Мислам дека немате појма колку религиозна држава е Хрватска. Црквата има ептен централно место во хрватското секојдневие, и црковното образование, и католицизмот... Не ме изненадува оваа негова изјава, и ќе го воспеваат во Хрватска за тоа.
Тоа е точно, ама е точно и дека рандом луѓето не живеат ништо поразлично од нас и Србите пример. Државата има политика таква да им ја пика црквата дома. Исто така, Хрватска е единствената екс ју земја што легализира геј брак Исто и транзицијата е легална.
Заедница, не брак. Во Словенија е легализиран геј брак. Заедница и брак не е исто. Со брак се посвојуваат деца, со заедница не. Не знам како да го преведам same-sex unions. Инаку се согласувам дека Хрватите се доста религиозни.
Во Хрватска геј паровите во цивилна заедница имаат право на посвојување, инфото не ти е точно. Нема разлика меѓу цивилната заедница и граѓанскиот брак во смисла на права и должности. И паровите во врска подолга од 3 години (без граѓанска заедница/брак) ги уживаат истите права. Едит Although same-sex marriages have been banned since the 2013 constitutional referendum, the twelfth government of Croatia introduced the Life Partnership act in 2014, which granted same-sex couples the same rights and obligations heterosexual married couples have, excluding the ability to adopt children. The ability to adopt children (both stepchild and joint adoptions) by same-sex couples has been possible since 2022 after a final court judgement. To step into a life partnership, there are several conditions that have to be met: both partners have to be of the same gender, both partners have to be at least 18 years old, both partners have to consent to the formation of a partnership. Furthermore, an informal life partnership is formed if two partners are in a continuous relationship for three or more years. This type of interpersonal relationship grants the same rights a domestic partnership provides to unmarried heterosexual couples.
Оооо не... Апсолутно не е црквата само државна работа. Нормално дека има семејства кои не живеат ништо поразлично од нас и Србите, ама има многу многу повеќе семејства на кои религијата им зазема централен дел од животот.
Знам дека е. Не сум изненадена, само ми се пречудни такви изјави, не сум навикната на таков начин на размислување. А јас мислев инаку дека странските фанови го канцелувале за ова, но среќа останало само на наш јазик.
Исто точно е дека пред 30 години бевме многу поблиску до нормалност и демократија и мислење со своја глава и општо до слобода, отколку сега. Оф тешки избори меѓу католибан и нонбајнаристан. Све че то калифат позлатити на крај
Знам и затоа од лгб ally се повлеков евентуално во неутралност. Не само за тоа, и за војните и за едностраното гледање на нештата, критичка мисла е забранета. Или прифаќаш се' или си глуп, трето нема. Не сакам да припаѓам на такви едноумни кругови
Wdym веќе не си ЛГБ ally? Као општо или на Евровизија? Ако си расположена елаборирај во соодветна тема.
Невалидни се било какви споредби со успешни артисти на Евросонг што имале убави песни и ова детево со минивалот шо стварно победи само зошто е нон бајнари. И Дејна е транс да, и Махмуд е геј и 100 други биле геј или во дрег или слично, ама имале преубави песни што до сега се хитови и скроз заслужени им биле пласманите и никој не ни спомнал дека се лгбт. Песната на овој годинава тотално нерелевантна и досадна, со 0 импресивност. Преглупо е што нешто глумите дека е убава песната и се е таман и заслужено, кога сите имаме уши Ако веќе споредувате со транс артисти, Дива на Дејна беше песниште.
Сега го гледав пак гласањето Од 37 земји дури 23 земји дале 12ка на Швајцарија . Интересен факт е дека ЕДИНСТЕВНО Хрватска му нема дадено ниту едно поенче на Швајцарецот . Само Хрватска не го бендиса детето дури ни за еден поен . Германија Франција Кипар и Исланд само по 5-6 бода ,две 7ци и остнатато десетки
Ако сакаш да ги видиш гласовите и од телевоутинг, кликни на линков. Кај што пишува Eurovision scoreboard има одделно за публика и за жири. Има и за полуфиналињата. https://eurovisionworld.com/eurovision/2024
Дури 5то место Швајцарија од гласови од публика. Жирито малку повеќе претераа оваа година. И не, не го хејтам пошто нон-бајнари, би рекла дека за солидно 3то место е можеби, за победник не е.
Хахахахахахаха не се секирај, знаеме што е, нема социјална мрежа на која во опис/био/интро нема ставено дека е доктор на науки. Тоа не го менува фактот дека нема никаков хит во последните 15 години и дека ќе флопне со песна од 1993 на Евровизија. Па и мисли дека е над Евровизија, и „после ова издание на Евровизија, смета дека донела правилна одлука“... Нека си пее во школски хорови, Златна Бубамара, Макфест, митинзи на ВМРО и нека не се замара многу со настани под нејзино ниво како што е Евровизија. На Евровизија сакаме само неедуцирани и ненормални луѓе, докторите на науки не се добредојдени.
Па дали и другите што не претставувале на Евровизија претходно имале некои огромни и бројни хитови? Еве и овој што победи, какви хитови имал до сега? Стварно не е битно, битен е моментот кога настапуваш на натпреварот да се прикажиш со добра песна и добар перформанс. Зошто дискриминираш? И кои сте тоа вие што си ја присвоивте Евровизија, не сфаќам?
Со вакво размислување и ваков став за Евровизија, не се прави добра песна и добар перформанс. На митинг на ВМРО да, во Европа не. После секој ќе и е крив за неуспешноста, од егото до небо што го има. Од преголемо его и преценување нас не нѐ бива за ништо во светов. Моја е Евровизија, ја сум сопственик и уште тројца . Фановите на Евровизија госпоѓа, фановите. Бај д веј, имам нова тема за ESC25, во која прашав кој е вашиот идеален претставник, можеш да ја предложиш таму!
И Тамара пееше за СДС па имаше добра песна и добар перформанс мора да признаеш. Не, јас озбилно те прашав, ама изгледа сакаш на хумористичен начин да го избегнеш одговорот на тоа прашање. Или можеби сфаќаш дека ти е погрешен пристапот.