За тоа што доделува социјално си одиш во општината. Јас за тие 24000 за второ родено поднесував во социјално ама во Карпош дека од таму сум не бев кај црвен крст т.е. и за првото маж ми поднесе во Карпош.
И јас дојдов на темава да видам за документи,и се збунив сега. Овие документи што сте ги пишале дека ги бараат за град Скопје,за тие 24 000 ден,мене тие документи ми ги побараа во општина за еднократна од 6.000 денари. Јас нешто сум збунка или скроз истите документи се носат на двете места?
Мислам дека се истите документи, само барањата се различни. Најдобро да си провериш на страната на Министерство за труд и социјална политика.
Дали подносител на барање за град Скопје може да биде таткото? На него да гласи барањето? Зошто за во општина ми рекоа дека не може,мора на мајката да е.
Секако дека на тебе треба да гласи. Пишува дека треба мајката да пополни, он може на шалтер да пополни ама со твоите лични податоци.
За прво даваат 6000денари и општина аеродром мислам дава 6000 денари. Оваа година општина Карпош дава 8000 денари ама тоа е од општина, а социјално си е социјално. И се носат на исто место само барањата се различни.
@Brpbrp уште нешто, онлајн го најдов барањето за исплата од центар за социјална помош, додека барањето за исплата од општина не можев да го најдам. Дали на лице место може да се земе и пополни? Благодарам
Mislam vo opstinava sto e do Kapitol. Kopija od izvod, baranje (go imaat na stranata a sigurno i tamu davaat), potvrda za redovna bremenost na prvo/vtororodeno dete, licna karta na uvid. Vo baranjevo ne e navedena potvrda, mozno e da ne treba. Bese 8.000, bi trebalo i sega tolku. Inace sluzbata za nadomest preku socijalno (od ministerstvo za trud i socijala) za opstina Aerodrom e premesteno, ne e vekje karsi Tutunski vo barakite, tuku pozadi Soborna nekade.
Тоа потврдата треба од гинекологот матичен? Ти си зема, ти стигнаа? А тоа од социјално, има услови под кои се зема помош или? Фала што ми спомна, да не лутаме насекаде.
Ne sum podnela, bev pred nekoj den, i osven sto rabotele do 13.30 so stranki ovie kaj barakive, bea premesteni za nasava opstina i nemav vreme i ne podnesov. Utre planiram da odam pa ke ti kazam. Inace i za drigiov nadomest isto treba. Plus potvrdata. Taa da, od maticen ginekolog (mesto majcina kniska, porano taa ja nosele) i transakciska kopija.
Еднократна парична помош за новороденче од социјално следува за секое прво и второродено дете. Барањето треба да се поднесе најдоцна до наполнети три месеци од раѓањето на бебето. На линкот го има барањето и кои документи треба да се поднесат. https://www.mtsp.gov.mk/prava-od-detska-zashtita-ns_article-pomosh-za-oprema-na-novorodence.nspx
Во рок од колку месеци од раѓањето треба да се поднесе барањето? 3 месеци или месец и пол? Дали може некој друг да поднесе освен родителите (со податоци внесени кои се однесуваат на мајката)? Фала однапред
За претходнава 2023 даваше ама само ако двајцата родители се со минимална плата, јас таков формулар само најдов. Да не имаше нешто друго од Карпош?
Od socialno, za vtoro dete za kolku vreme.vi gi pustija parite? Od koga ke se odnese broceto vo banka?
Таа од банка ми кажа за месец дена и дека накај 4-5ти и исплаќале баш сега чекам да видам дали ќе исплатат али тешко зошто штрајкуваат.