Евровизија 2025

Discussion in 'Музика' started by staycalm, May 12, 2024.

?

Дали сметате дека Македонија треба да учествува на Евровизија 2025?

1. Да

57 vote(s)
    33.7%
  2. Не

112 vote(s)
    66.3%
  1. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Фрљнција е втор фаворит. Не ја чекај песната. Кажаа дека или ќе победи или ќе изгуби (второ место). Песната не мора да се знае. :inlove:

SummerGirl likes this.
  2. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Не се согласувам. Секоја држава си праќа песна која се допаѓа на мнозинството од таа држава и потоа тоа оди понатаму на гласање на сите останати држави заедно. Логичен тек. Не знам зошто е тоа интернационално жири зошто се губи и поентата на песна за Евровизија.
    Ако се прашуваа интернационални жирија, многу од песните немало да поминат, а не пак да победат.

Ace Cetvrti likes this.
  3. staycalm

staycalm Форумски идол

Песната на Португалија е баш ова за кое зборуваш ти, они (нивното нациоанлно жири, и нивната публика) одлучија да оди песна со жален/значаен текст, песна која 99,9% од гледачите на Евровизија нема да ја разберат. Доколку жирито беше интернационално, ќе одеше некоја друга песна, што најмногу им остава впечаток на странците.

Дали е подобро да го пратиме Виктор со Супермен, оти ние така сме одлучиле или е подобро да ја пратиме Тамара Тодевска со Proud, која ќе ни донесе успех?

4. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Поентата на целата Евровизија е и да се научи по нешто и за туѓ стил, друга држава, друг народ. Ако не беше тоа, (ќе продолжам со Португалија како пример) немаше да победи Salvador, ниту ќе ја имавме Saudade што според мене е една од најубавите песни излезени од Евровизија во последно време. А да не беа тие песни, никогаш немаше да дознаеме некои работи за Португалија.

Proud ако донесе успех, не значи дека беше избор на повеќето. Ама тука има многу и внатрешна и надворешна политика за што не ми се многу навлегува. А и не беа Proud и Superman во иста година. Circles победи тогаш, што се виде дека не е пресудно мислењето на интернационалното жири туку многу поважни се други фактори.
    И тоа со Виктор не беше некое легитимно гласање иако се тврдеше дека може да се гласа само еднаш. Плус што голем број не ни знаеја дека воопшто има гласање.

Ace Cetvrti and SummerGirl like this.
  5. staycalm

staycalm Форумски идол

Нормално дека знам која година кој бил, направив споредба меѓу Виктор и Тамара само како поента, затоа што квалитетот меѓу нивните песни е драстично поразличен. Circles не беше на тоа ниво.

Легитимно или не, Виктор имаше најмногу гласови "од народот", па хајки против Андреа имаше од нашите "инфлуенсери" и тн и тн. Ама да не навлегуваме де.

SummerGirl and NoirSerpentine like this.
  6. Компир Манџа

Не се согласувам! Скоро повеќе држави испраќаат песна што им се допаѓа на жирито, односно на одредени луѓе. Чист пример беа изборот на песни во Македонија, барем 80% од песните што ги пративме (освен Тоше, Некст Тајм, Калиопи, Каролина).
    Најочигледно беше испраќањето на Тамара (последниот пат) и Мартин Вучиќ.
    Скоро истото се случува и во други земји. Има доста примери, но да не навлегувам, бидејќи ќе треба да читаш 3 дена.

Ace Cetvrti likes this.
  7. Iva:)

Iva:) Популарен член

Против сум за интернационално жири зошто песната ја преставува земјата и неправедно е странци да одредуваат која, дури и сум против жири.
    Ама да не беше интернационалното жири, на Евровизија немаше да ја видиме кралицата Шанел, која на изборот во Шпанија освоила само 3% од телевоутингот, така да можеби понекогаш е и добро. Иначе на крај Шанел освои 3 место што е рекорд последниве 30год.за Шпанја и беше дочекана од Кралот Фелипе и десетици илјади фанови, а гледаноста била рекордна и најголема во историјата.

8. Компир Манџа

Треба само од телевоутинг гласовите да се рачунаат. Жирито треба да се укине.

SummerGirl likes this.
  9. Abel

Abel Популарен член

Мислам дека нема правило, не е успехот исклесан во камен. Мене ми беше интересно кога сите пееја на свој јазик, ама па пред некоја година Романецот си пееше на шпански, и супер беше, евровизиска песничка, за џускање на плажа, сигурно и по дискотеки се вртела. Од друга страна па на вкусовите на луѓето никогаш не можеш да удоволиш. Некогаш се праќале гласишта, пејачишта со кариера, од типот на Селин Дион, па после се праќаа песни, небитно кој ја пее, па анонимуси, па млади луѓе, па надежни од талент шоуа низ Европа. Стварно мислам дека нема правило. Мене лично музичкава мода ич не ми е по ќеиф, и од цел фестивал обично една-две песни ми се допаѓаат, деугите буквално ги заборавам утредента. Ете од последните години некој погоре ја спомна Маро (Португалија), исто како и Весна (Чешка), Аманда (Грција), Констракта, Манескин си добија двоја шанса, како и Марко од Италија, и толку, Франција лани (тој во бело облечен што се тркалаше по земја), и толку отприлика. Ама вкусови се. Веројатно другите си имаат свои фаворити. Инаку и телевоутингот може да биде договорен, така да не е секогаш баш тоа глас "на народот".

10. KateKane

KateKane Форумски идол

За Шанел со @staycalm се иаме карано во темиве :D никад не сфатив што има против згодни жени со убави газиња 8)8)8)

Иначе пеколен избор имаа Шпанците таа година, со Шанел, Tanxugueiras со terra и Rigoberta Bandini со ay mama, Азукар Морено и Бланка Палома беа исто.

И мене Шанел не ми беше прв избор, тера и ај мама ми беа поубави, ама после Шанел растресе гз и и простив :D

Требаше она или Констракти да си победат, ама ај.

SummerGirl and NoirSerpentine like this.
  11. Iva:)

Да, таа година Шанел, Констракта и Корнелија беа баш најдобри. И сите 3 оставија огромен траг, за разлика од првото и второто место. Убави луѓе не може да не се приметат како Шанел и Марко 2023 од Италија.

SummerGirl likes this.
  12. Компир Манџа

Шанел беше атракција во движење. :inlove:

SummerGirl likes this.
  13. Iva:)

И јас мислам исто иако сум женско, по маркантна пејачка не сум запамтила до сега на Евровизија. Не ми се верува дека има членови тука што не ја сакаат :D.

SummerGirl likes this.
  14. staycalm

staycalm Форумски идол

Ништо против, мило ми е за нив, но не сакам да се overrated на Евровизија оти се згодни со убави газиња.

Таа година требаше Tanxugueiras да одат, иако најверојатно немаше да бидат топ 5. Мислењево до гроб ќе си го носам. :D

Ace Cetvrti and KateKane like this.
  15. Компир Манџа

Зошто да не ја сака некој. Убава е, знае да игра, енергична е и има харизма. Тоа е се шро треба.

Тоа машко што не му се свиѓа девојкава, изгледа не е по женскиот пол. :puke:
    Друго објаснување немам. :|

16. KateKane

KateKane Форумски идол

Абе апсолутно, и аy mama беше преубава феминистичка песна, ама Шанел толку многу искина што ме заќути мене за сите говна што изедов тогаш. Flawless кореографија, изведена до максимум, пеењето и беше сосема солидно, само на неа и на Елени им успеало и да играат и онолку да ја запалат публиката во жанр фем фатал.

На ниедна друга, а поминале стотици такви песни. Затоа и си го зеде местото што си го зеде.

Tanxugueiras едвај ги чекам да отидат, ама да знаеш дека можно е судбината од Алван да им се деси, или од Готе лани од Норвешка. Тие песни само ние фановите и уште двајца ги сакаме.

Ништо против, јас изгорена сум по таква музика, ама дека ќе победат, тешко.

SummerGirl likes this.
  17. Компир Манџа

Одлична германскава :o

Ace Cetvrti likes this.
  18. Ace Cetvrti

Ace Cetvrti Истакнат член

Дискутабилно е и дали Виктор стварно победи од публиката. Да, се чувствуваше како за него од сите учесници да има најголем хајп меѓу народот ама Лара имаше најмногу прегледи на Јутјуб (повеќе од Виктор) и не беше некој тотален анонимус тогаш. А заврши последна од публиката што апсолутно не е за верување, значи нема шанса. :')

Како што рече и Абел, нема некое правило односно најдобар метод за избирање претставник (се согласувам и со тоа дека и телевоутингот може да биде наместен/договорен). Секоја телевизија нека бира како сака... Само жално е што оваа година во многу избори, можеби повеќето, победи песната за која жирито даде повисок број на поени. :@ И во повеќето случаи јас се согласувам со изборот на публиката.

Last edited: Mar 11, 2025
    NoirSerpentine and SummerGirl like this.
  19. Ace Cetvrti

Па тогаш гласањето не беше ни 50-50, туку беше 75% за жирито и 25% за публиката. :@ И не ми е ни гајле што заврши Шанел трета, пак мислам дека "Тера" требаше да оди и да згрми во Торино, ако добро се сеќавам имаа над 60% од гласовите на публиката, можеби повеќе. Ама како што реков и претходно, си наоѓаат телевизиите секогаш начин да наместат за тој што сакаат да го пратат.

За мене СлоМо е тралалајка со евтин текст. И не сум фан на голотија во настапите. Во пеење не се разбирам така да ме ми е тоа пресудно. Исто и кореографијата и кршењето на сцена не ми е пресудно ако првенствено песната не ми се допадне, песната е она на кое што му давам најголема предност. Тогаш (2022) ТОП 3 ми беа Србија, Украина и Португалија, а тука блиску е и Холандија.

20. Ace Cetvrti

Дека го спомна Мартин Вучиќ. Таа година требаше да ја пратиме Александра Пилева со „Не“. :inlove: Преубава балада, вистински бисер, заслужува поголема популарност во државава. ;( Една од најдрагите песни од наш избор кои не сме ги пратиле.

Ама луѓето тогаш беа запнати со „Сонце и месечина“ за која отсекогаш мислев дека е просечна песна.

Уште ова да го кажам и завршувам: мило ми е што Шведска праќа ваква песна годинава. Поразлично од се што пратиле досега, можеби првпат праќаат нешто забавно а не 'сериозно'. Ги сакам и песната и настапот + за првпат на шведски после 1998. :inlove:

Засега ова ми се 10/10 песни, рандом редослед (од Википедија :') :

1. Исланд
    2. Словенија
    3. Шведска
    4. Украина
    5. Албанија
    6. Азербејџан
    7. Холандија
    8. Австралија
    9. Австрија
    10. Грција
    11. Германија