А зошто воопшто да учествуваме на Евровизија? Веќе антички е настанов. Нема поента, мноу земји се откажаа заради глупиот начин на гласање.
Е ајде де зашто? Знаеме дека никад ништо не можеме да постигнеме, да, битно е да се учестува ама што добиваме со тоа, ништо. Само може да се избрукаме ко пообичај, да ни се смеат сите и пари да трошиме, кои ги иаме на претек, нели? Не дека ќе ги пренаменат истите за корисни нешта ама више не ја глеам поентата зашто да праќаме наши претставници. Одамна настанов е станат срање и исполитизиран.
За да се прошетаат на туѓ трошок. Турците излегоа најпаметни. Босна, Монако, Андора и Словачка немаат финансии. Унгарија се повлече заради големата изразеност на геј популацијата. Бугарија веќе нема интерес. Црна Гора има проблем со финансии. Они до последен момент чекаа. Можно е и Романија да се повлече. Лани имаше скандал со нивниот претставник. Овој настан не е тоа што беше.
А државата не дава плус пари. Така нема промоција. Шведска е јака. Пишуваше дека огромна сума давале за настапите.
Во средата, на 8. ноември беше објавена првата песна што ќе учествува на Евровизија 2024. Се работи за песната на Франција. Балада, изведена на француски од пејач со алжирско потекло. Интересен изглед има пејачот, добар за на Евровизија. И многу моќен вокал! Добра е, на прво слушање. А вчера заврши српскиот конкурс. Се знае дека Бресквица сигурно е пријавена, можеби и Маја Николиќ со песна од Сања Вучиќ. Штета што за официјалната листа на учесници на ПЗЕ ќе треба да чекаме до јануари веројатно. -_-
Ај нека учестуваат уште 2024, ме интересира што ќе приредат, па после тоа слободно можеме и од овде да се откажеме.
Нема да учествуваме наредната година. Ерменија и Австралија го потврдиле учеството. Се чека уште Романија. https://eurovision.tv/story/eurovision-2024-37-broadcasters-head-malmo
Нема да имаме стресови. Од бројка над 40 стигнаа до 37. Не би ме чудело ако и други држави се откажуваат.
Ама затоа им требаат држави како Шведска и Италија, кои секоја година се туркани од жирито за подобар пласман.
Македонија нема да оди на Евросонг – Парите МТВ ќе ги насочи за прослава на 80 години радио и 60 години телевизија Колку смешно и глупо пренасочување на финансии.
Словенија ја избра Raiven. Позната на еворвизиските фанови по учеството во словенечкиот избор во 2016, 2017 и 2019, секогаш важеше за еден од фаворитите. Има интересен алтернативен стил и интересен изглед, па ова е уште еден „ветувачки“ изведувач за 2024. #AlreadyHyped Нејзината песна „Вероника“ е инспирирана од следниот историски лик: https://en.wikipedia.org/wiki/Veronika_of_Desenice
Многу ми е мило за Raiven. Како што кажа и ти, 3 пати се има натпреварувано на словенечкиот избор за Евровизија, двапати има завршено 2 место, еднаш трето место. Ептен ми е мило што овојпат внатрешно бираше комисија и нејзе ја избраа, заслужува.
На следниов линк можете да ги видите учесниците на хрватската Дора: https://en.wikipedia.org/wiki/Croatia_in_the_Eurovision_Song_Contest_2024#Competing_entries Let 3 повторно се пријавиле. На листата е и нивниот несуден претставник од 2020, Дамир Кеџо, а други побитни изведувачи што ги знам се групите Павел и Ватра. Останува да видиме што ќе нѝ биде понудено од оваа палета на изведувачи. Измена: И Zsa Zsa и ЕТ ги знам (од тие што се попопуларни)... Можеби и други ама овие ми оставија впечаток на прво гледање.
Замисли пак да отидат Лет 3. Ќе биде интересно. Ги гледав учесниците на Шведскиот национален избор. Нема никој познат што веќе пеел на Евровизија. Многу ме интересира кој ќе пее на изборот во Србија. Лани пратија ужас.
Британија ќе ејтне догодина. Оли Александер е преталентиран индивидуално, а плус што во песната е инволвиран Дени Ел Харл, што по мене е еден од најкреативните продуценти од Британија и стои зад песните на Керолајн Полачек и новиот албум на Дуа Липа. Ептен сум ексајтед.