Za pari od socijalno, ovde citam sega, kade i sto pidnesovte od dokumenti? Koj iznos go odoberuvaat? Za od opstina znaev I veke podnesivme..
За од социјално се поднесува во старите бараки кај тутунски комбинат ,се поднесува извод од бебето ,потврда од гинеколог за прва бременост ,копии од лични карти на родителите и трансакциска сметка ,мислам дека само овие беа потребни документи.
Здрaвo мaми. Oвaa пoмoш е преку сoцијaлнoтo тaкa? кoи дoкументи ви требaa? Дaли кaкo дел oд дoкументите е и кoпијa oд мaјчинa книшкa?
@Sofronko @fana 5.000ден даваат од социјалното, а потребно е: Фотокопија од л.к. од двајцата родители, фотокопија од мајчина книшка само 3 и 7 страна, извод од родените на бебето и уверение за државјанство за барателот на парите. Сестрата што ни ги држеше часовите ни кажа дека овие документи требаат. Јас немам мајчина книшка, па ќе треба за сигурно да одам и да прашам.
Не треба мајчина, само потврда од матичен гинеколог дека е прво дете. Јас вчера поднесував. Покрај потврдата треба копија од извод од матична книга на родени од бебуш и копија од лична карта од мајката. Мислам дека мм носеше и оригинал на увид. @forumce
Е немaм ни јaс мaјчинa книшкa .. Акo прaшaш пиши ми дa знaм.. Мoжи ќе требa дa пoбaрaме сегa дa ни дaдaт книшкa и дa ни ги пoпoлнaт тие стрaни сaмo не знaм. Зaтo прaшaј и пиши.
Ти стигнува решение во кое има социјален број. со тоа решение одиш во банка од каде те пријавуваат дека сакаш паричната помош таму да ја примиш. Откако ќе завршиш со ова чекаш исплата. Мислам само комерцијална, про кредит и уште една банка не примаат, во сите други можеш да го направиш ова. Едит: на мн му рекле за отприлика еден месец ќе било решението ама ќе ви пишам за колку сум добила.
Кај може да прочитам нешто повеќе околу ова? Кои документи се потребни, кога е рокот, такви ствари? За второ бебе само во општина даваат?
Јас колку што знам еднократна помош и од општина и од социјално даваат само за прво дете, но не и за второ дете
Во општина Кисела вода и дадоа на снаа ми за дторо и патики а на јатрва ми за трето исто и патики а социјално само за прво давале со потврда од гинеколог дека си прворотка и со таа потврда се оди али даа не поминат повише од 4 месеци од самиот пораѓај