Евровизија 2022

Дискусија во 'Музика' започната од Ahoy, 23 мај 2021.

1. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    13.871
    И мене така при првото слушање… :drunk:

Текстот е екстра, морам да признаам, ама ми фали малку catchy мелодија. Како и да е, ме интересира како ќе го пренесат текстот на публиката, зашто во тоа е и суштината на песната.

На Guns N` Roses и Celltica им се допаѓа ова.
  2. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    Сега сфатив дека коментирам тема за музика со аватар на Ирена Спасовска. Малце се покајав што пишав, пошто аватар сега не мењам, морам да си одговарам со @Bezimenka90 :D

На Angie1432, Bezimenka90, Guns N` Roses и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.947
    Допаѓања:
    16.972
    И јас така на прво слушање, се чудев. Ама има поента и тоа каква, прејако е смислена, и музиката не е случајно таква.

На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.
  4. goddess.Of.chaos

goddess.Of.chaos Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    1.151
    Со нетрпение чекам да го гледам настапот на Констракта, жената е генијална. Многу ми е мило што победи и што за промена ќе покажат нешто толку оригинално и необично Србите (веќе аман со чаршиски певалки). Полн погодок од идеја, смисла, концепт, сосема разбирливо дека пола нема да ја сфатат, но тотално е небитно. И посакувам висок пласман и да си остане вака оригинална и во тамошната изведба.

На dunika, Glowy, angela.kostova и 10 други им се допаѓа ова.
  5. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.137
    Допаѓања:
    15.125
    Мене ми се свиѓа песната на Романија, сега ја слушнав:)

6. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.765
    Леле Аца Лукас се запнал ќе ја тужи Констракта, наместена ѝ била победата, му украле гласови (facepalm) :rofl:
    https://reporter.mk/balkankan/atsa-lukas-ke-tuzhi-pobedata-na-konstrakta-bila-namestena/

Не можам органски да го смислам човеков, одвратен до срж и физички, и со кич музичето што обично го праи, и со драмиве :envy:

На Glowy, angela.kostova, staycalm и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.342
    Има добра поента песната. Се е многу добро осмислено според мене, изгледа модерно и нешто досега невидено од тоа што сме гледале на Евровизија.

На staycalm, Srckata28 и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  8. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    Јас пак ја преслушав, едноставно не ја сфаќам песната, може е до мене. Не ми е ни музиката нешто за толку воодушевување.
    И што е поентата на песната?
    Ако тооолку длабока поента има Евровизија не е местото за тоа, таму содржајни песни никад не проаѓаат. Освен овие клишеата ко Proud :D

9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Вчера ја слушнав песната на Србија.
    Само таа сум ја чула и ја слушав пошто маж ми инсистираше.
    Искрено, многу ми се бендиса.
    Ептен е цинична и мава шамари.

На Indiegurl, Snowflake97 и Srckata28 им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    За животот во средни години зборува.
    Ко автобиографска е.
    За нејзе.

За плановите кои ги имавме, ама не ги остваривме, учила француски 12 година, никад нисам била у Паризу (парафразирам)
    За репетитивноста на настаните, скијамо, скијамо, пливамо, пливамо, једемо, једемо
    Да бидеш уметник, треба да си убава.
    Не е битно дали си здрава.
    Искривени вредности
    Ништожноста на постоењето и приказната што си ја продаваме сами на себе.

Сума-сумарум, средовечна криза.

На Snowflake97, Ketchup и Anie93 им се допаѓа ова.
  11. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    Тоа и е друга песна нели, не е од оваа што ја збориме.

ОК млада сум да ја разберам значи :?::rofl:

На JuLleE и WildMk им се допаѓа ова.
  12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.389
    Мене ми е ...прелоша
    Текст 0 , везе нема.Ко на Викторче наш песната.Неговата ја испоругавте, оваа јака била.Океј, ствар на вкусови
    Мелодијата на почеток е мртвачница, после има некој хајп.Ја лично не можам вакви мртвачки песни да слушам.Сакам весели, да ме хајпне.
    Спот 0
    Боже здравља.

13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Триптих ја слушав.
    Не само вториот дел.
    Делот што е на Евровизија е за животот на уметникот и нормализирањето на концептот 'убавината пред здравјето'.

*ама добра поука е за младите:
    Ценете се себе си, пред се' друго!
    Она што сакате да го направите, она што го сонувате и посакувате, направете го денес!
    Не утре.
    Некогаш 'утре' никогаш не доаѓа.
    Зато, ДЕНЕС!

***Ќе ме банират и овде оти сум 'оф-топик' :D

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.342
    На ироничен начин го претставува здравствениот крш систем во Србија. Исто и самата вика дека секој може и на свој начин да си најде поента, така да јас на повеќе начини ја разбрав лично песнава.

На темјанушка, staycalm, nextredstyle и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.858
    Допаѓања:
    23.729
    Јас првпат кога ја слушнав мислев дека песната е во врска со тоа што на познатите не им е дозволено да изгледаат лошо, без шминка, одма им се даваат дијагнози демек во име на здравје.

Секако мене beatот и стилот на песната ме освои и настапот и сектата одпозади и се. Значењето во втор план. Констракта е гениј во секој смисол.

На dunika, angela.kostova, темјанушка и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.308
    Допаѓања:
    9.356
    Песнава на Коннстракта од кога ја слушнав не ми излегува од глава, предобра!!!

Нашата ми е онака, тапа малце, мислам убав текст, музика и све, ама нема некој таков ритмичен вајб, мене на Виктор ми беше полн погодок, и можеше одлична кореографија да се смисли и се.
    А вака песнава на Андреа што ќе прави само у место ќе стој и тоа е тоа.

17. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    5.900
    Веројатно исти статии сме прочитале со Glowy. Ќе велев, покрај тоа, мислам дека ја споменала Меган дека таа била „отфрлената", а таа поддржувала такви луѓе, нешто во тој стил.

@Celltica, овде напишаа супер интерпретации, еве ќе напишам јас како и колку успевам да сфатам од песната:

Првиот дел/строфа го гледам како се замараме претежно со естетика. На пример, ако си поврзам со тоа што го пишав погоре, може да се каже дека наместо да се замараме за позадината на случувањата (дали со Меган Маркл - што и зошто ѝ се случило тоа, дали за сопствениот изглед - на што може да биде индикатор нештото (можеби некоја болест?); општо кои се причините зошто се случува нешто), ние гледаме многу поповршно, како изгледа однадвор, а не што има во „содржината".

Вториот дел/строфа го гледам како продолжение на овој наратив. Дури и го сфаќам како да вели: фала Богу што срцето автоматски чука, не мора ние да се мачиме, да „работиме" за тоа. И онака не сме „амбициозни", се задоволуваме со минимумот, со баналното. На пример, кога вели: „I ne mora bolje, srce samo kuca", јас го сфаќам како да се однесува на луѓето што си живеат по пат на инерција, по пат на помал отпор, „само да се помине некако", што го живеат животот без врска, колку да се живее некако, без да го искусат со полни гради.

Е следната строфа ја сфаќам како директна критика на здравствениот систем (веројатно во Србија уметниците не добиваат државно здравствено осигурување?!). Како да се лечи таа, зарем е невидлива, зарем е помалку вредна како човек за системот затоа што е уметник?

И крајниот дел на латински го сфаќам малку како од друга перспектива: џабе ти е сѐ, и навидум здраво тело, кога психички и душевно не си океј, веројатно заради мислите со кои си преокупиран (а можеби и заради стресот дека утре ако имаш здравствен проблем, немаш пари да се лечиш, не те штити/ти помага државата?).

Сфаќам дека сѐ ова што пишав нема кохезија и како секоја строфа да е засебна тема, ама така доживувам јас :D. А можеби и тоа укажува дека има повеќе начини да се интерпретира песната, зависи од која перспектива гледаш :).

На dunika, CameliaMiller, Glowy и 14 други им се допаѓа ова.
  18. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.858
    Допаѓања:
    23.729
    Така, капа и симнувам за колку различни тематики успеала да долови во 3 минути, баш има неколку, и плус во интервју рекла дека остава и простор за лична интерпретрација.

Исто така, мислам дека настапот со опсесивно миење на рацете е поврзано со темата за ментално здравје како последните стихови, се трудиме за физичкото а го запоставуваме менталното.

На dunika, Glowy, angela.kostova и 9 други им се допаѓа ова.
  19. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    Сега ми текна која е Констракта. Песнава беше ептен хит на MTV Adria кога бев мал.

На Waverly Raven и pdb123 им се допаѓа ова.
  20. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.844
    Допаѓања:
    17.741
    Да ја вратам Алачки, можам и во музика и во кулинарство да коментирам. :D

На тема, кога ќе се знаат сите песни? Јас чекам да излезат сите, па да ги преслушам и споделам импресии (читај: да промрчам). :D

На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.