Се јавив јас во општина Карпош. Јави се ќе ти објаснат детално. Но имаш три предуслови за да можеш да поднесеш. Да си социјален случај, да не работи еден од вас двајца или пак ако работите да однесете потврди дека сте во работен однос и дека вашите заеднички примања не се над 33 000 денари. (има и други документи ама најубаво јави се на тел се ќе ти објаснат фини се од таму вработените)
Ц,ц,ц.... не ми се верува. Сите општини даваат надомест без овие предуслови, само Карпош на социјални случаи.... каква дискирминација си трпиме.
Zeni aj help, pari za prvo dete davaat samo od opstina ili i od socijalno, drugarka mi mi kaza deka i od socijalno davale ama neznae kade se podnesuva i sto dokumenti treba
Kade tocno se podnesuvaat dokunentite? Kaj crven krst ili vo aerodrom barakata . Moze vo ministetstvo za trud I socijala . Od koja banka treba snetka .
Ако си од Аеродром во бараката. Нз од кои се банки, јас имав стопанска,, знам и за охридска...нз други
Да 5000ден, јас земав за моето прво детенце... мислам имаше некој рок за поднесување, дали 30дена од раѓање (може и грешка да сум, да бил рокот за нешто друго).. се поднесува во бараките во општина Гази Баба, извод од бебето ти треба, копија од трансакциска, копија од л.карта и барање ти даваат таму.
Знам дека некои 5000 ден следуваат ама не знам поточно од каде, сега овие ако се од општината тогаш, дали и социјалното на ниво на држава дава еднократна парична помош за првородено дете, тоа не ми е јасно
Незнам... јас само во општината поднесов, а после ми рекоа дека и социјално дава посебно, ама веќе касно дознав. Овие 5000ден сигурно ги дава Гази Баба, поднесено во општина. А за соц. искрено незнам...
http://www.pravdiko.mk/postapka-za-ednokratna-parichna-pomosh-za-novorodenche/ ова е за поднесување во социјално, се надевам дека е од помош и се поднесувале док. во рок од 3 месеци...
Од денот на поднесување на документите до подигање на потврдата поминаа 3-4 дена, а парите на сметка ми рекоа другиот месец ќе ми бидат префрлени, што значи отприлика за еден месец ги префрлаат.
Точно е да.. Во зависност колку дава општината. Има одреден рок кога ќе се роди детето да се поднеси барање и ти даваат пари.
Мислам дека има посебна тема за ова. Прочитав дека во некои градови даваат и социјалното и општината, а во сите останати само социјалното. Не знам што документи требаат.
5000ден дава социјалното исто така даваат и повеќето од општините. Еве конкретно Кисела Вода каде што живеам јас дава 6000ден за прво родено дете. Ќе ми се соберат 11 000 ден .