Vsusnost ministerstvo za trud i socijala e, taka se vodi. Inace treba kopija od izvod na bebe, kopija na tvoja licna karta, baranje i izjava od tamu, potvrda za prvo/vtoro rodeno dete od maticen ginekolog, i kopija od transakciska. Transakciska moze ne trebase, moznk e da imase pole vo baranjeto kade se pisuva smetka,ama jas im dadov. A za licna karta imase nekoja caka ako e ponova od 6 meseci, vo vrska so zivealisteto. Ama ne znam sto bese rab.
Ако е нова лична карта треба потврда од мвр за живеалиште да издадат. Сега ради документиве што се менуваа со северна тоа е проблемот.
Дали на тие што сте породени од јануари наваму ви имаат исплатено еднократна помош? Нема ништо стигнато кај мене, а дадов документи.
Мал милион различни одговори добив. Не ми е логично да нема ништо преку социјално за трето дете. За прво и второ има, а за трето ако имаш примања до 16.000 месечно. Не ми е логично. Ако разбериш нешто пиши.
Да де од социјално, јас бев во социјалното каде поднесував документи тој ми вика аа сега од банка чекај си ги парите. Нели треба социјално да пушти пари за да може банката да ги пушти?
Да. Нели бројчето се носи во банка,ама банката не пушта пари. Они пуштаат пари,преку банката кај што имаме сметка уствари.
Mи пројде време да редактирам. Знам пред мене си породена,иди замарај ги малце имаше членка што помина време па и рекоа пупу не важи,пројде времето. Божем кујзнае колку даваат,па ќе се молиме.
Бев јас еднаш ми дадоа потврда. Па пак бев тој ми вика е сега од банка чекај си ги парите. Е сега не знам дали банката си ги држи работи со нив па ако се побуни некој ок ако не ќе ги пуштат покасно за некој месец.
Не знам од кај треба да пуштат попрво, ама знам дека уредно документи си поднесов. Најдоцна до три месеци од поддавање на документи треба да исплатат.
Да прашам мајки, читам дека поднесувате документи ваша лична карта.. претпоставувам не мора лично да ги однесете документите, оди таткото така?