декa и вo песнaвa ќе имaлo нештo кo skinny bitches и слични изрaзи.
Јасно дека самата Евровизија си бара огромна организација и подготовки, секоја држава после победата цела година активно работи на обезбедувањето на потребните услови, специјално и арени градат доколку е потребно. Ние како држава ниту финансиски не сме подготвени за такво нешто ама нема потреба од загриженост оти никогаш нема да победиме. Баш од таа причина нема потреба да имаме представник воопшто.
Exactly what I thought. Ако воопшто има некаква поента, и јас вака ја гледам. Феминизмот не е шега, кокодакање и rant против некој бивши во традиционална азиска облека што би требало да е смешна. Сега ми текна кога сме кај феминизам, Србија во 2016 имаше песна против семејно насилство над жените. Исто пред неа баш мислам беше, пак Србија имаше и oversized пејачка со супер песна за body standards, ептен ми се допаѓаше. Тоа би било феминизам. А и двете ништо не направија tho. Да не се повторувам, годинава имаше две песни со пацифистичка порака, семејна приказна, балада со настап со ЛГБТ тематика која допрела до многумина. Ова на Израел беше циркуз и ништо повеќе. Сѐ, сѐ, само нека не ја поврзуваат песната со некаква длабока феминистичка порака. Па уште и политики одма, изјавила дека во Ерусалим ќе биде наредната Евровизија, не во Тел Авив Хаос...
Ај вака. Песната е против булинг од страна на мажи кои едноставно не можат да се откачат, популарно наречени fuckbois. Да се каже дека е антифеминистичка би било исто како да тврдите дека New Rules е исто така антифеминистичка бидејќи збори за обединување против fuckboi во песната, што нели, во нашиот речник е еднакво на хејтање мажи. Она што го викате циркус и глупирање е стандардна работа на Евровизија секоја година и тоа е начин да се остави впечаток кај генералната публика. Тоа е причината зошто Србија со body positivity песната пред некоја година не доби којзнае каков пласман, а и сите останати сериозни песни со порака. Мислите дека Кончита ќе победеше да немаше брада? И за неа истото се збореше. И за Yodel it! лани. Да немаше јоделинг во таа песна, ќе беше ептен потпросечна и ќе го сонуваше само седмото место. Иако гласав за Ирска, да победеа ќе си кажев what the actual fuck, пак ли балада? Реално, би било исто толку бесмислено да победеше Шпанија или Литванија. Тоа важи за сите други кои ги наброја. Украина (вампирот со ковчег), на пример, имаше ептен просечна песна, ама има повеќе логика да победи од Ирска и останатите. Исто важи и за Чешка (детето со ранецот). Имаа силен и впечатлив настап. Инаку, јас понатаму би ја слушала само песната на Ирска (бидејќи ми го стопи срцето). Останатите вчера ги слушав, денес не ги памтам. И тоа е океј, Евровизија е, чил.
Да де.А да беше stupid girl,а испеана од машко одма некои спротиставности.Па ќе испадне антифеминист.Сакаат феминизам,а не знаат што е еднаквост.
Nisto novo ne e pokraj tolku kvalitetni pesni da pobedi cirkuzantski nastap i pesna, na toa i se svede celiot nastan. Milo mi e sto ne pobedi Svegjanecot, premnogu iritantno covece. Posledniot dobar pretstavnik od Svedska bese Mans Zelmerlow i dosta e sekoja vtora godina domakjin da bide Stokholm. Pesnata na Avstrija e ubava so nekoi John Legend vibes, no sigurna sum deka melodijata sum ja slusnala nekade prethodno. Najgolemo iznenaduvanje poslednive dve godini spored mene se Bugarite, lani zasluzija da pobedat so Kristijan Kostov, a i ovaa godina ostanaa dosledni, samo taa pesna ostana da mi se vrti vo glava.
@Carissa мене песната т.е мелодијата на Австриската песна ме потсетува на оваа .. Особено почетокот на рефренот
Најдосадна евровизија дефинитивно. Немав фаворит бидејќи сите ми беа мех, можеби онака Бугарија најмногу ми остави впечаток, сепак не доволно. Оваа што победи беше the worst, пее за некаков си "феминизам" додека нивната држава бомбардира невини жени и деца.. Bitch please.. Катастрофа невидена, болно за уши.
Темава не е место за дискусија за ова, така да нема да должам. Во свет каде што реврс сексизам е реален, ке се согласев со тоа што го збориш. Ама такво нешто не постои. Инаку текстот на песната е инспириран од #MeToo движењето, така да. Едит: Неповрзано со мислењето кое го цитирам, сакав да кажам дека претставничката на Финска е геј и нејзината песна беше поврзана со coming out и хомофобија. Заслужуваше многу подобро.
Da! Nikogas nemase da mi tekne na pesnava, me spasi od toa pola den da go izgubam vo prebaruvanje na YouTube.
@marta993 Даааа бе, New Age беше! Се изнамачив да ми текне на која песна ми личи толку австрискава Патем кој рече дека Елени е дигната и арогантна, жити сѐ? Видете ја колку е sweet
Не ги преслушав сите ама пак сум разочарана, по не знам кој пат. Искрено дури кога ја слушнав Израел претпоставив дека ќе победи, зошто веќе само такви ппбедуват последниве години. Фаворити ми беа Чешка и Холандија мене од финалниве. А белоруската ептен ме ежи кога ја слушам, а не ни влезе во финале. И она првото гласање повеќе ми има политичка позадина. Полани Полска имаше преубава песна. Од првото гласање добија едвај 7-8 поени. Од телевоутингот добија 200...
Абе ајде, до сега се високо содржајни песни победуваа за смислата на животот, просто да се изначудиш. Руслана Wild dances 2004 прво место, Хелена Папаризу 2005 победник, Лорди 2006 победник, Верка Сердучка Russia Goodbye второ место, бабичкине од Русија второ место, Сакис Рувас второ или трето место, текстовите се просто во срце да те погодат. Стварно квалитетна песна што победила е само Молитва, другиве се или обични тралалајки или циркуз некој. Кончита да не беше Кончита ќе победеше со таа мртва песна, како па да не.
Јас мислам дека политичката ситуација има улога во тоа што ние никогаш не сме се пласирале во финале во последно време. Никој не би се ангажирал за нас да дадеме поен и поим за ваков настан.
Израел е „држава“ што врши терористички акти врз цивилно палестинско население т.е. се обидува да изгради држава на палестински територии. Палестина е окупирана од страна на израелска војска токму во моментот во кој зборуваме. И не можам да замислам да се одржува Евровизија на такво место. Тоа мислев. Додека почнав со темава, ова не го знаев до пред 15 минути, но Нета, пејачката, била дел од IDF (израелската војска) во 2014 година, кога се случи масакар на невини деца во Газа. Ете тоа е победникот на годишнава Евровизија.