За поднесување во министерство за труд и социјала мора лично да одам да поднесам или може некој место мене да поднесе?
Вие што имате во општина Аеродром поднесено,за колку време ви исплатија? И за во центар за социјала за колку време исплаќаат? И колку даваат точно од двете места?
Од општина Аеродром, 3 недели по поднесување на адреса ми стигнаа решенијата, и уште 2 недели после тоа ми префрлија на трансакциска, кај мене се близнаци, по 8000 за секое. Во социјала поднесовме истовремено, ама абер немаат за исплаќање, беше пак маж ми, па му дале само некои документи да ги однесам во банка да ги внесат за да можат да исплатат, ама поминаа веќе 3 недели и уште нема. Како што разбрав треба да исплатат 6000 за прво дете и 24000 за второ, ама не сум добила за да потврдам.
Очекувај од 1-5 во месецот, јас кога поднесував ми кажаа во банка дека отприлика тогаш ги вршат исплатите
Здраво, го однесов решението од социјално во банка пред два месеци. За колку време имавте исплата за второ дете?
Девојки сопругот бил и поднел документи во социјално за второродено дете, жената на прием му дала бројче и му рекла за 7 дена да иде пак кај неа со бројчето, не разбирам зошто е тоа? Како поминавте вие со поднесувањево документи
Таква е процедурата, следно ќе ви дадат лист со социјален број тој се носи во банка и после се чекаат парите
И ние и тоа пред 2 месеца. Претходно не му кажале на сопругот дека треба во банка да се однесе, тука видов и баш прашал кога бил во социјално па као се подразбира му кажале Бебево ќе ми прави 8 месеци уште малку, ептен ни се ажурни службиве.
Проверете да не ви истекле рокови. Знам за поднесување сигурно имаше рок од 3 месеци. Да не има и за ова нешто
Па не ми се верува, зошто кога поднесуваше во општина Аеродром, тогаш и во социјално… Од општина одма исплатија. Освен ако не сметаат од поднесување во банка, во социјално поднесовме во исто време со општина/ после месец ипол/ два.
Оптшина Аеродром има рок до три месеци после истек на календарска кога е роден мислам, мтсп се со покуси рокови иако не би требало штом веќе имате решение. Сум пишувала и претходно пријавите банките ги прават еднаш месечно, пр.на 25.март Ако сте биле во банка пред тоа би требало веќе да има исплата, ама ако сте го пропуштиле тој рок пријава би била дури 25.април, значи исплата би била Мај. Бар вака беше, не знам сега да не каснат со исплати (другото си е сеуште вака). Инаку постои опција и банката да има пропуст направено при пријава, па ако немате скоро, проверете и со нив.