Здраво дали некоја од вас има скоро вадено уверение за жителство, да ми кажете кои документи се потребни за барањето? За помошта од социјално ми бараат, бидејќи помалку од една година сум на оваа адреса. Се јавував во МВР но не знаат, ми кажаа само да прашам на шалтер во МТВ..
Potvrda za zhitelstvo se vadi kaj MTV no mora da se vodite na adresata vo centar minimum 1 cela godina za da moze da aplicirate...
Na shalter kaj MTV pobarajte formular, ke vi dadat hard copy, nekolku licni podatoci se popolnuvaat na lice mesto i ke ve upatat vo koja prostorija da odite. Jas lichno chekav 4 rabotni dena za da ja podignam potvrdata (ne mora lichno da se podigne)
На кои телефони можам да се информирам до каде е постапката за добивање на средства, бидејќи ниту од општина ниту од социјално имам добиено ништо, а се породив во август.
Проверив пред некој ден, од општина Кисела Вода изгледа пуштија, бидејќи на нив им се јавив и рекоа дека почнале со исплата, а меѓуопштинскиот центар за социјална работа во Кисела вода не ни успеав да го добијам. @Black girl
Немам ни јас земено. Кога ќе се земе потврдата се носи во банка. После се чека исплата или има уште нешто што треба да се заврши?
Здраво мајки.. дали некоја мајка од Прилеп можи да ми пиши какви документи се потребни за второ дете? Бев во социјално со документите што ми кажа матичната, и на нет се истите.. а тој таму ми бара потврда од мвр за второ дете некое уверение појди во мвр ќе ти кажат, па после не во мрв во матично.. јас ништо не го разбрав.. и појдов во мвр ми вика не даваме таков документ само документ за жителство и ако ти е нова личната карта не ти треба да вадиш а мојата е два месеци стара.. Хелп..
Здраво. За еднократна парична помош од социјално, каде се поднесува? За првото не поднесов, ама сега за второто си викам да поднесам. Па ако може некој да ми каже каде точно се поднесува. Фала
Е баш во социјално да прашаш што документи ти требаат Инаку незнам која општина си ама за второ 20 000 даваат
Општина Карпош сум. Мислам дека треба да поднесам во социјално позади млечен, ако не се лажам таму беше. Ќе проверам кои документи се потребни. Фала многу
Во меѓуопштинските центри за социјална работа, не знам од која општина си, но кога ќе побараш на гугл, подоле дава пдф фајл со контакти од различни општини: https://www.google.com/search?q=меѓуопштински центар&oq=меѓуопш&aqs=chrome.2.69i57j0i5i30j0i30l4.14474j0j7&client=ms-android-samsung-ga-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8 Edit: На линков го имаш образецот што треба да го пополниш, а во него се наведени и документите кои се бараат: https://www.mtsp.gov.mk/prava-od-detska-zashtita-ns_article-pomosh-za-oprema-na-novorodence.nspx
@juice_ И јас се водев по тој линк, па маж ми 2 пати го враќаа. Да ти скратам дупло идење, еве што ти треба.
Здраво За второ дете колку е надоместок од општина ? И за колку време ги исплаќаат? За првово точно на месецот ми ги исплатија и беше 5000 ден.. исто ли е и за второ или?
Нели се тоа пари од социјалново? Мене ми задоа трансакциска сметка во болница.. а за тие 20000 се поддаваат документи нели ..