Да ве прашам поднесов за помош за прво дете и сега ми се јавија од социјално да извадам некој документ потврда за жителство.каде да го извадам?
Мајка за извод си работат. Посебно за новороденче работат. Јас се породив пред 26дена и му извадив одма. Нормално се чека 10дена од мвр за матичен број чим го пишат во систем одма добиваш извод.
Во кој град ти издадоа извод за новороденче ? Нас во Скопје Кисела Вода не враќаат, крајно се безобразни и не сакаат да издадат
Во главното поднесов во центар кај комерцијална банка за да ми дадат матичен број, ми рекоа после 10раб.дена ама за 8 дена беше ставен матичниот. Случајно отидов до општина Чаир да проверам и ми рекоа готово е дали сакате извод. И ми го дадоа изводот.
Дали има онлајн документи од социјалното за парична помош за второ дете за дома да ги испринтам и пополнам? Инаку во Битола на мм му рекоа на 30тиот ден да поднеси документи за новороденче да се запази законскиот рок .пред тоа дв пати беше и не му ги зедоа документите.
Јас го симнав од тука https://www.mtsp.gov.mk/prava-od-detska-zashtita-ns_article-pomosh-za-oprema-na-novorodence.nspx
Zdravo, da prasam kade treba i dali odma istiot den koga ke se rodi da se podnesat dokumentii i koi treba za novorodence komplet sve.. thanks
Во рок од три месеци можиш да поднесеш документи....инаку треба копии од извод на родени за сите деца кои ги имате..копија од венчаница...образец за барање за помош ..изјави кои ги даваат во социјално..потврда од матичен...копија од трансакциска...не ми текнува друго што требаше
Vi blagodaram, ovie site dokumenti kade treba da se poddadat, tamu kade sto se vadat izvodi vencanici i.t.n?