Извини, видов за Ѓорче прашуваш. Малиот ќе ми направи сега два месеци и планирам неделава да поднесувам документи бидејќи сопругот три пати излегуваше од работа ама било премногу гужва. Колку време чекаше ти или сопругот ред за од социјално? Да знам за малиот дали воопшто имам простор да го оставам на чување
Јас прашував за сестрами немаат одено оти внук ми уште не е роден, за моето кога бев во Битола ми одзеде сат време со сите документи спремни незнам Скопје како е со гужви
Изввини ќе се убацам, имам пишувано мислам, во општина не се чека скоро ич, а во социјачно има гужва, ама брзо оди. Тоа се поднесува позади млечен, пребарај назад по страните имаше напишано некоја членка мислам каде е точно
Здраво. Дали се поднесуваат истите документи за прво дете и во општина и во социјално или има нешто различно/плус?
Zdravo na site. Paricen nadomest za bliznaci dali se dava ili nesto kako.pomos zatoa sto nie so soprugot smi ke se grizime ustvari sama jas ke bidam. Dali znaete postapka podetalno . Blagodaram odnapred
Извод од бебето, потврда од гинеколог за прво дете, трансакциска. Друго што треба лична карта, венчаница? И дали ќе ми прават проблем што во лична карта презимето ми е од маж ми а секаде се водам со моминско. Па и потврдата што ми ја даде гинекологот ми е со моминското презиме.
И мене потврдата ми беше со моминско никаде не ми правеа проблем. Копии од лични карти од двајцата и копија од венчаница. Од сето тоа оригинали на увид.
Za treto dete zborite ili za bliznaci ednokrstna pomos ili kako pomos za poveke godini sto ke bidam sama so niv i soprugit
Значи сите ние сами се грижиме за децата. Не знам каква дополнителна помош очекуваш освен еднократната. Колку деца имаш?
Znam deka site se grizite i deka sama ke se grizam za niv. No mi rekoa deka davat pomos i zatoa vikam dali vie ste informirani. Imam vo semejstvo trojka qe zemat i trrto dete i kakompomos od drzavata dopolnitelno. Jas nosam bliznaci.
За трето дете има некоја помош, но и сега тоа мислам дека не даваат на сите туку мора да исполнуваш некои услови. За близнаци те следува еднократна помош за прво и второ дете од социјално и општината во која што живееш ако дава бидејќи не даваат сите.
И на мене потврдата ми е со моминско, никаде не ми правеа проблем. Оргинал документи не носев на увид, не ни ми побараа.