Министерство за труд и социјална политика дава на сите. Се поднесува во подрачната единица каде што живеете. За прво дете е околу 6000 (сега корегирани нешто повеќе од ова треба да е).
Здраво, поднесувам за прво дете . Е сега новата лична карта ми е 3 месеци во друг град на живеење. Од социјално ми бараат за извадам документ жителство каде ќе се знае дека 12 месеци сум државјанин на Македонија. Дали тоа треба да го извадам од претходното место на живеење или? Пошто вадев од овде ама наведено дека сум 3 месеци жител
Кај се поднесува за прво дете ако сум жител на Аеродром? Истото ме интересира и за ниво на град Скопје? Кои се институциите и ксј се наоѓаат? Ако може некој да ми одговори итно ми треба
За од МТСП кај центар за јавно здравје Пролет се бараките за овој реон. Општина Аеродром карши Бисер до Капитол. Град Скопје не дава колку што јас сум запознаена.
Zdravo na site Za zhitelkite na opshtina Aerodrom, za kolku vreme po podnesuvanje vi stigna uplata od opshtina za novorodenche? I koj e iznosot na sumata, 8000 den? Blagodaram odnapred
@Ano да не знаеш случајно што документи треба за поднесување? И образец некој за пополнување има ли? Тоа дирекно во општина се пополнува или како? И јас за Аеродром прашувам. Ако можеш подетално да ми објасниш,би ти била благодарна.
http://www.aerodrom.gov.mk/dokumenti/formulari Simnete si go formularot, se vi e objasneto vo nego vo pogled na dokumentacija
За општина веќе ти одговориле, а за МТСП, барање, извод, потврда од матичен гинеколог или мајчина книшка, копија од л.к од родител. Тука го имате барањето. Да знаете само ако л.к е понова од 1година бараат потврда за жителство. https://www.mtsp.gov.mk/prava-od-detska-zashtita-ns_article-pomosh-za-oprema-na-novorodence.nspx
Да да. Од МТСП следи на сите за прво и второ, а од општините секоја си носи одлука - конкретно Аеродром дава. Матичниот гинеколог треба да ти даде потврда. Бар јас од него носев за двете.
Здраво на сите Прашање до мајките од Скопје таа потвдра за жителство каде ја вадите? И дали мора лично јас да одам или сопругот може да ја извади?