@stevemila bas ke prasam drugarka skoro sto se porodi dali znae nesto . Ama sekade ako davaat treba i tuka . Zosto da ne si zememe
Здраво мајки, каде се наоѓа социјалното за Кисела вода? Поднесовме во општина кисела вода, па нели даваат и од социјалното па не знам каде да го пратам мм. И сега ли се поднесува и трансакциска сметка, имам од комерцијална па да знам кога да отварам во друга банка или не мора да е мојата, можеби сметката од мм? Тенкс
За тие што живееме во општина Карпош каде можам да се обратам за подетални информации кои се условите за остварување на паричен надоместок од општина за прво дете?
За каде е социјалното во К.Вода незнам. Јас во општина Карпош поднесов за прво родено бебе, а и во самиот склоп на Општината имаат за поднесување и за социјално. И од двете места парите ги исплаќаат за 1-2мес најдоцна. Инаку за поднесувањето ТИ т.е. на твое име треба да се документите. И јас сум на Комерцијална, но Социјалното соработувале само со Тутунска и Стопансака. Па поднесов за трансакциона на Стопанска за да може да ми леге исплатата. Сепак распрашајсе дали е исто вака и со Општина К.Вода или е поинаку.
За да прашам дали исполнуваме еден од предусловите за еднократна помош од општината каде да се обратам?
Зависи од Општината. Не секоја Општина дава еднократна помош. Карпош дава 4000ден толку ми исплатија за прво родено дете. За подетално најубаво да си се обратиш во својата општина за дали исплаќа или не. А за од Социјално да се земе, мене ми даде матичниот гинеколог потврда. Инаку исплаќаат на сите. Ете ние сме вработени со сопругот и поднесов сва среќа што тука во темава прочитав дека даваат, инаку немаше ни да знам.
Па ако е така во Карпош, овде прочитав дека и во аеродром било во општината, ваљда и во Кисела вода е така, ќе провериме, не се многу пари ама кога веќе ги даваат зошто да не ги искористиме. Како и да е фала на споделеното искуство. А за парите од социјалното уште ли е така, стига решение по пошта, па после идеш у банка со решението или ти легнуваат парите на сметката после одреден период? Нас за кисела вода ни требаа овие Копии од лични карти моја и на мм Копија од извод од новороденче За во центар мислам дека треба и копија од трансакциска, ( нас ова не ни требаше дека и кисела вода давале ваучер, а на легнувале на сметка) и потполнето барање ќе ви го дадат во општината
Да ти стига писмо. Со писмото мораш да одиш во банка за да те пријават дека исплатата ќе ја примаш преку нив. Па МТСП праќа пари за исплата. Мислам дека само Комерцијална и Про Кредит немаа склучено договор за исплата, ако во меѓувреме не се откажала уште некоја банка.
Здраво, Колку изнесува надоместокот за новороденче во општина Кисела Вода? Исто така, еден пријател ми кажа дека тој во март годинава земал 5.000мкд надоместок и од град Скопје но еве кога разговарав со други не слушнале за таков надоместок. Имате вие некое сознание? Исто така, во однос на изводот од матично, нели сега го издаваат во самата болница по ново? Тоа важи само за државните или и за приватните клиники? Фалааа мамички
Здраво девојки После поднесувањето на документите по колку време ви пристигнаа парите во банка? Кај мене помина месец и половина сеуште нема ништо.
Ох тоа е многу, мене ми рекоа за месец ке стасаат, ама изгледа и јас ќе чекам. Ама се знај кај нас сето е со задоцнета реакција. Ти благодарам на одговорот.
Се надевам нема да чекаш толку, имаше и членки кои пишаа дека добиле за месец два така да различни искуства има
Да и јас се надевам нема да има толку чекање. И се надевам и ти за многу брзо ќе си ги добијаш парите.
Јас и маж ми не се водиме на иста адреса ни општина, јас се водам во Центар, а тој во Карпош. Дали тоа е пречка за надоместок од социјалното и дали можеме да земеме од општина, и ако да од која?
И јас и мм не се водевме на иста адреса,али ми текнува уште пред да се роди бебе се ставивме на иста. Е сега дали превентивно или стварно мораше не ми текнува да не те излажам. Најдобро распрашај се.