Од мвр се вади, кабина 49. Ти даваат еден лист, кај што ти се наведени адресите од претходната лична карта Пред 4 години не бараа вакво нешто... и тогаш имав нова лична. Ова им е доказ дека си 1 година жител. Личната карта понова не им е доволен доказ. Не ги зимаат податоците по службена должност.
Дали можам да го извадам порано кога ќе одам да подигнам новата лична или мора после пораѓај? И дали е доволно само за мене, сопругот не се води во оваа општина, ниту се водел?
Jas sum od Skopje, se porodiv 20maj vo Bitola, podnesovme dokumenti vo maticnata sluzba vo Bitola (kopii vencanica i licni karti) i ni dadoa baranje, ni rekoa so baranjeto za nekolku dena vo Skopje da si podneseme za izvod, no uste nemame izvod, se cekalo za maticen broj nedela do mesec dena...
Колку се ажурни од МТСП за решенијата за еднократна исплата? На адреса ги праќаат или откако поднесовте документи ви кажаа за колку време од таму да си ги подигнете?
Се уште ги чекам решенијата од пред година и пол и од пред 7 месеци. Е толку многу се ажурни Ама затоа можам да ги пофалам општина Аеродром, во иста недела ми стигна и решението и исплатата, после 3 недели од поднесување на документите.
Стигна, стигна. Само за исплатата за второродено морав да носам некоја потврда во банка за поврзување на сметка. Исплатата за првото ја добив месец-два после поднесувањето, а решението никогаш не стигна.
Може некој да ми објасни постапката за парична надомест за новороденче (прво дете) даваат и градот и општината каде што живееме? Каде се поднесува барање за парична надомест од град Скопје?
Мене денес ми се префрлени парите за второ дете...нецел месец откако поднесовме документи. Баш пријатно ме изненадија со брзината. Уште породилно да префрлат и супер ќе биди.
Здраво Да прашам,знае ли некој за општина Чаир дали даваат за новороденче,и што од документите е потребно?
Може ли да ми кажеш кои документи поднесуваше и како оди постапката? Памтам дека и откако ќе се поднесеа документите во социјално, требаше и во банка да се оди да се пополнува нешто, ама не памтам точно. И дали може да те исплатат во Комерцијална Банка, со првото кога поднесував не можеше?
Zdravo sakam da prasam dali moze vo socijalno za pomos od grad skopje za novorodence da podnese treto lice sto ne e majkata ili tatkoto?
Овој пат немаше поврзување во банка за исплата .директно ми ги префрлија...инаку документи треба барања и изјави од социјално да земиш и да ги пополните, копии од изводи од сите деца...копија од венчаница..потврда од матичен... Копија од трансакциска сметка...мислам и дека копии од лична карта требаше .друго не ми текнува моментално. Имам некоја страна поназад напишано, ако имаш време побарај.
Дали некој знае со сигурност дали еднократната исплата од МТСП може да биде на сметка на комерцијална банка? Пред три години кога поднесував за првото дете не можеше, мораше да отворам сметка во друга банка. Да не е нешто сменето во меѓувреме?