Дали за поднесување на документи од општина и град е потребно извод на бебе? Дали го направија дигитален или сѐ уште мора да се оди со физичко присуство да се вади?
Потребно е и таму и таму. За дигитален мислам дека може ама искрено таму на писмен колку грешки прават ми беше шубе дигитално да поднесам .
Дали можеби знаеш ова дали важи и за други општини? Пример во Аеродром никаде не е спомнат таткото изјава да има или извод од прво дете…
Уф ич не знам, на веб страната ако видиш не се наведени овие документи или јас не сум приметила, бев да поднесам барање и ми го дадоа ливчето бидејќи ми фалеа документи, а изјавите од таму ми ги дадоа.
Ова е друг надоместок од центар за социјална работа. Општинскиот е друг и е за секоја општина различен а ова е на ниво на Македонија.
Во Аеродром исто пари даваат за секое бебе (8000 ден), во социјално се носи извод од првото зошто за второ даваат повеќе пари.
Дали воопшто имам право на надоместок за прво бебе од општина доколку јас и сопругот моментално според лична карта се водиме на различни адреси?
Но еве за општина Центар мора двајцата родители да се на иста адреса, дали тоа важи и за другите општини?
Ве молам некој ако може да ми ги прати барањето за еднократна парична помош и изјавата што треба да се пополнат. Или линк од каде да ги симнам. Линкот за симнување на оваа страна не работи https://cms.mtsp.gov.mk/prava-od-detska-zashtita-ns_article-pomosh-za-oprema-na-novorodence.nspx
Здраво, можеби прашањево не е баш за оваа група но не знаев каде да пишам.. Дали некој, чие бебе е родено во Македонија, има извадено Српско државјанство ( во случајов мајката има српско државјанство) и има поднесено за Родителски додаток во Србија?
Zdravo vo sredata na soprugot vo socijalnoto mu rekle deka ne primaat vekje dokumenti za ednokratna pomos, ke se apliciralo online. Dali ima nekoj informacija kako ke se aplicira i link?