Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Евтино приготвување на оброци (Low income meal)

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од Mazegin, 20 февруари 2025 во 21:32.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.175
    Допаѓања:
    12.923
    Во лето кога тиквиците се евтини, можете да си правите плескавици од нив. Јас дури во нив и сусам си додавам, само треба да се пази, да не се препржат многу, па тој да изгори. Не сум пробала, но прават, ленти од тиквици, посолени, валкани во пченкарно брашно, малку масло и да се потпечат, а потоа одозгора се ставаат јајца.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.268
    Допаѓања:
    36.885
    Кога ќе кажам на некои дека дома најчесто јадеме таков вида храна, ми се чудат. Господата јадат скари и брза храна. Изгледа потценување им е да јадат манџи. Или ориз со копани :x

Јас многу сакам леќа. На моите дома не им е омилена. Боранија не сакаме. Си јадеме грашок, компир манџа, грав (поретко тавче), ориз со копани, мусака, турлитава.... Манџите ги правам со морков, ама без месо. Јадеме и друго, ама ова се поевтините јадења :D

Сакам и палента. Најевтина варијанта за доручек или вечера.

На Mumoftwo30 и eliesaab им се допаѓа ова.
  3. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.302
    Допаѓања:
    13.377
    Јас ги игнорирам и не влегувам во никаква дискусија. Не се излегува на крај никако. :x

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.268
    Допаѓања:
    36.885
    Нека јадат што сакаат, ама нека не потценуваат некој кој сака да помине поевтино. Тука би го додала и купувањето на храна. Истите тие господа купуваат од најскапото сирење и кашкавал. А ние сме сиротињи ако купуваме од поевтините :x

На Mumoftwo30 и eliesaab им се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.175
    Допаѓања:
    12.923
    Ама не е само за евтино, не е здраво да се јадат сендвичи секој ден. Јади секој ден тостови, скари, ќе закачиш маснотии во крв, ризикот од дијабетес е поголем, а знаеме дијабетесот колку е штетен за сите органи. И подобро да купиш два килограми спанаќ, да испржиш со јајца, отколку да изедеш еден тост полн со калории.

6. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    1.197
    Да се надоврзам на муабетот, со често одење по кафани, пекари, сендвичари и водење на тој начин на исхрана се добива гастритис, кила на желудник и плус болести. (Лично искуство)

На SummerGirl, Tanjamm и eliesaab им се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.175
    Допаѓања:
    12.923
    Така. Не е само да се покажуваш пред народот дека одиш по ресторани. За килата не знам, ама од гастритис може да се добие и канцер на желудник и толку е од животот. Купувам стек од Стокомак, мислам 450 денари е или 480, го делам на три парчиња, сецкам ленти за да го пржам и јадам со зеленчук, а и од него сум правела и чорба со зеленчук, трипати од едно пакување. Мене леќата ми се допаѓа по вкус, а тоа што е евтина е плус. Во последно време се трудам наместо чипсови, да си купам леблебија за грицкање, кикиритки, тие барем се поздрави од грицките. И за спанаќот треба да знаат дека е многу поздрав од другото, затоа што тој не се прска, што не е исто со пиперки, домати, краставици, а боранијата исто ја прскаат, јас јадам моја, не ја прскам, но другите веројатно ја прскаат.

На AneSk, SummerGirl и eliesaab им се допаѓа ова.
  8. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.454
    Допаѓања:
    126.929
    Малку сте tone-deaf, а цените се рипнати до таван. |(
    Палентата е од брашно, не е баш здрава. :D
    Евтина е ако ја купиш онаа од Кам или онаа од Стокомак. Инаку, најубава е кога се комбинира со кисело млеко или сирење. Ама и од овие по една евтина опција (сирењата со растителни масти што се 100 и нешто за кило) има само во тие два маркета.
    Јајцата и спанаќот станаа луксуз.
    Ако сакаш да јадеш евтино, не можеш да јадеш сè здраво.

9. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.851
    Допаѓања:
    8.781
    Од каде сакаш купи ја зелката, од пазар или од продавница за 150-200 денари ќе имаш ручек за 4 члена. 3 лажици ајвар испржи ги со 2-3 јајца пак ќе поминеш поевтино за доручек...

На eliesaab и SummerGirl им се допаѓа ова.
  10. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.090
    Допаѓања:
    4.184
    Неколку врсти на јадење што не носат многу пари, а ми се на листата често се грав, леќа, грашок, ориз, компир, тестенини со сос.. ама реално одамна немам пазарено во Македонија и не знам како се цените таму, ама еве да направам овде пинџур пример ми се смета за скап ручек затоа што и патлиџаните и пиперките се изгор скапи.
    Во грав манџа не додавам ништо, но со компир, грашок или ориз секогаш купувам и месо плус. Автоматски се зголемува трошокот.
    И да не биде месо, да направам ориз со зеленчук исто испаѓа скапо ако купиш печурки или брокула.

Имам пресметано овде ако се хранам нездраво ми доаѓа многу поефтино за разлика од здравата храна. Месото е многу поефтино од овошјето, зеленчукот, рибата, здравите појадоци и слично.
    Така да, гледам оброците да ни се балансирани, па некогаш и поскапо да платам во продавница.
    Единствено ми е win кога си го правам неделното мени за храна според акциите во продавница па така да речеме заштедувам на нешто. Ако оваа недела се на акција зелките пример, купувам зелка за салата.

А надвор од темава што спомнавте дека е нездраво да се храниш по ресторанти, донекаде се сложувам ама можеш и во ресторант да јадеш здрава порција ручек или вечера. Не мора да порачаш пржено, поховано и мрсно. Или во пекара наместо бурек, купи си ѓеврек. Секогаш може да го избереш помалото зло. :D

Ако сакаш да јадеш поквалитетно и поздраво, веќе не знам дали постои ефтино за жал.
    Ако сакаш да штедиш на храна, можеш да јадеш повеќе леб, паштети, туни, посни манџи или да си одгледуваш сам зеленчук и овошје.

На Antebellum и SummerGirl им се допаѓа ова.
  11. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.762
    Допаѓања:
    8.235
    Се сложувам мислењата погоре пишани и на претходната страница. Скоро сè од просечното мени е ниско буџетно, и според мене превкусно. Имам да додадам и:
    - јуфки
    -тарана
    - макарони потпечени со јајца, сирење и павлака. Иако макарони беа набројани, ова јадење посебно не го прочитав.:D
    - паштета, ајвар, путер, маргарин, џем, мармалад на леб, тоа исто е супер за доручек.
    -и овошјата и зеленчуците кога се во сезона, кога не им е цената превисока, може да бидне и од нив оброк. Овошни салати ми се омилени во лето:D

На Antebellum и SummerGirl им се допаѓа ова.
  12. FlowerMarija

FlowerMarija Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2024
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    173
    Стекот што го купуваш е донесен од Бразил или од Тајланд и тоа е здраво? Многу пати замрзнат. Да не зборуваме колку се губи хранливата вредност на зеленчукот кога ќе се испржи или испече. Исто така зеленчукот и овошјето кој го купуваме е нездрав, прскан. Црвен домат во декември, а внатре пластика. Секој сака некогаш да јаде нездраво и да оди во ресторан. Ние мислиме ако готвиме дома тоа е здраво. Денес ништо не е здраво. Манџа со еден тон сончогледово рафинирано масло е здрава или со брашно внатре. Да не зборувам за пластиката која ја има во се. Вода пиеме од пластика, храната е во пластични амбалажи и од сето ова сакаме да сме здрави. Се што може да е домашно месо, млеко, зеленчук, овошје само така можеме да сме здрави.

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.175
    Допаѓања:
    12.923
    Имам домашен зеленчук, овошје, месо. Стекот го купувам од маркет. Прскам колку што треба, не вишок. Имаме и наши дрвца ореви, бадеми, па дури и се случувало да имаме 9 вреќи ореви годишно кои се вишок и да ги продадеме. Имаме ниви од старите, ги работиме. Имаме и лозје. Тоа што е наше знаеме колку и дали сме прскале, затоа и посочив дека ако некој сака да биде сигурен дека нешто не е прскано, спанаќот не се прска, друго скоро се, дури и кромид и лук. Ама со овие примања, народот нема избор што би јадел, ќе јаде тоа за што стигнуваат парите.

На eliesaab и Dentina им се допаѓа ова.
  14. FlowerMarija

FlowerMarija Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2024
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    173
    Денес се што се купува е прскано не може човек само спанаќ да јаде што мислам дека и него го прскаат. Затоа пишав дека најдобро е да се јаде домашно.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    380
    Во суштина, се што е направено дома е поефтино. Посебно ако е сезонски. Доматен сос, јуфки, колбаси, паштета, зимница, мајонез, намази правам дома сама. Пробав и урда да правам ама некако купечката поефтина ми излегува.

За такви подготовки треба човек да има и доволно место во подрум, во замрзнувач, во кујна и секако време.

Пример за ефтин компот е тој од тие малите сливи (кај нас ги викаат џанки) што растат насекаде. Си ги береш, ги замрзнуваш и после зимата си ги вариш за компот.

16. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.762
    Допаѓања:
    8.235
    И туршија, да. Омилено ми е сè што е зимница. Корнишони, кисела зелка, ко трудна жена сум со киселото]:)

Во меѓувремено ми текна да додадам сарми и бабури, посебно ако се посни, нема што да е скапо у нив:D

Ориз потпечен со малку морковчиња, превкусен.

Исто и месени пити, буреци, пецива. Ама за тоа треба време и труд.

17. vans001

vans001 Активен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2025
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    33
    Што и да искомбинирам скапо ми искача, можда пошо сама живеам не знам али сите тие манџи што велите лоу буџет дека се и не се баш кога ќе израчунаш грав/грашак, месо да стаиш, леб, салата пак искача скапо :?:

18. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.302
    Допаѓања:
    13.377
    Ќе земеш помалку и ќе готвиш помалку т.е онолку колку што јадеш количински. Но тоа што си сама пак не значи дека не треба да готвиш. Малку знае да е фрустрирачки осмислувањето на готвење за сам човек.